tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli(...)muffiny trochę większej od tradycyjnej, nie smarujemy formy tłuszczem. W każdej kawałku drożdżowego ciasta robimy wgłębienie do którego wkładamy farsz i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Studzimy je na kratce, dekorujemy natką pietruszki. Te muf finy jednak nie mają dane wystygnąć, gdyż gorące są najlepsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPropozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno. Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół(...)zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce. Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna ok. 15-20 minut.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnychyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony, można użyć surowego, szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) 1 pomarańcza 1 główka czosnku 3 plasterki imbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren(...)włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest
Piekielna Kuchnia PatiRolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a jak smakuje!...Może być ozdobą wykwintnego stołu - polecam! Składniki: kurczak około 2 kg (musi być duży) sól, pieprz, papryka słodka, majeranek sporo natki pietruszki gaza do zawinięcia, sznurek lub nić wędliniarska Wykonanie: Kurczaka(...)przełożyć na płat gazy i pomagając sobie nią zawinąć roladę w gazę, szew rolady ma być na spodzie. Roladę zawiniętą w gazę wiążemy sznurkiem w sposób taki jak sznurujemy szynki czy schaby do wędzenia. W podłużnym rondlu, brytfance lub keksówce układamy naszą roladę, nalewamy wody tyle, by po włożeniu była wodą przykryta, można wrzucić jarzynkę, lub tylko posolić i gotować
kgwjanczewojajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki(...)pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut. SMACZNEGO! Artykuł Pasztet tradycyjny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plłyżka oliwy (lub oleju)łyżka cukrułyżeczka solifarsz:ok. 250 g pieczarekduża cebulapieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszkuok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelliulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp.jajko + odrobina mleka do posmarowaniatymianek, czarnuszka do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone - Sposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz(...)środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu, inne pokrojone dodatki oraz ok. pół łyżeczki startego sera. Krążki składamy i zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie).Mini Calzone pieczemy
Słodka StronaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka
JejKuchniaudany obiad . Polecam , szczególnie tym co uwielbiają kuchenne eksperymenty Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka ( na zdjęciu jest jeden drobiowy i dwa wieprzowe , wieprzowina , konkretnie szynka też się nadaje ale drobiowy jest smaczniejszy ;)) około 10 -15 pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 5 jajek ( dwa do obtaczania(...)najpierw stroną z pure do patelni , inaczej mogą się rozpaść podczas przewracania . Jeśli podajecie z jajkiem sadzonym , warto przygotować je jednocześnie z kotletami Serwujecie z dowolnymi dodatkami , np. z pieczonym pure z pasternaku i fasolką szparagową . Smacznego ! Artykuł Kotlet drobiowy , obtaczany w pieczarkowym pure pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCzerstwiaczki – szybka kolacja Czasami w domu jest dużo chleba ..tyle że czerstwego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To zazwyczaj poniedziałkowy kłopocik
Ogrodnik w podróżymięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli(...)pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym
Moja smaczna kuchniapuch wnętrze. Po prostu doskonałe. Nawet na drugi dzień zachowają świeżość. Świetnie smakują na słodko z dżemem i kubkiem mleka lub kakao. Ale z plasterkiem sera, pomidorka i szynki też smakują wspaniale. Koniecznie upieczcie je swoim bliskim aby później móc delektować się pysznym, rodzinnym śniadaniem. Upieczone rogaliki można zawinąć w folię i zamrozić a później po odmrożeniu podgrzać w mikrofali(...)grubości ok. 1cm. Podzielić na 4 trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć do środka od szerszej do węższej części. Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce
Smakołyki AsiBardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki
Kuchnia Pokoleńpaprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu(...)muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło". Muffinki paprykowe Muffinki pieczarkowe
Kto ugości moich gości?paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI:0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)1 jajko (L)3 cebule1 duża marchew1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba1 papryka15 dag małych pieczarek2 łyżki majonezu3 łyżki keczupu10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka(...)muffinek).6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło". Muffinki paprykoweMuffinki pieczarkowe
Kto ugości moich gości?Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka(...)Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się je również z masłem czosnkowym, z szynką itp. Wszystkie wersje podania są pyszne. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli