czosnek. Dorzucamy bakłażana, surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które wbijamy całe jajka. Można teraz potrawę albo dogotować pod przykryciem, albo(...)szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej wędzonej kiełbasy
Karo in the Kitchensycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki(...)czosnek. Do pomidorów stopniowo dodajemy mięso – za każdym razem dokładnie rozprowadzając między sobą składniki aż do zagotowania się całości. Dodajemy również zioła, pieprz, sól, czosnek i mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki
Kulinarna PokusaRisotto ze szparagami i krewetkami Składniki: Składniki – 2 duże porcje: Ryż Arborio Uncle Ben's – 100g Krewetki – 10 sztuk Cukinia – 100g Szparagi zielone i białe – 300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne(...)minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan i masło. Całość mieszamy
Kuchnia Bon Appetitbakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii(...)kosteczkę. Cebulę podsmażamy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając
Mania Gotowaniaschabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego(...)oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego
Codzienna kuchnia niecodziennasmakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka soku jabłkowego sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę(...)czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondelka razem z żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych 30 minut ponownie polewając je co jakiś czas sosem
Smak mojej kuchniząbek czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy(...)pieczenia, ponownie pozwalamy im wyrosnąć. SOS POMIDOROWY Przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę na oliwie (uważać aby nie spalić), dodajemy do pomidorów. Całość krótko miksujemy, przelewamy do garnka i dusimy. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy przyprawami. SOS CZOSNKOWO – ZIOŁOWY Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gotowe PIZZERKI Bakłażana pokroić w 1 cm plasterki, posolić, pozostawić
Kierunekuchniasię na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku(...)patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze
Trzeci talerzcenne właściwości odżywcze . Bogaty jest w witaminy i minerały , a przede wszystkim w cenne żelazo . Tak więc, nie bójcie się spróbować , warto , piąta ćwiartka, też ma smak i niejedna szynka , może się całkiem schować Tak jak moje dzieci , kiedy wywęszą wątrobę.. cóż do pewnych smaków trzeba dojrzeć ..lub nie Poniższy przepis, jest delikatny w smaku , lekko słodkawy i aromatyczny(...)wątróbkę – bardzo krótko ,na dużym ogniu. Wątróbka, ma być surowa w środku . Podczas smażenia, starajcie się nie mieszać, tylko obracać wtedy nie puści soku i nie zacznie się dusić, zamiast smażyć . Następnie, dorzucamy usmażone wcześniej ,grzyby z cebulą , zalewamy cherry w którym moczyła się wątroba i dusimy przez około 5 minut na dużym ogniu, bez przykrycia . Przed podaniem ,doprawiamy
Ogrodnik w podróżyprzede wszystkim jest to idealny rozmiar dla mnie, bo spokojnie mogę ją utrzymać w jednej ręce i dla mnie osobiście jest niezwykle poręczna. Tym razem nie pokazałam żadnej potrawy duszonej, ani zapiekanej pod przykryciem, to z przyczyn niezależnych ode mnie, po prostu jeszcze nie mam pokrywki, jak tylko skończę pisać tekst zamówię i w przyszłości pokażę Wam jeszcze kilka(...)daje nam nieograniczone możliwości jej wykorzystania. Tymczasem zerknijcie jak łatwo można usmażyć rybę tylko spryskaną oliwą i jak wygląda patelnia po wszystkim. Wiecie tez również jak zapieka się w szynka parmeńska tworząc na powierzchni naczyń klejącą twardą skorupę, tak wygląda zapieczona patelnia po przygotowaniu filetów w szynce parmeńskiej. Na filmiku wyżej możecie zobaczyć jak te zapieczone ślady dosłownie ślizgają się
Blondynka Gotujefirmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki(...)sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Dodałam je do smażonej kiełbasy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut. Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką. Dusiłam aż smaki się połączyły. Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Smacznego
potrawyregionalnePyszna lekka i co najważniejsze zdrowa bo domowa Pizza z resztkami szynek czy kiełbas których już nie jemy, a żeby się nie zmarnowały to użyjemy ich właśnie do pizzy. Pizze robiliśmy już z mężem wielokrotnie i uwierzcie, za każdym razem jest pyszniejsza. Polecam !!! Na 3-4 pizze: 3szkl mąki tortowej 25 dkg drożdży świeżych 3-5 łyżek oleju/oliwy 3/4 szkl(...)Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy, kroimy cebule w piórka, przekładamy do rondelka z odrobina oliwy, następnie solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem i co jakiś czas dolewamy wody. Kiedy cebulka będzie już szklista, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu, oraz paprykę słodka i ostrą tyle ile lubimy tak do smaku
Gotowanie...to proste !grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól świeżo(...)pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego
Stare Garyromantyczną kolację. Danie jest dość ostre więc dobrze mieć coś zimnego do popicia ;P Składniki: 1 marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól pęczka sos sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka(...)lubi słone można szczyptę dosolić mi wystarczy sól z sosu sojowego). Podlewamy sosem sojowym i podduszamy 5 minut. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy z wodą jak na kisiel. Pod koniec duszenia dodajemy pietruszkę i mąkę rozrobioną w wodzie. Mieszamy i cieszymy się smakiem
Lubczyk i Waniliaduże ziemniaki – ok. 350g 1 kawałek selera – ok. 100g 3 łyżki masła pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku Składniki na klopsiki: 500 g mielonego mięsa z szynki 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 3 łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Wykonanie: Przygotować klopsiki: Mięso mielone(...)przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie podsmażone warzywa zalać bulionem, w którym wcześniej gotowane były pulpeciki. Zagotować, ustawić płomień palnika na średni, przykryć patelnię pokrywką i dusić całość przez ok. 12-15 minut (do czasu aż warzywa zmiękną). Zawartość patelni przelać do garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą
Kulinarne Przeboje