włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan. Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest, ale ostatnio(...)Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. usmażyć na odrobinie oleju. Wlać 100 ml śmietanki. Chwilę dusimy. Następnie w miseczce za pomocą trzepaczki wymieszać 100 ml śmietanki, 1 jajko, żółtka i 3 łyżki startego sera żółtego. Wylać na patelnię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę
Fabryka pomysłówczasu do czasu warto się poświęcić i podać to smakowite danie. Polecam! Składniki na roladki wieprzowe z mięsem mielonym 80 dag wieprzowiny pokrojonej w 5 sporych plastrów (ja użyłam szynki) 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego papryka konserwowa (ja użyłam zielonej, ale czerwona była by lepsza :-) 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 szczypta rozmarynu(...)posiekany czosnek. Następnie dolewamy tyle wody, by roladki były prawie przykryte, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, tymianek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, doprawiamy przyprawą do gulaszu, zagotowujemy i sos gotowy. Roladki muszą chwilkę ostygnąć
Rozpustne gotowaniemargin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki bułki tartej mąka(...)zmniejszenia objętości (w razie potrzeby dodać trochę oleju). Następnie zwiększyć płomień i dorzucić pokrojone pieczarki, zarumienić. Kolejno zmniejszyć płomień i dodać na patelnię obie śmietany wymieszane ze sobą i dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, dodać do sosu, wymieszać
Kulinarne Przebojeskorzystać z mojego przepisu na puree ziemniaczane . Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: – pulpety w sosie pomidorowym – polędwiczki z kurkami – polędwiczki z szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak(...)wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje. Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny
nietylkopasta.plświeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju(...)pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu i dusić na małym ogniu kilkanaście minut, tak żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły. 9) Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. 10) Podawać z płatkami parmezanu
Fitsweet.meświeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju(...)pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu i dusić na małym ogniu kilkanaście minut, tak żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły. 9) Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. 10) Podawać z płatkami parmezanu
Fitsweet.memelona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem(...)rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQbalkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka(...)mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku
SzczyptaSmaQLeczo, czyli warzywny misz masz. Kombinacji jest wiele. Poniższe proporcje składników są tylko orientacyjne, w zależności od ilości jaką chcemy uzyskać, do leczo można dodać jeszcze
IMPRESJA SMAKUpodaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka(...)łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku dwie łyżeczki cukru pół szklanki bulionu kilka gałązek koperku mała cebula Wykonanie: 1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się kapusty. 2. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pokrojone na drobną kostkę pomidory z puszki, posiekany
Mama z miastabrokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Koktajl bananowo - pomarańczowy(...)krakowską Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa
Moja smaczna kuchniajeszcze kilka pieczarek * oliwa lub masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego(...)kurczakiem to skoczę( z rusztowania)!!! Anglik mówi: - Znowu kanapka z serem. Nie cierpię sera. Jeśli jutro dostanę kanapkę z serem to skoczę!!! Rusek mówi: - I znowu kanapka z szynką. Jeszcze raz będę miał kanapkę z szynką na lunch to skoczę!!! Następnego dnia w porze lunchu, spotykają się w tym samym miejscu. Siadają na rusztowaniu, rozpakowują kanapki i patrzą z czym
Zdrowa Kuchnia Sowyjajko kilka ziaren słonecznik łuskany Ciasto francuskie rozwijamy, na połowie smarujemy serek, na niego układamy plastry szynki. Przykrywamy drugą połową ciasta, dzielimy na sześć prostokątnych pasków, dociskamy boki, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy ziarnami słonecznika i skręcamy formując świderki. Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego(...)piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami jak również łosoś ze szpinakiem i fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapikanterią przypraw. Tradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 4 solidne porcje(...)się zezłoci, z powrotem wrzucić na patelnię kurczaka. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić paprykę, dolać sok z ananasa i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne 5 min do zagotowania
Grunt to przepis!stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które(...)mieszając od czasu do czasu. Ze szpinaku powinna wyparować cała woda. Jeżeli używasz świeżego szpinaku , umyj go, osusz i posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i wyparuje z niego woda. Zdejmij patelnię
Chilli Czosnek i Oliwa