szynka duszona - 1191 przepisów (strona:63/80)

Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 195

Beaty Anny Dąbrowskiej) Zadbaj o prawidłowe trawienie Żywność musi być świeża i wysokiej jakości Surowe pokarmy mają najwyższą biodostępność. Dozwolona obróbka termiczna to gotowanie na parze i w szybkowarze, duszenie w wodzie, pieczenie w piekarniku, grillowanie na ruszcie, a także smażenie na patelni ceramicznej z dodatkiem tłuszczu w końcowej fazie obróbki Unikanie przetworzonej żywności i produktów wędzonych Zadbanie o różnorodność(...)węglowodany na zmianę z dietą katogeniczną, pozwoli nam utrzymać rezultaty, bez efektu jojo. W tej fazie wprowadzane jest ekologiczne mięso, nie zaleca się jednak jedzenia gotowych produktów, takich jak szynki, parówki czy kiełbasy. Możemy też jeść kasze pełnoziarniste. Są one dobrym źródłem węglowodanów, natomiast warto wybierać te bezglutenowe, na przykład kaszę gryczaną, jaglaną, owsianą czy też ryż. Kasze powinny być

Kulinarne przygody Gatity
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 161

wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie(...)nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia.  Kawa w Wiedniu Jak podaje Wikipedia pod koniec XIX wieku w Wiedniu było już ponad 1200 kawiarni

Right Behind The Kitchen
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 270

Eeeeeeeh. I jeszcze raz ogromnye EH. Drogie użytkowniczki durszlaka - czytajcie opisy akcji! Wielkimi literami oznaczyłam, że przepisy na mięso duszone nie będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję(...)papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane

Kuchenna Kontrrewolucya
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 299

miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne(...)średniego i oblewamy kurczaka brandy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż część płynu odparuje. Dolewamy sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Przestawiamy na mały ogień, posypujemy estragonem, po czym dusimy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut. Po 5 minutach dodajemy również paprykę i cebulę mieszając z sosem, a po 10 minutach – cukinię i drobno pokrojone pomarańcze, również mieszając. Gotowe

Kulinarna Pokusa
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 213

rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit Angielskie scones pieczone, podane(...)Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj

karmelowy
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 211

rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :)  2. Angielskie scones(...)obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.  Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.  Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiosenne przepisy na kolację 222

rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :) 2. Angielskie scones pieczone(...)Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj

Tradycyjna Kuchnia
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 167

pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Sałatka z serem(...)patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Kulki szpinakowe 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki

My Chcemy Jeść
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 247

głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają  długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego(...)słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego

ClauditteMissCooking
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 207

również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej(...)Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Potrawę przykryj i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Możesz wstawić patelnię, jeżeli twoja nadaje

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 205

aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie(...)część sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po wymieszaniu składników przetrzeć przez bardzo gęste sitko i pozostawić na godzinę, aby sos nabrał odpowiedniego aromatu. Szynka ardeńska Można zastąpić szynką Prosciutto lub  szynką Serrano Sumak Można zastąpić wymieszaną z solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata