szynka duszona - 1191 przepisów (strona:49/80)

Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 214

zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole(...)udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika

Ugotowane pozamiatane
Roladki z pieczarkami 166

Kolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g(...)Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach (4 pieczarki odkładamy do sosu). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, odstawiamy do przestudzenia. Na każdy płat mięsa, na stronę posmarowaną majonezem nakładamy farsz, zwijamy roladki, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką

Smak mojej kuchni
Gulasz ze schabu wieprzowego 226

propozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem(...)schab kroimy w plastry, a potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 156

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około  minut.  Podajemy z kaszą pęczak

Qchnia po prostu
Roladki schabowe w pikantnym sosie 201

schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając aby nie porobiły się dziury.Rozbite plastry rozłożyć na desce, posypać solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz delikatnie czosnkiem granulowanym.Na plastrach schabu ułożyć plastry szynki, następnie po kilka plastrów ogórka krojonego wzdłuż, czyli od czubka do ogonka.Na ogórkach ułożyć po 3-4 paski papryki czerwonej i żółtej i na końcu po kilka listków natki pietruszki.Ka(...)podsmażyć.Roladki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulkę z papryką, wlać ok. 1 szklanki wrzątku, dodać nieco soli, pieprzu (nie za dużo), nieco przyprawy kucharek, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pikantny sos Piri Piri ok. 1 łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast

Mix smaku
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym 294

opakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka(...)obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.   Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos.   Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać

Mania Gotowania
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 248

Składniki:1 szklanka ryżu do risotto1/2 cukinii1 średnia cebulka2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiejduża garść szpinaku baby70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronkiokoło 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego100 ml białego wina wytrawnego1 łyżka masła sólpieprzoliwa z oliwekWykonanie:W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli(...)się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka.Gotowe warzywa zdejmij z patelni.Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty.Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie.Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino.Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj.Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj.Dopraw

kolorowotorcikowo
Forszmak lubelski ;) 651

Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec zupę zaprawiamy 2 łyżkami mąki. Doprawiamy do smaku. Podajemy

Czerwona Porzeczka
Makaron ze szpinakiem i łososiem 146

moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)Czosnek pokrój w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy i śmietanę. Dodaj do sosu nieco wody, najlepiej tej z gotującego się makaronu. Duś aż ser się rozpuści. Powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany. Ze szpinaku usuń ogonki, a łososia pokrój w mniejsze kawałki. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, dodaj szpinak i łososia. Duś

nietylkopasta.pl
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 233

kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę(...)dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn. W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać paprykę i przysmażonego boczniaka z cebulką, Podlać wodą i dusić do miękkości ok 1 godzinę. Sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i koloru. Dodać groszek. Przyprawić pieprzem solą , oregano i hyzopem. W garnku nastawić wodę i ugotować kluseczki

Gotowanie jest łatwe
Zupa gulaszowa rozgrzewająca 717

pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha.  Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :)  Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka  2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki,  gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki  1 łyżeczka(...)przywieralną powłoką rozgrzewamy olej, wykładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy co jakiś czas mieszając około 12 minut następnie wlewamy połowę  wody tak aby przykryła mięso i dusimy około 20 minut.Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę, ziemniaki, paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo

Sama słodycz i szczypta chili
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 151

Michał  ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła.  Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book   #smakjęzyka  i mielona szynka. opakowanie lazanii  0,5 kg mięsa mielonego  puszka pomidorów bez skórki lub 4 świeże 2  łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego(...)będzie.  Rozgniatamy widelcem smażące się mięso i lekko podsmażamy.  Dodajemy majeranek, pieprz ziołowy doprawiamy solą do smaku i dodajemy pomidory.  Jeśli świeże, trzeba obrać ze skórki. Dusimy pod przykryciem aż się pomidory rozpadną.  Następnie dodajemy koncentrat, keczup i ostatecznie doprawiamy.  Naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, to zdecydowanie nam ułatwi wyjmowanie

Dieta moja pasja
Szynka z wędzonką. 143

Dziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki(...)godz., po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy, na dno woreczka dajemy liść laurowy, ubijamy dokładnie mięso, wkładamy do szynkowara, zamykamy, dusimy w kąpieli wodnej w temp. 80-90 stopni przez 2,5 godz

Kuchnia Beaty
Ragoût miesno-warzywne 222

wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.    SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka(...)pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 309

10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł(...)koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł. Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną

BaRepas
Pizzerinki z ciasta drożdżowego 238

bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku  łyżeczka masła     Ulubione dodatki:   ser mozzarella cebula papryka oliwki szynka szwarcwaldzka             Przygotowanie:   Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od wyrobienia rozczynu. Odmierzona porcję drożdży wkładamy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wody(...)przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.   W czasie kiedy ciasto rośnie siekamy drobno cebulę. W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę i chwilę dusimy. Zalewamy ja po 2 minutach passatą i przecierem. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części

ChilliJemy
Ragoût miesno-warzywne 146

wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.  Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka(...)pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Zupa krem z cukinii 249

dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;)  Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym  lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków   30 dag zielonych szparagów(...)rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.   Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować.  Dodaję łyżkę

Takie tam pichcenie
Lasagne z rukolą i serem blue 188

innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola 300 gser edamski(...)smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy.Do rondelka wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 196

wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka(...)łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić na grube plasterki - 3-4 milimetry grubości.  Na pozostałym

Ze smakiem bez glutenu
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 205

przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.  2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 3. Przyrumienione udka

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z szynki z pomidorami 172

Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam na poniższy przepis. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie tutaj . Zebrało się dość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża  cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego(...)się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem  na małym ogniu. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną paprykę. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Dusić około 1 h Kiedy mięso

O kuchni z uczuciem
Pulpety z szynki wołowej z pomidorowo bazyliowym sosem 254

dodają ją do sosu. Ja z racji tego że mi się spieszyło postawiłam na najszybszą wersję z minimalną ilością zabrudzonych naczyń :) Składniki Na pulpety 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl) 1 jajko 1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia (jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych(...)papryczkę chilli i czosnek. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, jak się lekko obsmaży dodajemy papryczkę chilli i czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym

Piekielna Kuchnia Pati
Bitki w sosie tymiankowym. 193

goście, bo wyłączając te pierwsze 10 minut przygotowań, danie samo się robi, więc mam czas przygotować całą resztę. Polecam! Składniki na bitki w sosie tymiankowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego(...)się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 500 ml wody, dodajemy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, wsypujemy majeranek, paprykę słodką, cząber, trochę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa wlewamy rozpuszczoną w wodzie mąkę, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Rozpustne gotowanie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję