Znudziły nam się już klasyczne tosty z szynką i serem więc w przypływie weny powstał zupełnie nowy pomysł. Połączenie bryndzy z wędzoną rybą lubimy już od dawna a teraz spróbowaliśmy tego na ciepło. Wyszło smaczniej niż się spodziewałam i wreszcie inaczej. Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej(...)trik! Mój sposób na wyciekające z tostów nadzienie, zwłaszcza ser, które przykleja się do ścianek opiekacza a później nie chce się wyczyścić. A wystarczy tylko wyciąć z papieru do pieczenia dwa paski ciut szersze niż kromka tostowa i podłożyć w opiekaczu pod tosta i na niego. I to co wycieknie zostanie na papierze i nie trzeba będzie drapać. Proste
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas
noteskulinarnyfigaognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem, mieszamy. Dodajemy ok. 50 g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki: ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami) ok. 100 g sera żółtego w plastrach ok. 100g mozzarelli w wiórkach ok. 350 g farszu pieczarkowo-cebulowego (przepis TUTAJ ) ananas z puszki pokrojony w kawałki kukurydza(...)ananasem, ale oczywiście poszalejcie z własnymi kompozycjami. Ja użyłam składników, które aktualnie były w lodówce, ale te naleśniki śmiało można zrobić z jakimś farszem warzywnym, mięsem mielonym lub kurczakiem. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Naleśniki można podać z ulubioną sałatą, sosem czosnkowym oraz ketchupem. Smacznego
Cooking Monsterprzygotowania nadzienia użyliśmy wszelkich nadających się produktów znalezionych w lodówce oprócz tytułowego wina, które woleliśmy wypić ;) 20 dag sera żółtego 1 pieczarka 1/2 żółtej papryki 1 niewielka cebula kawałek szynki wiejskiej (ok 10 -15 dag) 3-4 suszone pomidory Przygotowanie ciasta: Do mąki wymieszanej z solą, przyprawami i drożdżami wlewam 1 łyżkę oleju. Zaczynam mieszać wlewając po troszku wodę jednocześnie(...)podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut na dolnym ruszcie i kolejne 5 na środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna, syta i mimo wszystko
Kuchnia po mojemuszkl mąki pszennej 10 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szkl wody z mlekiem (pół na pół) 1 łyżka oleju Dodatki: kiełbaski, kabanoski, frankfurterki, szynka pokrojona w kosteczkę około 1 łyżka ketchupu papryka wędzona, słodka, ostra, bazylia, oregano (po szczypcie, tych co nie lubimy, nie dajemy) ser żółty paski kukurydza konserwowa, ogórek kiszony pokrojony(...)kółeczko/ciasteczko smarujemy odrobiną ketchupu, obsypujemy przyprawami i nakładamy dodatki. Na wierzchu każdego ciasteczka pizzowego nakładamy paseczki sera żółtego i lub mozzarelli. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stop przez około 15 minut. #myAmbition
Gotowanie...to proste !się co oszukiwać, zwykła kanapka w połowie przypadków pozostałaby niezjedzona . Ale mam na to kilka fajnych sposobów. Bo kto powiedział że drugie śniadanie to tylko kanapka z szynką lub serem 5x w tygodniu? Jeśli jesteś mamą niejadka lub po prostu chcesz urozmaicić nieco szkolny jadłospis swojego dziecka ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Te sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek(...)roboty) a boki skleisz (dość mocno i dokładnie, nam trochę dżemu dzięki zbyt słabemu sklejeniu uciekło) formując sakiewki, wiatraczki, koperty bądź cokolwiek innego co tylko przyjdzie Ci do głowy. Piecze się je na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200′ C przez około 15 minut na złoty kolor. Co ważne ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, a umówmy
Arbuziakikolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki.Składniki:1/2 bagietki przekrojona na pół100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p)3 pieczarki1/2 pomidora4 plastry grillowanego bakłażana1/2 małej cebuli(...)gotowe, przekładamy do miski i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuniemy sok, który zmiękczyłby bagietkę.Bagietkę polewamy oliwą, układamy plastry sera emmentaler, dodajemy mięso mielone, które przykrywamy plastrami sera.Obie bagietki pieczemy w 180"C przez ok. 15-20 minut, aż do zadowalającego rozpuszczenia się sera.Smacznego
Kitchens AlphabetWitamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce, pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie(...)pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 180 stopni) i pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy2 łyżeczki musztardy sarepskiejłyżeczka miodu prawdziwego łyżeczka jogurtu naturalnegoPrzygotowanieWszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej
Symfonia SmakówSkładniki: * mięso mielone 500 g ( użyłam z szynki wieprzowej) * 100 g kaszy jaglanej * 250 g pieczarek * cebula * czosnek 2 ząbki * papryka czerwona 4 * sól 1/2 łyżeczki * pieprz 1/2 łyżeczki * słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki * koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki * natka pietruszki garść * ser żółty 100 g * pomidor * olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i przelać(...)wystudzenia. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki wykroić ziarnka i napełnić przygotowanym farszem. Każdą połówkę przykryć plasterkiem pomidora i posypać ziołami prowansalskimi ( dzięki temu farsz nie zeschnie się podczas pieczenia) Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia. Nalać do niej kubek wody tak aby dno było pokryte wodą. ( Papryka nie będzie się przypalać i przyklejać do blaszki). Piec 35 minut
Kulinarne przygodytrafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze, kusi tym bardziej.Zresztą sprawdźcie i oceńce sami. Schab z pończochy Składniki: 1 kg schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli dowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, papryka(...)skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby. 5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina). Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula(...)Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie
Moniki Smakołykisię w ustach, aromatyczną szynkę. Jeśli ktoś spróbuje jej chociaż raz, od razu się zakocha !:)Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej(...)mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem.Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaDziś mam fantastyczny pomysł dla wszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący
Ostra na Słodko