szynka duszona - 1191 przepisów (strona:52/80)

SOCZEWICA Z WARZYWAMI 155

posiłkiem uniwersalnym, to coś na kształt gulaszu z soczewicy, jednak jest nieco gęściejsza.U mnie wersja bez mięsa, jednak, gdy tylko macie ochotę możecie do niej dodać kawałki kiełbaski,szynkę czy kawałki pieczonego kurczaka. SKŁADNIKI 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 – 3 cebule 500 g kawałek dyni lub cukinia zielona, może być też kabaczek 2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki(...)Warzywa obieram, ścieram na grubej tarce i dodaję do cebuli. Podsmażam razem przez kilka minut aż zmiękną. Dodaję soczewicę, przyprawy, dolewam około 700-800 ml wody lub bulionu i duszę średnio 15-20 minut. Podaję na ciepło, najlepiej z ryżem i jogurtem naturalnym SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Gulasz myśliwski. 267

wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła(...)ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,  mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy  koncentrat i dusimy do miękkości mięsa, można zabielić śmietaną

Kuchnia Beaty
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 226

liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu :)Składniki:około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa),20 dkg pieczarek,średnia cebula,puszka pomidorów,sól, ostra papryka - do smaku,3-4 liście laurowe,8-10 ziaren ziela angielskiego(...)wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan faszerowany warzywami 228

czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i podsmażać, aż większość wody z pieczarek odparuje. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pomidora, liście bazylii oraz miąższ bakłażanów i dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz wymieszać ze startą mozzarellą (około 100 g) i wypełnić nim połówki(...)przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Tak przygotowane bakłażany je się razem

Gospodyni Miejska
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 166

ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami i soczewicą 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 3 pomidory Około 1 szklanka bulionu lub rosołu(...)minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.  Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Studzimy, do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera

Wanilia i Kardamon
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 187

Proste ,szybkie i aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz(...)bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami

R'n'G Kitchen
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 225

wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny.  Składniki: 1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki) garść suszonych grzybów 2 cebule 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz mielona papryka słodka i ostra majeranek 2 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy suszone grzyby (nie muszą być wcześniej namoczone), ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy całość wodą, tak, aby zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zaciągamy go. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Walijskie Pichcenie
Lasagne (lasagne bolognese) 127

inne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE BOLOGNESE Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie(...)żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE : Zacznij od przygotowania sosu bolognese. Mięso podsmaż, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chilli, posiekaną cebulę i puszkę krojonych pomidorów. Duś kilka minut i dodaj czerwone wino. Duś aż wino w połowie odparuje i dodaj wtedy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest nadal za rzadki odparowuj

nietylkopasta.pl
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 350

minuty aż przyprawy nabiorą aromatu. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę, podlewamy czerwonym winem, redukujemy alkohol a następnie wkładamy drobno pokrojone pomidory ( lub passatę ) oraz podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu! przez ok. 20-25 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas – sos musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie(...)dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
Zupa kurkowa. 187

chłodniejsze dni. Składniki: kurki (ok. 2-3 kubków) cebula 2 ząbki czosnku szklanka białego wina masło serek topiony (tutaj w zależności od upodobań może być serek topiony z szynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety serce łasucha u mnie wygrało nad silną wolą i wybrałam serek topiony) 2 małe marchewki mała pietruszka mały(...)cebulę gdy się zeszkli dodajemy kurki (te większe kroimy na części). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przez ok 5-10 min podsmażamy na małym ogniu. Następnie dolewamy wino i dusimy. Czekamy aż wino odparuje. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy z niego warzywa i dodajemy całą zawartość patelni. Dodajemy pokrojony serek topiony i gotujemy ok 15 minut. Podajemy z grzankami

Brzuszki Łakomczuszki
Filety w sosie kurkowym 184

kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki umieszczamy w misce, zasypujemy je 1 łyżeczką soli i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Po kilkunastu minutach za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy je i odkładamy(...)minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki

Smaki Na Talerzu
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 151

woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.   Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty

Kuchnia w czekoladzie
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 198

mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)się przypiec z każdej strony ale nie spalić).  Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte. Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy  pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi. Mięso podpieczone w mące już

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 177

doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe   KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek  masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków(...)paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją  i szatkuję, odkrawam głąba.   Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty.  Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone

Takie tam pichcenie
Gołąbki inaczej 457

Tradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;) Składniki: 1 kg szynki zmielonej 700 gram kapusty włoskiej 300 gram ryżu sól do smaku pieprz do smaku pół łyżeczki papryki 3 łyżki bułki tartej  1 jajko olej do smażenia Wykonanie:  Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem(...)przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.  Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni

Krakowskie smaki Ani
Tarta z boczkiem i cebulą 222

którą się niemalże każdy zachwyca! Zobacz przepisy na tarty: Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z roszponką, szynką i cebulą Tarta porowa z boczkiem Przepis na tartę z boczkiem i cebulą Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 1-1,5 szklanki mąki jajko(...)Podsmażamy do zrumienienia na patelni. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do boczku. Do całości dodajemy łyżkę masła, łyżkę octu balsamicznego, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem - przykrywamy i dusimy do momentu, aż cebula będzie miękka. 3 Ciasto wyjmujemy z lodówki, oblepiamy nim dokładnie formę (średnica 25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni

Kuchnia Bazylii
Gulasz węgierski 174

ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra bulionu wołowego 2 puszki pomidorów, bądź teraz(...)marchew ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy.  Smażymy wszystko, uważajmy, aby nic nie przypalić ;) Następnie dodajemy do warzyw mięso, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przyprawy oprócz soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu

MamaOskarka
Roladki wieprzowe 143

słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą podczas robienia rolad jest zakup właściwego kawałka mięsa a następnie jego odpowiednie pokrojenie. Najłatwiej zrobić rolady z podłużnego kawałka szynki ponieważ najłatwiej go pokroić. Mięso myjemy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Rozbijamy je z obu stron starając się nadać im kształt prostokąta. Na nadzienie kroimy cebulę w drobną(...)wykałaczki. Na patelni rozgrzewamy olej ze smalcem i obsmażamy roladki zaczynając od miejsca w którym skończyliśmy je zwijać. Obsmażamy je ze wszystkich stron a następnie zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, dbając aby sos się nie wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania

Kulinarna Patilogia
Karkówka Adama - palce lizać 242

gotować około 8-10 min. Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką Ułożyć na nim plastry szynki, kawałki papryki i pokrojony w cienkie plasterki ser ( ser kładziemy na papryce) Mięso zwinąć jak roladę, owinąć nicią  i oprószyć solą i pieprzem W dość dużej brytfannie rozgrzać olej(...)jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę. Temp. pieczenia 160-180 *C, około 70 min. Tę pieczeń można też przyrządzić na kuchence na wolnym ogniu. Wówczas trzeba dusić roladę przez mniej więcej 1 godz. Nie udzielę Wam bliższych praktycznych wskazówek co do przyrządzenia karkówki, ponieważ jadłam ją po raz pierwszy, gościnnie i  z opadniętą szczeną...Sama jeszcze

Proste Potrawy