powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki w proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy(...)lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie. Przed smażeniem delikatnie natłuścić patelnię olejem. Całości dopełniają pieczone w piecu ziemniaki i marynowane mini patisony
Kuchnia w opałachZetrzeć na tarce ser. 2. Farsz II wymaga pokrojenia salami na cieniutkie plasterki i starcia sera. 3. Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. 5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup(...)farsz, oprószyć go obficie startymi serami. 8. Zwinąć ciasto w roladę. 9. Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 3 cm. 10. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut na złoty kolor. 12. Ostudzić, podawać jako przekąskę. 13. Świetnie smakują na gorąco i na zimno. Smacznego
W mojej kuchniniewiele, ale z farszem - można się trochę najeść. Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny. Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 1 kaczka około 50 dag mięsa szynki 10 dag boczku wedzonego 1 cebula 2 łyżki satrtego jabłka 1 łyżka majeranku sól, pieprz świeżo zmielony sos sojowy 1 łyżka pieprzu ziołowego Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym(...)pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji kaczej. Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia. Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę. Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę
Gotuj Sam!poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 2 papryki, np. czerwona i zielona 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 2 małe pomidorki 1/2 czerwonej cebuli 1/5 szklanki ryżu 1/3 szklanki wrzącej wody sól, pieprz ostra papryka do dekoracji starty, żółty ser posiekana zielona pietruszka Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie do mięsa dodać cebulę, pomidorki i ryż. Całość wymieszać. Krążki papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłożyć farsz. Przygotowane papryki piec bez przykrycia w 195ºC przez około 40-45 minut (10 minut przed końcem pieczenia, na każdy kawałek papryki położyć połowę plasterka żółtego sra). Przygotowane papryki przełożyć na talerz i posypać
Ugotowaćżółty ścieram na tarce o średnich oczkach . Szynkę kroję w drobną kostkę. Umyty szczypiorek drobno siekam. Teraz do miski wybijam jajka dodaję śmietanę i dokładnie roztrzepuję. Następnie dodaję szczypiorek, szynkę, ser, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam (do jajecznicy dodam jeszcze miąższ i odkrojoną górną część bułki). Teraz przygotuję bułki : Dokładnie to pokazałam na filmie. Górę bułki odcinam i palcami(...)mniejsze. Całość dokładnie mieszam jajecznica jest gotowa . Końcowe przygotowanie jajecznicy zapiekanej w bułkach. W bułki, łyżeczką nakładam jajecznicę , delikatnie ugniatając. Napełnione bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę. Jajecznicę zapiekam około 15 minut do ścięcia jajek . Jajecznica zapiekana w bułkach jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujedrobna kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w średnią kostkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulę i chwile smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i chwile smażymy. Dodajemy szynkę, doprawiamy sola i pieprzem. Wyłączamy grzanie i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15x18(...)placuszka nacinamy co centymetr, tak jak na zdjęciu. Ciasto po stronie farszu sklejamy i zwijamy tworząc kształtne bułeczki, końcówki zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 30 minut, by jeszcze troszeczkę urosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i makiem, pieczemy około 20-30 minut na złoto. Gotowe
Rozpustne gotowanieA tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna
kgwjanczewoponieważ zostanie ona wchłonięta przez ryż i warzywa, które wcześniej nie były przyprawione. Składniki na 4 porcje: 1 szklanka ryżu 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonych warzyw sól, papryka słodka pieprz cayenne 1/4 (50 g) kostki masła Do naczynia żaroodpornego wsypać 1 szklankę suchego ryżu. Do mięsa mielonego wsypać sól(...)warzywa. Przygotować zalewę. Masło rozpuścić. Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC
Ugotowaćryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza 1/2 doniczki bazylii 1/4 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielki ząbek czosnku 20g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się(...)porcje) 4 duże pieczarki portobello 1/2 kulki mozzarelli kilka listków bazylii 2 plasterki szynki parmeńskiej sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić i wyciąć im nogi tuż przy kapeluszu. Duże kapelusze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem od wewnątrz. Do dwóch włożyć po plastrze szynki parmeńskiej, plastrze mozzarelli i listki bazylii. Przykryć pozostałymi dwoma kapeluszami. Tak powstałe „kotlety
DietologPastę z dyni i ricotty możemy wykorzystać zamiast tradycyjnych kanapek z szynką i serem. Bardzo delikatna i smaczna. Możemy również użyć jej jako przekąskę. Pokroić parę różnych warzyw np. marchewkę, paprykę – maczać w paście i przegryzać. Bogactwo witamin oraz niskokaloryczna przekąska. Składniki: mała dynia piżmowa cebula 2 ząbki czosnku 200g ricotty łyżka oleju ostra papryka gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób(...)pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i również pokrój. Wymieszaj z olejem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez około 40 minut aż warzywa będą miękkie. Ostudź a następnie zmiksuj blenderem razem z ricottą i gałką muszkatołową
wysmienityoleju 30 g drożdży 2 płask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody 5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć z mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać(...)plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 250st C. Wło żyć pizzę i piec 6 - 7 min. Smacznego
Gaździnka warzydodać do surówki. Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon(...)dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko
Kulinarny karnet ChristopheraDoprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółty ser ścieramy na tarce (ja zrobiłam to na grubych oczkach). Do cebulki można dodać przeróżne dodatki. Pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, suszone pomidory, paprykę i wiele, wiele innych. Tutaj wszystko jest dozwolone wedle smaku i gustu. Ja na pewno powtórzę jeszcze nie raz ten przepis, ale z nieco zmodyfikowanym farszem(...)niekoniecznie. W tym miejscu układamy po trochu żółtego sera i jakieś 3 kopiaste łyżeczki nadzienia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na 10-15 min. do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min. Smacznego! PS. Cebularze zniknęły błyskawicznie. Nie ma już ani okruszka. Świeże i jeszcze cieplutkie są oczywiście najlepsze, ale i na zimno bardzo
Ratunku obiadrazem pokombinowaliśmy z makaronem i wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :)Składniki:- 1 opakowanie makaronu lazania- 40 dag pieczarek- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 40 dag szynki- 1 puszka kukurydzy- 2 cebule- 25 dag startego żółtego sera- keczup- sól i pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy(...)doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników, ostatnią warstwą jest makaron. Pieczemy w 180 C przez 20 minut, następnie wyciągamy posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 5 minut
Zainspirowana w kuchniprzede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam: KUGIEL - Babka ziemniaczana Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane(...)składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała