Polsoja oferuje obecnie 5 rodzajów wędlin sojowych. Do przedstawionej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć innej, np. o smaku drobiowym czy szynkowym
Zdrowie na języku :Pczosnku - łyżka oliwy - oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. 1. W malej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. 2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy(...)pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą i układamy ulubione składniki. Pieczemy w piakarniku rozgrzanym do 220 stopni
Cook&Loveprzygotować wcześniej. Składniki na ciasto (6 naleśników): 1 jajko 25 dag mąki 250 ml mleka 100 ml wody papryka ostra, zioła prowansalskie Składniki na farsz: salami lub szynka (20 plasterków) 1 cebula 1 papryczka pepperoni/chilli 1/3 słoiczka pomidorów suszonych 1/3 zielonej papryki 4 szt. ogórków - korniszony z chilli 30 dag żółtego sera koperek (ilość wg uznania(...)naleśnika. (Aby lepiej się trzymało można spiąć naleśnika 2 wykałaczkami). Najlepiej na każdy położyć jeszcze plaster sera. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zapiec ok. 10 min. Podajemy z pomidorem (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym
Alutka-Gotujektóry kocham i jem kiedy tylko istnieje taka możliwość (kawałek tego sera przywieźliśmy nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom(...)pizza jaką przyszło mi jeść w tym mieście. To absolutny skok kulinarny na niebiański poziom. Co więcej, kucharze wykonują ją na oczach klientów restauracyjnych, a za nimi widoczny jest piec opalany drewnem. Piorunujący efekt. Specjalnie w ramach eksperymentów kulinarnych wybrałam połówkę pizzy o nazwie Porcini. Zawierała w sobie składniki, które na pierwszy rzut oka wydały mi się bardzo oryginalnym połączeniem
Karola gotuje"Jak mija długi weekend? Ja na reszcie dziś zamierzam odpoczywać tak jak chce - choć na początku planowałam spędzać czas aktywnie, tak teraz, niestety, musiałam zmienić plany
Słodkie Przyjemnościkażdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych. Pulpety w sosie pomidorowym Składniki na 4-5 porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki(...)zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuMiałam ochotę na coś innego. Zwykle pizza z szynką, salami. Dzisiaj nietypowo, ale mega pysznie. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kilka plasterków kiełbasy wiejskiej ser gouda ser mozarella kostka Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy(...)przyprawy. Chwilkę podsmażam i blenduję. Ciasto rozkładam na blasze. Smaruję sosem pomidorowym. Posypuję trochę serem żółtym. Układam jajko, wiejską, mozarellę w małych kawałeczkach. Posypuję wszystko startym żółtym serem. Piekę przez około 20 minut w 170 stopniach. Podaję z rukolą. Każdy nakłada sobie jej na pizzę ile chce. Zrobiłam też do tej pizzy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku
MojaQchnia.plnajłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki:około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka(...)końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć.Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodziennawierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P Składniki na 4 duże papryki: 4 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 duża marchewka 4-5 pieczarek 1 szklanka kaszy kuskus sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku 1 kulka sera mozzarella Delikatnie odciąć górną część papryk, wyciąć(...)czapeczką". Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, w nim poustawiać papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia, na wierzch papryk położyć plasterki sera mozzarella. Podawać na ciepło
Simply FoodMyślę, że nie muszę nikogo przekonywać o jakości sklepowych wędlin. Te najbardziej popularne mają nie wiele mięsa w sobie. Te bogate w mięso są bardzo drogie
Kuchnia Beatyoliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże(...)Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy formując okrągły kształt, nakładamy sos, ser i resztę ulubionych składników. Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewamy do 250°C. Każdą pizzę pieczemy ok. 15 minut
OstryKęstylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci zużyć możecie zalegający w lodówce ostatni kabanos, kilka oliwek pozostałych na dnie słoika, ostatni kawałek sera feta lub pleśniowego, ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem(...)międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość. Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta. Focaccię
kolorowotorcikowoSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Tagliate
La grande e la piccola cuocaSkworcu . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 duża główka kapusty 1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy do mielonego od Skworcu sol , pieprz do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy(...)wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: sos pomidorowy- użyłam gotowego salami czarne oliwki mozarella w kulce ser gouda lub edamski mozarella w kawałku Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750
MojaQchnia.pl