szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:144/235)

Domowe hod-dogi 207

orkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko(...)mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie

Bajeczna Kuchnia
Zapiekane jajka z makaronem 169

kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zapiekane-jajka-z-makaronem.html> Skład : 6 jajek 6 plasterków wędzonego boczku / szynki 6 plasterków żółtego sera 6 plasterków pomiodora 1-2 łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE   Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli(...)pieprzu Formę z zawartością umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy od 8 do 10 minut. Warto obserwować i samemu zadecydować czy chcemy ścięte żółtko.Ugotowac makaron al dante .....................SMACZNEGO

w mojej kuchni
Domowa szynka o intensywnym aromacie czombru 335

Składniki:ok. 1 kg szynki wieprzowejsólUmyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą.Zalewa:3 łyżki oliwy z oliwek3 ziela angielskie1 liść laurowyłyżeczka chilliłyżeczka papryki słodkiejłyżka czombru2 ząbki czosnkuRozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h.Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku

kuchcikownia
Sałatka nie tylko z makaronem 304

Efektowna, acz pożywna, doskonała jako dodatek, ale i samodzielne danie, smakuje wyśmienicie, łatwa, szybka, to jej największe walory, zapewniam, że od pierwszego razu stanie się Waszą

kgwjanczewo
Wytrawne Babeczki vol au vent 212

awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej w drobną kostkę – majonez – kilka rzodkiewek   * Przepis na babeczki vol au vent Z ciasta francuskiego ( przepis tutaj lub gotowego) przygotować 32 babeczki. Babeczki wykonuje się następująco(...)upieczone równo. Przygotowujemy tak (na przykład) 32 babeczki. Do piekarnika rozgrzanego do 220-240 stopni, wstawiamy przygotowane babeczki na 10-12 minut (babeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.). Po upieczeniu babeczki wyglądają tak: Babeczki zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienia. Dla nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem

Pociąg Do Kuchni
21 lat, Sokołów i gotowanie 180

pysznie drugie śniadanie w świetnym towarzystwie dietetyk podpowiada obieram siekam focę macham :) i się śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica z szynką i szczypiorkiem na grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego(...)schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 193

Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington(...)francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa pasztetowa pieczona 169

majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki. Wątróbkę oczyścić i pokroić  na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka. Od słoniny odkroić pasek około(...)ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (około 3 cm od brzegu) i zawinąć w dość ciasny rulon. Wolne końce rulonu ciasno zwinąć i zawiązać bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze. Tak samo zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut w kąpieli

Posadzone i zjedzone
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 194

sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych(...)ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (około 3 cm od brzegu) i zawinąć w dość ciasny rulon. Wolne końce rulonu ciasno zwinąć i zawiązać bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze. Tak samo zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut w kąpieli

Posadzone i zjedzone
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 203

Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington(...)francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza nr 2 193

blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki.  Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki  15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia(...)czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie przetrzeć przez drobne sitko. Powinno się ją piec w temperaturze 350*C, ja piekłam w 230*C przez ok 15 minut

The Sweet Damsel
Szparagi w dwóch odsłonach 201

Sezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad.  W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu.  Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione(...)masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego

Jemy Pijemy
Szynka wieprzowa z jabłkami 193

centymetrowe plastry. Majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą noc. Następnego dnia mięso przesmażamy delikatnie na patelni, po czym przekładamy(...)wszystko szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by  razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
10 sprzętów, naczyń i gadżetów na Wielkanoc 214

niebezpiecznych związków chemicznych jak kadm czy ołów. Powierzchnia naczynia jest idealnie gładka, nie absorbuje tłuszczów ani zapachów, nie pozostają na niej bakterie. Gwarantuje higieniczne gotowanie. W tej misie można piec nawet w 300 stopniach. Jest także polecana do kuchenek mikrofalowych. Można w niej mrozić i myć w zmywarce. Cena: 173 zł Gdzie kupić:  www.kulina.pl Talerz na jajka DAJAR Efektowny(...)kształt. Miłośnicy jajek mogą go używać cały rok. Cena: 12,90 Gdzie kupić:  sklep.dajar.pl Szynkowar z termometrem Tescoma To lekkie i solidnie wykonane urządzenie do przygotowywania domowych wędlin, szynek, terrin oraz pasztetów – idealne do świątecznych przysmaków. Do szynkowaru dołączony jest termometr, który dokładnie kontroluje temperaturę. Szynkowar jest wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego i silikonu, termometr i sprężyna - ze stali

My Chcemy Jeść
Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim 150

mięsa) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 posiekane ząbki czosnku - zioła prowansalskie (sporo) - papryka słodka w proszku - pół łyżeczki chilli  - sól, pieprz Przygotowanie mięsa najlepiej zacząć dzień wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube(...)żaroodpornym układamy plastry mięsa, następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą.  Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa). Smacznego

Cook&Love