szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:160/235)

zapiekanka ziemniaczana 137

Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie około(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem

w mojej kuchni
Rollsy z kurczakiem 1887

boczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego(...)słodką wedle uznania Całość zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym

Mechanik w kuchni
Przepis na pasztet 270

Jeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się dobrej jakości pasztetu, smakującego jak ten domowy. Nie wiadomo co ktoś daje do takiego pasztetu, a piekąc pasztet domowy, sami decydujemy, co z nim się znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. W sumie(...)wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet również

Mieszam w Garnku
Pieczeń wieprzowa 115

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka ) Marynata: 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry. 2. Z podanych składników przygotować marynatę. 3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki(...)plastry mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec w tej samej temperaturze ( opcja góra ). Pieczeń podałam z kaszą pęczak oraz z buraczkami na ciepło

A Ty Smakuj Mnie
Mortadela 157

Dzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim

Marder&Marder Manufacture
Rolada serowa bez pieczenia 3567

godziny. Krok po kroku: 1. Włożyć ser do gorącej wody 2. Podsmażyć cebulkę 3. Dodać pieczarki 4. Dodać paprykę 5. Oddzielić żółtko od białka 6. Dodać pokrojoną szynkę i białko 7. Wymieszać żółtka z majonezem i serem 8. Przełożyć pastę do reszty składników 9. Wymieszać całość, doprawić 10. Dodać zieleninę 11. Ciepły ser przełożyć na stolnicę 12. Ser rozwałkować(...)blogu jest również przepis na roladę serową z kurczakiem ( PRZEPIS TUTAJ ). Jestem ciekawa, który przepis bardziej Wam się podoba? Artykuł Rolada serowa bez pieczenia pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 167

wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco szybko, można je jednak podać z dipami, owijać w szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko(...)pasków 4. Każdy z pasków obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie 5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru

Słodki Kompromis
Zapiekanka brokułowa 642

Składniki:1 brokuł30 dkg makaronu rurki lub świderki1 nieduża papryka czerwona1/2 puszki kukurydzyok 20 dkg wędliny np. szynka1 mała cebulaok 1 szkl  śmietany 18 %25

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kluski ziemniaczano-serowe 398

kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę(...)solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 139

wołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie.  Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej. Jest jedną(...)kilogramy trawy. Specyficzne, bardzo odżywcze jedzenie oraz wolny wybieg powoduje że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak. Secreto świetnie nadaje się na grilla i do pieczenia. Przypraw wielu nie potrzebuje, jest dobra sama w sobie, tylko trochę soli i... jeść. Mięso to można kupić tylko mrożone ponieważ świnie iberyjskie ubój odbywa się tylko raz do roku

królestwo garów
Naleśniko - Pizza 150

kolacyjnych kanapek, która często przygotowuje sobie mój mąż sam ;) Przepis na 2 osoby: 1 duże jajko 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej spora szczypta sody przesmażone kawałki szynki, kiełbasek (czyli to co nam zbywa w lodówce ) 2-3 łyżki groszku konserwowego 1-2 małe ogórki kiszone papryka czerwona, żółta pokrojona w kostkę po łyżce kukurydzy i fasoli czerwonej(...)dodajemy sodę oraz przyprawy. mieszamy i jeśli konsystencja będzie za luźna to dodajemy odrobinę mąki pszennej. Całość dzielimy na dwie porcje. wylewamy pierwszą na rozgrzana patelnie posmarowana oliwą i pieczemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem

Gotowanie...to proste !
SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH 192

Składniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn. Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać wywarem lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Frittata czyli remanent w lodówce 146

można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek(...)pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy

IMPRESJA SMAKU
Zapiekane cebule 153

cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja jest taka…Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok. 30 g parmezanu2 łyżki serka kremowego3-5 łyżek startego sera(...)powstała foremka.Środki z dwóch cebul kroję w kostkę i mieszam ze wszystkimi składnikami i doprawiam solą, pieprzem i farszem napełniam foremki.Wkładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni ok 20 minut.Smacznego  Post Zapiekane cebule pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 155

spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne(...)cytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet

królestwo garów