szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:168/235)

Pizza na tortilli 361

podkłady są dla nich pomyłką, to doskonała opcja dla Was. Polecam Wam także: – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza na tortilli Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 4-5 placków(...)jeśli część Wam zostanie zamknijcie go w słoiku i wstawcie do lodówki. Tak przygotowany sos możecie przechowywać około 1 tygodnia. PIZZA Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Podawaj z oliwami smakowymi lub z sosem pomidorowym. SMACZNEGO! Artykuł Pizza na tortilli pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria

nietylkopasta.pl
Pizza żytnia z oscypkiem 226

Od czasu do czasu każdy z nas sobie na niż pozwala, w większych lub mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często

Słodkie Przyjemności
Rolada z szynki 190

wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki  sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem(...)naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki.  piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje w plastry i układam na talerzu. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
SCHAB DUSZONY W MLEKU 477

czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki:-ok. 1kg schabu środkowego-4 ząbki czosnku-1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej)-1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam(...)wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało.Uwaga! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią wlać

Smaczne Zdrowe
Tęczowa tarta warzywna 279

Fani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według przepisu (klik) . Marchew, pietruszkę(...)góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy "okrąg" smarować boki warzyw sosem. Jako ostatnią warstwę zewnętrzną proponuję ułożyć bakłażana lub cukinię (podczas pieczenia nie zrobią się twarde i suche). Piec około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od dołu, aby spód tarty był chrupiący. Bon appetit

Garniec Magalie
Szinka we koli (Szynka w coli) 213

opōkejcie 19 , wciepcie 20 do gorka i zalyjcie kolōm. Dociepcie tam jeszcze gojździki, ziele angelske i liście bobkowe. Cebula przekrejcie 21 na pó i przipołlcie 22 jōm leko na piecu- jak do nudelzupy. Tera niech sie ta nasza świnia trocha powarzi- aby godzina na 1 kg szinki. Jak już bydzie fertich, 23 to jōm wyciōngcie, posmarujcie po wiyrchu mostrichym zmiyszanym(...)opłuczcie 20 wrzućcie 21 przekrójcie 22 przypalcie 23 gotowe 24 włożcie 25 piekarnika 26 odlać 27 ją 28 przypiecze 29 zostanie 30 kromce 31 bułce Artykuł Szinka we koli (Szynka w coli) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pizza włoska 222

cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka(...)pasowały. – Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C – u mnie to maksymalna temperatura, ale może być wyższa. – Piec ok. 7-8 minut każdą pizzę

To co kocham
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 260

szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta(...)smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około

Trzeci talerz
Sycylia naszym okiem 215

przekąski, Włosi nie mają sobie równych. Pizza z wytatuowanej pizzerii w Palermo- część wzięliśmy do hotelu. Krojona stylowym nożem. Po prawej sfincione z cudownie chrupiącym brzegiem. Arancini- po lewej szynka z mozarellą, po prawej tak zwane "ragu" czyli sos pomidorowy z groszkiem. A żeby nie wspominać tych smaków na sucho proponuję przepis na ciasteczka marcepanowe prawie jak z Erice(...)róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy na blasze

les mirabelles
Borówka utopiona w galaretce na owocowego jogurtu aksamicie, czyli sernik na zimno dla osłody rozstania 149

W sobotę wyjeżdżam nad morze na zasłużony wypoczynek. Będą to pierwsze wakacje ze Spinsonem. W zeszłym roku jakoś nam się nie złożyło migrować w celach rekreacyjnych

Kuchnia po mojemu
Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem 392

domu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego(...)filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Szynka gotowana i zapiekana z glazurą. 180

soli lub łyżka sosu sojowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka granulowanego czosnku folia aluminiowa  Warzywa i przyprawy wrzucamy do garnka ( na tyle dużego aby później swobodnie zmieściła się szynka) zalewamy wodą i gotujemy około pięciu minut. Do takiego wrzątku wrzucamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy  około 2 godzin, choć z tym czasem bywa różnie. Dlatego dobrze jest(...)chwilę. Trzeba pilnować, cukier lubi się szybko karmelizować i przypalać, a wtedy może być dużo dymu. Jak mięso uzyska zadowalający nas kolorek, wyjmujemy, zawijamy w folię na której się piekło i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mięso przez to, że jest wrzucane na osolony wrzątek, zamyka się  i jest delikatne oraz soczyste. Nabiera smaku, warzyw i przypraw, a glazura jest

Dieta moja pasja
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 204

minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały.  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy(...)smaku solą i pieprzem. Jeśli zostało Wam trochę farszu można go dodać do sosu. Dusić kilka minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron.  Piec około 20 minut w temp. 180st.  Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Foccacia z mozzarellą, zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem 186

mąki pszennej 350 ml wody 6 łyżek oliwy z oliwek 25 g drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta 3 łyżki letniej wody Dodatkowo : mozzarella, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, zielone pesto, parmezan, oliwki lun inne ulubione dodatki Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy szczypta cukru i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę lub tortownicę (ok. 30 cm średnicy). Dociskamy do brzegów. Wierzch smarujemy oliwą i pesto i układamy plastry sera, pomidorki/szynkę/inne dodatki. Posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut do zapieczenia sera.  Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!  Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku" Zavan Laury

Chocolate Muffin Blog