złocistą serową skorupką. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 260 g mięsa mielonego (z szynki) 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 100 g pieczarek 50 g papryki czerwonej 50 g papryki zielonej zioła prowansalskie (opcjonalnie) ½ łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos beszamelowy(...)koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Całą zapiekankę zalać sosem i posypać drugą połową startego sera. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 40 minut. Po 30 minutach można zdjąć pokrywę, aby ser się zapiekł na złoty kolor. Krok po kroku: 1. Ugotować
KuchniaWeDwoje.plMojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli(...)bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany
moj przepis nagoście zapiec w piekarniku. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli 3 łyżki masła lub oleju roślinnego 250 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 1/2 szklanki bulionu(...)cebulki i chwile podsmażajcie aby wyparowała z nich woda. 4. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Układamy zwinięte naleśniki, polewamy reszta pomidorowego sosu i układamy plastry mozarelli. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemMiodownik Kokosowo-Orzechowe z Powidłami S. Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą(...)Lukrem i Posypkami Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami Domowe Czekoladki z Marcepanem Masa Marcepanowa Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek Sałatki i Pasty Sałatka Meksykańska Sałatka z Szynką i Ananasem Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem Sałatka z Kurczakiem i Ananasem Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami Sałatka Jarzynowa Sałatka z Porów Moje posty
Słodka StronaPyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy. Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się zdziwiłem(...)zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 12 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Ostudzamy i możemy serwować! Smacznego
Kuchnia Łukaszaobiad na 2 dni. Potrzebujemy: Spód: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g pieczarek 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 czerwone cebule 1 szklanka startego żółtego sera 3 jaja 1 szklanka mleka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)natką pietruszki i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do miski przesmażone składniki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz przelewamy na schłodzony spód tarty. Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta Gargula
MamaOskarkabłonnik, minerały i witaminy (w tym witaminę E- witaminę młodości) Składniki wrapu (wersja oryginalna): Na 1 porcję 3 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli 1/4 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli morskiej lub selerowej 1 łyżka oleju kokosowego, podgrzanego+ niewielka ilość do posmarowania patelni (talerza) 1 łyżka stołowa wody 1 duże jajko(...)naleśników. Na zdjęciu poniżej gotowy wrap w dwóch wersjach. Ten jaśniejszy jest bez dodatku papryki :-) Nadzienie do wrapa jest dowolne, co kto lubi. W moim zwykle jest szynka, pomidory, sałata. Polecam posmarować wrap w środku majonezem. Po zawinięciu dodatków daję na wierzch ser żółty i podgrzewam jeszcze raz w mikrofali żeby ser się rozpuścił :-) taki zdrowy fast food
Marta próbujesuchych drożdży 1 pełna łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania ok. 175 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę 50 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego, pokrojonego w kostkę 50 g innego(...)znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. 3. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry salami, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cebuli, kawałkami papryki, serem
Kuchnia PrezydentowejJak minęły Wam Święta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr(...)każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 – 30 minut. W połowie pieczenia wysunąć formę i każdą kuleczkę obrócić. 10. Gotowe kuleczki podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare Garymoja prabacia, kiedy kroiła sobie kanapkę na kawałki wielkości jednego gryza. Jakie chapsiki układam na desce? Koniecznie tortillę z cukinią . Jakiś suszony owoc (morela, śliwka, daktyl) zawinięty w suszoną szynkę lub boczuś (jeśli to daktyle, to uwielbiam je podpiec). Czasem koreczki, coś z francuza lub coś serowego. Tegoroczne winogrona w gorgonzoli, obtoczone w podprażonych pekanach z przepisu z "Wielkiej uczty(...)rulony- Nigella pisze, że mają przypominać wieżę z monet. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy w około centymetrowe plasterki i układamy na blasze. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasteczka zaczną się robić złote na brzegach. Wyciągamy i studzimy- po wyjęciu z piekarnika
les mirabellesbardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych(...)czosnku niedźwiedziego, robimy 8 płatków i biorąc po dwa w palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż zrobią się rumiane
Apetyczna babeczkajest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego. By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii – chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego(...)Pizza capriciosa – czyli ‚kapryśna pizza’ nazywana też czasami capri – jedna z najpopularniejszych, obok margherity pizz. Na tradycyjną capriciose składają się: podstawa, czyli pizza margherita oraz pieczarki i szynka. Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą – przepis na pizze z szynką i zieloną rukolą, która nie tylko smakuje
Kulinarne Przebojeużyłam pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis tutaj . Pesto z czosnku niedźwiedziego jest niezwykle aromatyczne, dzięki czemu pizza smakuje wyjątkowo. Do zielonej pizzy idealnie pasuje cienko krojony, dojrzewający boczek lub szynka. Polecam każdemu przygotowanie takiej pizzy. Smakuje obłędnie. Zaskoczcie rodzinę i znajomych, podając im pizzę w kolorze zielonym. PRZEPIS NA ZIELONĄ PIZZĘ Z PESTO(...)rozciągać ciasto ręką, na posypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Na cieście rozsmarować pesto, posypać rozkruszoną mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C prze 12 minut. Tryb pieczenia od dołu. Smacznego
kolorowotorcikowo