Pizza… Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, jak bardzo lubimy pizze (ja z mężem). Idealna na spotkania z przyjaciółmi, idealna na weekend, wspaniały pomysł na coś
Słodkie okruszkichrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki w cieście to szybka, tania i smaczna przekąska, a jeśli kupicie parówki z szynki, nie będziecie mieć wyrzutów sumienia, że jecie tzw. „junk-food”. Dobry pomysł na jakiekolwiek przyjęcia lub do zagryzania podczas pracy czy wbijania kolejnego levela w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)parówce i owijamy je ciastem, dokładnie sklejając miejsce złączenia ciasta (można pomóc sobie kroplą wody, wtedy lepiej się zlepi). Najlepiej zostawić końcówki parówki odsłonięte, tak jak na zdjęciu. 4. PIECZENIE (20 min) Blachę do pieczenia posypujemy lekko mąką i układamy na niej owinięte parówki w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej (urosną w trakcie pieczenia). Całość wkładamy
Nerds Kitchenodgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona w ciemnym piwie – gulasz wołowy z czerwonym winem – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie Przygotowanie(...)gęsty, na tym etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piecz przez 2h. Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Po 2 h od startu pieczenia dodaj podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę
nietylkopasta.plduża cebula ª ok. 100 g pieczarek ª 500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª mała śmietanka 12% (słodka) ª 1 szklanka białego wina ª sól i pieprz(...)naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki. Tak aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Na wierzchu układamy mozzarellę. Pieczemy około 40-50 minut. Ja musiałam po około 30 minutach, przykryć zapiekankę folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekła z wierzchu. Smacznego
Bazując na smakusię nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią(...)dwóch stron. 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe
Kuchnia w czekoladzieFocaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie. Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce. Na podstawie przepisu(...)wlać trochę oliwy, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Ciasto odkryć, lekko spryskać wodą posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz oliwą, studzić na kratce. Smacznego
Stare GaryTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi
IMPRESJA SMAKUogóle... zebrałam zamówienia od najbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje(...)mąki łączymy z kakao, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy skórkę i delikatnie mieszamy. Następnie całość przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy ponownie
Czary - gary w kuchnimasz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego dziecka? Chcesz, aby w szkole Twoja pociecha jadła smacznie i zdrowo? A może sam/sama masz już dość kanapek z szynką pałaszowanych na szybko w ciągu pracy? Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być(...)osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie dokładnie wymieszać je z miodem. • Piekarnik podgrzać do około 160 stopni C. Płatki, równomiernie wyłożyć na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia. • Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na około godzinę i mieszać co 15 minut, aby uniknąć przypalenia się płatków) • Następnie zmniejszyć piekarnik do około 130 stopni C i dopiekać jeszcze 50 minut
Moja Mama GotujeMadzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone na następny wpis zostawiam. Dodam jeszcze, że przepis(...)minut. Powinniśmy otrzymać ładne elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia) i ponownie przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę. Ciasto 2-3 krotnie zwiększy objętość. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufacturelubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków(...)farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze 5-7 min z włączonym termo obiegiem, tak aby ser na wierzchu zapiekł się. Zapiekanka ziemniaczana
Pyza i Surówkapół, a następnie otworzyłem, jak książkę. Tak przygotowane piersi z kurczaka umieściłem w foliowym worku i lekko rozklepałem przy pomocy tłuczka do mięsa. Na desce ułożyłem trzy plasterki szynki parmeńskiej, tak aby delikatnie one na siebie zachodziły. Na nich ułożyłem rozklepaną pierś z kurczaka. Mięso kurczaka przyprawiłem od góry solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i łyżeczką suszonej(...)przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki suszonego estragonu, a następnie smażyłem na nim kluski ziemniaczane przez około 7 minut. Po trzydziestu minutach pieczenia mięsa, wyjąłem je z piekarnika i delikatnie polałem przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ponownie umieściłem w piekarniku, zwiększając jego temperaturę do 180 stopniu. Po kolejnych 10 minutach mięso było gotowe
Wyprawy kulinarneniespotykaną poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab(...)mięsa wieprzowego. Skąd ta różnica? Ma ona przede wszystkim podłoże religijne. Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, tymczasem Grecy, którzy w większości są chrześcijanami – jak najbardziej. Dlatego gyros powstaje zazwyczaj z szynki wieprzowej . Dzięki temu zyskuje niezwykłą soczystość i miękkość. Jakie jeszcze różnice można dostrzec? Gyros jest podawany zawsze razem z pitą . W wersji na wynos mięso znajduje się wewnątrz bułki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze. Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła(...)rozwałkowanych prostokątach z ciasta. Zwijamy je następnie w rulon i kroimy każdy na 6-8 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
bistro mamapreferencji, my lubimy Edam) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 2-3 pieczarki 2 kąski mięsne (w tym przypadku żeberka z mniszka ) 1 ogórek konserwowy (z braku kiszonego) kilka plasterków szynki (z braku kiełbasy wiejskiej) kilka czarnych oliwek 5-6 suszonych pomidorów z oliwy Składniki - sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek szczypta ziół prowansalskich sporo(...)blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy obficie bazylią i chili. Kompozycja toskańska gotowa. Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. Najpierw przez 8 minut na dolnych ruszcie, a kolejne siedem na środkowym. My wcinamy z keczupem i sosem Tzatzyki produkcji własnej . Muszę przyznać
Kuchnia po mojemu