pieczarki kroimy na mniejsze części (jednak niezbyt cienko). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną szynkę. Wszystko smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość, aż do odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną słodkiej papryki(...)części. Każdą z nich cienko wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i wykładamy na środku nadzienie. Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni. Źródło
Smaki Na TalerzuDomowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję(...)części rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka
Zasmakuj KuchniWitajcie :) dzisiaj tak na szynko pyszna zebra z truskawkami i coca colą. Do upieczenia ciasta użyłam foremki PAPILART .Foremki bardzo polecam, ciasto w takiej formie śmiało można zabrać na działkę lub piknik, jest bardzo wygodne:) Zapraszam do wypróbowania a zainteresowanych foremkami PapilArt zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 i 3/4 szklanki maki typ 550 1,5 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 szklanka coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka mała miseczka truskawek tak aby zakryły foremkę Foremka PAPILART o średnicy 20 cm Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać olej i coca colę, wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną
Sama słodycz i szczypta chiliKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy(...)Powstałą glazurą dokładnie i dosyć grubo smarujemy kiełbaski, najlepiej używając do tego pędzelka. Podlewamy całość imbirowym piwem, tak żeby nie spłukać glazury i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 30 minut, po 30 minutach włączamy w piekarniku dodatkowo termoobieg – kiełbasa powinna się mocno zezłocić, glazura skarmelizować i przypiec. Pilnujcie kiełbasek, bo może to potrwać zarówno
Karo in the Kitchendobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki(...)Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy
Szefowa kuchnilekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować sos (beszamel):Na patelni roztopić masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać. Następnie powoli, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i na małym ogniu doprowadzić(...)pieprz oraz gałkę muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układać kolejnymi warstwami:sos, płatki lazanii, farsz raz szpinakowy raz pieczarkowy - kolejność tę powtarzać do wyczerpania składników. Polać beszamelem i żółtym serem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachzrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób na smak(...)się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem musu, przygotowanego z mrożonej dyni Hortex, który nada pięknego koloru. Zastąp tłuste wędliny kolorowymi warzywami (warto użyć surowych typu: rukola, szpinak, świeże zioła tuż po wyjęciu z pieca ),wybierz mozzarelle lub inny dobrej jakości ser, ale zmniejsz jego ilość na pizzy. Grubość ciasta również można ograniczyć Te kilka trików sprawi, że to danie zyska statut zdrowszego jedzenia. Myślę(...)ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy
KierunekuchniaSkładniki: 1,1 kg szynki kulki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku przeciśnięte 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 pokruszony liść laurowy 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka przyprawy do mięsa Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać. Włożyć do niej mięso i dokładnie natrzeć. Przykryć folią spożywczą i wstawić(...)godziny do lodówki. Można od czasu do czasu przewrócić mięso. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach. Wystudzić i kroić na plastry
Ewusiowe Smakimąki 1 szklanka letniej wody 40 gram drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki siemienia lnianego farsz np. szynka, sos pomidorowy, ser 1/2 szklanki wody przelać do osobnej szklanki. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia - nad roztworem zrobi się pianka. Mąkę wymieszać w misce z solą(...)letnią). Wymieszać na jednolite ciasto i wyrabiać rękami przez około 4 minuty. Przykryć w misce ściereczką i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia, najlepiej około godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200C, przygotować farsz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami w powietrzu, a potem na blaszce. Posmarować sosem i pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Nałożyć resztę farszu i włożyć
Czerwony Gupikbazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich śmietanę(...)proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego
Calzonella.comSwoją drogą na Waszych blogach widać już przygotowania do świąt, ja tymczasem wyczuwam atmosferę świąteczną bardziej przez witryny sklepowe, aniżeli "od kuchni". W dalszym ciągu nie zabrałam się za pieczenie pierniczków, nie wspomnę już o tworzeniu listy świątecznych dań. Kurczę ostatnio totalnie brak mi czasu na wszystko co nie jest związane ze studiami. Składniki 250 g makaronu orzo (w kształcie(...)kiełbasy szynkowej 4 ogórki konserwowe 1 lub 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki, ser, paprykę oraz szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy odcedzony groszek konserwowy oraz majonez, wszystko razem mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchenne aromatyPrzepis pochodzi z Kuchni Maćka. Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn(...)mięso i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy
Czerwona Porzeczkalekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej(...)Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu. Do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy. Smacznego
Smaczne Zdroweprosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę(...)wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik