szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:150/235)

Beef Wellington – wołowina w cieście 197

niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg(...)nagrzała.  Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 min, aż ciasto nabierze złocistego koloru.  Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min. Pokrój w plastry o grubości około 3 centymetrów. Smacznego

Niezły Młynek
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 149

się prawie każdy. Na początek trzeba odkroić skórki. Następnie nieco  rozwałkowuję chleb. Ponieważ używam silikonowych form, wykładam je od razu  chlebem, a w drugiej wersji szynką, boczkiem, czym chcemy. Na porcje z chlebem wrzucam troszkę drobniej pokrojonej wędliny. Jeżeli używacie innych form, trzeba je wcześniej natłuścić. Teraz wbijam jajka. Można na nich ułożyć ulubione dodatki, posypać(...)jajka w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Jeżeli lubicie jajka z mało ściętym żółtkiem, gotowe są po około 8-10 minutach. Moi chłopcy nie chcą płynnego żółtka, dlatego jajka piekę dłużej. Z miękkich foremek bardzo łatwo wyjąć chlebowe miseczki z jajkiem. Sobotnie rodzinne śniadanko gotowe. Pyszne jajka! Każde pełne doskonale przyswajalnych białek, witamin, bogactwa mikroelementów i zdrowych tłuszczy nienasyconych

I tu będę miała takie te
Jajka zapiekane ze szpinakiem i szynką w kremowym sosie 117

czas mieszamy. Powoli zaczynamy dolewać mleko (nie przerywając mieszania). Powinien powstać gładki, jasny, dość gęsty sos. Doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Następnie dorzucamy szpinak i szynkę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Foremki do zapiekania dokładnie smarujemy cienką warstwą masła. Napełniamy je po równo masą, a na wierzch wbijamy po jajku. Posypujemy odrobiną startego parmezanu oraz posiekanym(...)wlewamy do niej gorącą wodę (do połowy wysokości foremek). Jajka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok. 9-10 minut. Na ostatnie pół minuty pieczenia warto włączyć funkcję grill, aby parmezan lekko się zapiekł. Jajka wyjmujemy z piekarnika, ozdabiamy dodatkowo świeżym tymiankiem i od razu podajemy. Smakują wspaniale ze świeżym pieczywem. Smacznego

MyCookBook.pl
Kolorowa pizza z rukolą 179

cukru Zagotować i ostudzić . Składniki na dwie pizzę - 100 g sera brie - pół białego sera mozzarella - 1 papryka czerwona - 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) - 4 plastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza ) - rukola do ozdoby Na rozwałkowane ciasto wykładamy sos pomidorowy ,rozsmarowujemy , układamy pokrojone(...)kosteczkę ,posypujemy tartą mozzarellą ,resztę składników wykładamy na ser ,na wierzch posypujemy piórka cebuli . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni razem z blachą ,pizzę wrzucamy na rozgrzana blachę i pieczemy 8-9 minut ,trzeba sprawdzać spód czy jest już upieczony. Posypać rukolą . Smacznego

Wypieki Rene
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 232

Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 180

Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam

Blondynka Gotuje
Gołąbki na okrągło z fetą. 186

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 173

Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie . Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki

Słodkie okruszki
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 214

też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola  przepis na pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki  1 mozzarella  10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego  sól, pieprz, oregano  jajko+ jedna łyżka mleka    Ciasto przygotowujemy wg powyższego(...)naprawdę, byle było nadzienie na całym cieście, wszystko z góry doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto zwijamy w rulon i delikatnie je nakłuwamy widelcem.  Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na to kładziemy nasze ciasto i smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, znowu posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy w 190 C przez 25 minut. Podajemy gorące. Uwaga

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki. 242

było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki ( na 4 zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego(...)ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko, tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem.  Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe.  Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki

Kuchnia z widokiem na ogród
Gofry pizzowe 144

Składniki: 15 dag mąki 2 łyżki roztopionej margaryny 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu 250 ml mleka 10 dag polędwicy lub szynki 10 dag sera żółtego 1 pieczarka sól pieprz przyprawa do pizzy Mąkę, roztopioną margarynę, żółtka, koncentrat pomidorowy i mleko zmiksować. Odstawić na 15 minut. W tym samym czasie wędlinę drobno pokroić w kostkę. Ser żółty i pieczarkę zetrzeć(...)tarce o małych oczkach. Do ciasta dodać wędlinę, ser, pieczarkę i przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. W natłuszczonej gofrownicy pieczemy na rumiano gofry

Ewusiowe Smaki
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 346

szaszłyki 20 minut, po czym przekręcamy je żeby zrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone, a lubicie bardziej chrupiące, wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem(...)więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

Karo in the Kitchen
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 154

oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy(...)tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Nadziane bułki drożdżowe z serem 202

cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka(...)punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż będę złote

Szefowa kuchni
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 155

mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano, ser żółty, szynka, ogórki kiszone, pomidory, cebula, papryka Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam wodę i 2 łyżki mąki, stwarzając zaczyn. Odstawiłam do wyrośnięci. Mąkę przesiałam z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobiłam zwarte ciasto. Odstawiłam(...)wysmarowałam tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, wylepiłam blachę i odstawiłam na chwilkę. Posmarowałam wierzch koncentratem. Połowę obłożyłam papryką i ogórkami, drugą  pomidorami i cebulą.Rozłożyłam ser. Wstawiłam do rozgranego pieca. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki