stylem życia. Jak podawać dziczyznę Agata proponuje kolejny przepis na dziczyznę, czyli paprykowy gulasz. Doskonały na wystawny obiad. Zaznacza, że to przepis uniwersalny, bo mięso z dziczyzny możemy zastąpić szynką wieprzową lub wołowiną. Dodaje, że przepis ten warto potraktować jako źródło inspiracji, eksperymentując z ilością oraz kolorem dodawanej papryki. Paprykowy gulasz z dziczyzny Składniki na 4 porcje: 600 g mięsa(...)woda pochodząca z mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso z warzywami przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy
KulinarneImpresje.plziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru Przepis na bigos staropolski z winem. PRZYGOTOWANIE: Krok(...)nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą. Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka
Moja Książka Kucharskaprzygotowanych kotlecików wspaniale pasuję różne surówki, dużą ilość propozycji znajdziecie tutaj . Na obiad polecam Wam również gołąbki bez zawijania . Składniki: Kotleciki: 500 g mięsa mielonego – u mnie z szynki wieprzowej 1/2 czerwonej cebuli 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam takiej ) olej(...)przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową i wodę. Dodajemy zioła, pozostałe przyprawy i łyżeczkę cukru. Chwilę zostawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do sosu nasze kotleciki. Całość dusimy około 40 minut. W razie potrzeby sos można rozrzedzić wodą i/lub doprawić. Smacznego
Słodkie okruszkidaniu wyjątkowego posmaku i zapachu. Danie jest treściwe, syte, rozgrzewające i co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne :) SKŁADNIKI: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 700 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 większe marchewki około 1/3 główki małej białej kapusty (250-300 g) 5 średnich ziemniaków 0,6 l wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)marchewkę i poszatkowaną w większe kawałki kapustę. Dosyp tymianek, pozostałą słodką paprykę, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku oraz dodaj masło. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem jakieś 45-50 minut , po czym dołóż do gulaszu ziemniaki obrane i pokrojone w większą kostkę. Zamieszaj i duś ponownie gulasz 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyotrzymałam wyglądał tak: Oczywiście bez mięsa :) Moją szynkę przygotowałam z : 80 dag karkówki 40 dag boczku 20 g soli 2 g saletry peklowej małej płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego szczypty mielonego ziela angielskiego 2 liści laurowych płaskiej łyżeczki(...)szynkowar wlewamy wodę ( tak by dekielek był nad wodą) i ustawiamy na gazie, wstawiamy szynkowar z mięsem Pilnujemy temp. wody 90 *C, ( i wtedy przydał się termometr) mięso dusimy w takiej temp. przez ok. 2-2,5 godz. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i jeśli będzie chłodny wkładamy do lodówki Następnego dnia wyjmująć mięso z szynkowaru. Najlepiej polać
Proste Potrawymega prosty. Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka(...)stopniowo wlewamy bulion, cały czas energicznie mieszając rózgą, żeby w sosie nie było grudek. Doprawiamy: oregano, kuminem, czosnkiem, cebulą i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy octem i solą (jeśli bulion był solony, ostrożnie z solą). Krok 2 Nadzienie. Siekamy cebulę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę smażymy
Niedzielny kucharzTo danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni chleb focaccia wraz z szynką parmeńską i oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty. W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy z włoskimi dodatkami (kapary(...)delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona. Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino należy do kategorii win szlachetnych, które doskonale współgrają z mięsami i pieczystym wszelkiego rodzaju. Sangiovese
królestwo garówkolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie rok w butelce(...)bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest . Jak zwykle były doskonałe. To tylko kilka wybranych
królestwo garówczosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz(...)pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy mięso
VioletoweKucharzenieNowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy, kroimy w piórka lub półplasterki. Na patelni(...)wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju + 3 łyżki oleju
Karo in the KitchenCooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula 150 ml rosołu kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi sól do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała(...)następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też bez niczego. Smacznego. The post Gołąbki z kurkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzajęło mi to 35-45 minut, różnica czasowa jest ogromna dlatego taki szybkowar powinien znaleźć się w każdej kuchni. Składniki: 300 g karczku lub szynki z sarny ewentualnie jelenia ok 10 g słoniny ( kilka cienkich paseczków) 3 łyżki musztardy Dijon czerstwa bułka 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 cebula 3 ogórki konserwowe(...)mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok 35-45 minut. Do zrazów świetnie pasują młode ziemniaczki lub kasza gryczana. Smacznego! Testowaliśmy szybkowary Firmy ASTON
Niezły Młynekryżem, kaszą gryczaną lub inną kaszą oraz z ziemniakami. Polecam wypróbować przepis bo danie jest bardzo smaczne. Do przygotowania wieprzowiny będziemy potrzebować: około 800 g wieprzowiny (użyłam surowej szynki) 2 kolorowe papryki (około 600 g) 1 puszka ananasa ( po odsączeniu około 350 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego korzenia imbiru olej do smażenia na sos: 4 łyżki miodu(...)patelnię dolewam odrobinę oleju i smażę paprykę z czosnkiem i imbirem przez około 5 minut. Do podsmażonej papryki dodaję mięso, ananasa i sos, dokładnie mieszam i pod przykryciem duszę około 25 minut do miękkości mięsa. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, jest gotowa. Tak przygotowaną wieprzowinę możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jest
Uwaga Babcia Gotuje