szynka duszona - 1191 przepisów (strona:55/80)

Bitki wieprzowe 183

pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach. Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem nie podam(...)trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5.        Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie. 6.        Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.        Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie

Fabryka pomysłów
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 276

smak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki(...)dokładamy do garnka wieprzowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście

Miód i pieprz
Pasztet pieczony z mięs różnych 196

smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce,  że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię. A jak czegoś nie umiem(...)kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody (tak żeby woda przykrywała mięso) i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Wątróbkę oczyszczamy z brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą bułkę żeby

Marder&Marder Manufacture
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 211

danie smakuje rewelacyjnie! Zdjęcie być może a raczej na pewno nie oddaje tego smaku. Możecie zmienić sobie niektóre składniki wedle waszych gustów. Zaczynam!  Mięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym(...)Możecie jeśli danie będzie za słodkie dodać   czuszki-ostrej papryki.                    Wszystko dusiłam w garnku pod przykryciem  i podlewałam czasami wodą często mieszając. Podałam z kaszą kuskus,ale można również z ryżem np zabarwionym na żółto kurkumą .  Kurkuma , podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor

potrawyregionalne
Kawarma 223

warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾   szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki(...)cebulę, potem dodać pół szklanki wody. Następnie przełożyć do cebuli i pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz.  Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie

Fabryka pomysłów
Gulasz warzywny z boczkiem 194

ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad. Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny w smaku i aromatyczny. Polecam też gulasz z szynki z ziołami prowansalskimi na obiad.   Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem , pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam! Składniki: 500 g pomidorów 2 cebule(...)cebula zrobi się szklista, około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa, najpierw paprykę, następnie dodajemy bakłażana i cukinię, a na końcu pomidory i listki świeżego tymianku. Dusimy całość około 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną pieprzu cayenne. The post Gulasz warzywny z boczkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 213

kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :)    Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki  kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju  1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą(...)dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki

Sama słodycz i szczypta chili
Żeberka duszone w Coca-Coli. 181

książki już dawno nie mam, a co za tym idzie - tamtego przepisu też. Jednak nic straconego, bo osobiście uważam, że żeberka dużo lepiej zachowują się w pieczeniu niż szynka. Dobrałam przyprawy, zostawiłam mięso na noc w marynacie, podsmażyłam i włożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli jednak(...)całą noc.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać Colą żeberka tak by były przykryte. Przykryć naczynie. Dusić 70 minut w piekarniku - temperatura 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, odlać chochlą pół Coli i przypiec mięso najpierw z jednej strony, następnie odwrócić i to samo zrobić z drugą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos 236

szerokości 2-3 mm. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a śliwki kroimy na nieduże kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę jałowcową kroimy na nieduże kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Wrzucamy boczek wraz ze skórą i smażymy przez(...)oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, nie krócej niż 3 godziny (a najlepiej 4-5, jeśli nastaw palnika na to pozwala). Co jakiś czas mieszamy oraz podlewamy resztą wina

Kulinarna Pokusa
ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI 304

Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny.  Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej  obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl.  U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza(...)nitką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy solą

Walijskie Pichcenie
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 128

szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku(...)przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 210

obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka(...)puszce, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym ułożyć w sosie pulpety. Nałożyć pokrywę i dusić, od czasu do czasu obracając pulpetami. Podawać gdy sos odpowiednio zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Rolada z indyka z mielonym i grzybami 215

grzyby.  Polecam na obiad bo  jest prosta do zrobienia i zachwyci rodzinę.Indyk jest soczysty dzięki dodatkom. 800 g filetu z indyka 500 g mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku przyprawa do indyka 1 garść suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz masło klarowane 1/2 pęczka koperku Grzyby namaczam w zimnej wodzie(...)wykładam farsz z grzybów. Roladę zwijam od krótszego boku. Związuję grubą nitką i mocno ściągam. Układam w brytfannie i przesmażam z każdej strony  aż się zarumieni. Roladę duszę około 1,5 godziny podlewam wodą od czasu do czasu i obracam. Jak przestygnie usuwam nitki

wesoła kuchnia
ROGALIKI Z WODY 175

sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut(...)delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez

w mojej kuchni
Wieprzowina orientalna 164

Wieprzowina orientalna to przepis na który natknęłam się przypadkowo kupując brzoskwinie w puszcze, pewnej znanej firmy. Uwielbiam dania jednogarnkowe więc spróbowałam i wyszło bardzo smaczne. Wieprzowina

Pieguskowa Kuchnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję