szynka duszona - 1191 przepisów (strona:42/80)

Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami 220

dodatek do wielu dań. Spróbujcie. Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami Składniki: 1/2 dużej żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania 5 mniejszych pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii około 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie łagodny ketchup z butelki) 5 pomidorków truskawkowych z gałązki sól i pieprz do smaku około(...)żółtą, czerwoną i zieloną). Doprawiamy całość szczyptą bazylii, solą i pieprzem, mieszamy podsmażamy. Następnie dodajemy passate pomidorową, dolewamy niedużą ilość wody (maksymalnie 1/3 szklanki), dodajemy drugą szczyptę bazylii i dusimy całość pod przykryciem aż papryka ładnie zmięknie. W połowie gotowania dodajemy pokrojone parówki. Pod koniec próbujemy smak potrawy i opcjonalnie doprawiamy (potrawa ma rozgrzewać, więc nie powinno brakować pieprzu). Następnie

Słodkie okruszki
Gulasz wieprzowy z papryką 199

Składniki – porcja dla dwóch osób: 300 gram szynki wieprzowej, 1 papryka, cebula, 500 ml bulionu, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty. Krok 1 Mięso i cebulę kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski. Krok 2 Na rozgrzany olej wrzucamy mięso doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy, aż się mięso przyrumieni. Krok 3 Do garnka(...)zeszkli. Całość zalewamy bulionem, a następnie dodajemy mięso z patelni. Krok 4 Na rozgrzanym oleju przesmażamy paprykę i dodajemy ją do garnka z bulionem. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy przez około 40 minut po przykryciem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Leczo z papryki z parówkami 142

wakacjami pod namiotem ;-) Oczywiście jeśli nie macie przekonania do parówek, możecie użyć innej wędliny, np.: cienkiej kiełbasy, ale myślę, że śmiało możecie sięgnąć po jedne z parówek z szynki - jeśli wierzyć etykietom, to nie powinny być złe... To kto gotuje? SKŁADNIKI 2 duże papryki 1 cebula 2 pomidory 2 parówki 2 łyżki oleju 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka(...)ziarenek jest niewiele mogą pozostać. Parówki kroimy w plasterki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Dolewamy 2 - 3 łyżki wody i chwilę dusimy. Dodajemy parówki i krótko smażymy, a następnie dodajemy paprykę, na dno wlewamy odrobinę wody (żeby papryka nie przywierała) i dusimy pod przykryciem aż papryka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy pomidory i dusimy

Czary - gary w kuchni
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 196

razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz z szynki wieprzowej 286

Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My

Kuchnia domowa Ani
Makaron Spaghetti w Sosie Serowo - Śmietanowym z Szynką Parmeńską i Orzeszkami Pinii 200

przyzwyczajona jestem do patelni a jedną długą rączką, a ta ma dwa uchwyty, nie ważne, powierzchnia ma plaster miodu, love, love, love! Genialnie się na niej smaży, gotuje, dusi, rumieni. I jak tak zerkam wstecz, to już trzeci rok mija jak polecam naczynia do gotowania i smażenia włoskiej firmy Ballarini , zdania jeszcze nie zmieniłam, czy zmienię(...)garnek, w którym gotowałam makaron, to też Ballarini. Zresztą codziennie gotuje dla mnie Ballarini, może dzięki temu tak dobrze gotuję? :) Składniki: makaron spaghetti (u mnie tricolore) kilka plastrów szynki parmeńskiej trochę szczypiorku ser gorgonzola (90 g do sosu i 110 g pokrojony w kostkę - no co, lubię ser, ale można dodać mniej niż 110 g lub pominąć) 3 łyżki śmietany

Blondynka Gotuje
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 200

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko(...)przed duszeniem. I ten garnek daje mi taką możliwość bez konieczności stania i pilnowania. w taki sposób smaży się mięso - bez przypalania i przywierania do dnaPowłoka garnka ma takie właściwości, że nic się do niej nie przykleja, a zatem mięso nie jest poszarpane i ponadrywane podczas obsmażania. Jest to idealny garnek do duszenia mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek po węgiersku 183

daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2  duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2 kulki ziela angielskiego3 łyżki papryki słodkiej suszonej1/2 łyżeczki chilli2 łyżki mąkiokoło 1 litr bulionuodrobinę masła2 łyżki olejusól, pieprzPrzygotowanie:Gulasz(...)patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę

Oryginalny smak
Gulasz z warzywami 249

już zrobię to staram się żeby był wyjątkowy:)) Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowo - wołowy z dodatkiem warzyw, ziół i bogactwem przypraw;))  Składniki:  500g wołowiny,  500g szynki wieprzowej bez kości,  2 marchewki,  puszka groszku,  cebula,  sól ziołowa (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam(...)kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Przed podaniem oprószyć odrobiną tymianku

Z miłości do słodkości
Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :) 192

Witam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz  do smaku -zioła(...)sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut.  Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 182

Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić(...)kolor. Do brytfanny lub głębokiej patelni wlać sos ciemny uniwersalny Łowicz, dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ułożyć podpieczone bitki wieprzowe. Włączyć palnik, nałożyć pokrywę i dusić około 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając

Passions hobbies life
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNO - OGÓRKOWYM 134

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to takie bitki będą doskonałe,z pewnością posmakują każdemu,w szczególności mężczyznom. Składniki:   ok 1 kg szynki ( ewent łopatki) 2duże cebule 1 duża marchewka 2 kiszone ogórki 3-4 liście laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry.Lekko rozbić,posolić(...)marchew i por pokrojone w kostkę - wszystko razem zeszklić,ułożyć mięso i zalać go wodą by było lekko przykryte. Następnie dorzucić liście laurowe,majeranek,pieprz ziołowy oraz zmiażdżony czosnek. Dusić wszystko ok 20 min,następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki.Całość dusić aż mięso będzie miękkie.Pod koniec doprawić wszystko wg uznania

Niespełnione zdolności kulinarne
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 161

składniki* 500 g surowej szynki wieprzowej* 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1 papryka czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron typu(...)pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa.W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie

Mix smaku
Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą 197

czasem odrobiną mięska. W dni treningowe, gdy pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten! Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani  4 pieczarki 1 czerwona papryka  por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała  przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński(...)tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej! Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli

Gotowanie i blogowanie
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym 210

około 3 szklanek). Dodać musztardę, sól, pieprz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć podsmażone kotlety i całość dusić, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać na patelnię z kotletami w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często(...)żem i ulubioną surówką. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki. Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.   Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Wieprzowina po chińsku z makaronem 221

Jego przygotowanie nie powinno zająć nam dłużej niż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje. 400g łopatki lub szynki wieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy(...)mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody.  3. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki

Szefowa kuchni
Schab w pomidorach z młodymi ziemniaczkami , w ziołach / Mini pizze na cieście francuskim 193

ziołach. Mini pizze są genialnie proste. Kroimy ciasto francuskie w plastry i smarujemy je jak Sara.  Każdy kwadrat dostaje swoja porcję pomidorowej salsy. Na to dziewczyny położyły szynkę i łososia. Posypały parmezanem i włożyłam wszystko do piekarnika.  Upieczone posypałam  koperkiem! Moje danie również nie było skomplikowane. Jednogarnkowe. Z patelni. Kilka składników i gotowe. plastry schabu puszka pomidoroów(...)oliwek. Posól, dosmacz pieprzem. Zetnij mięso z obu stron, może być na rumiano. Wlej pomidory prosto z puszki, rozprowadź na schabie, posól , popieprz, dodaj bazylię i majeranek. Zamknij pokrywę duś na małym ogniu. Jeśli chcesz dosmacz oliwą z oliwek. Po chwili dodaj ziemniaki, wymieszaj delikatnie z pomidorami. Dopraw jak lubisz. Nie zapomnij o parmezanie. Zamknij pokrywę i zapiekaj na patelni

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidorowy gulasz wieprzowy 178

marchewką, cebulką i pomidorami.  Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju(...)obrać i pokroić na równe plasterki. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml.  Dorzucić marchewkę i dusić na małym ogniu. Na patelnię wrzucić mięso, d odać odrobinę pieprzu, tymianku i paprykę mieloną  i zrumienić. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek - przekrojony na pół lub czosnek

Ze smakiem bez glutenu
Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji 183

się na jagnięcinie lub baraninie, dużej ilości cebuli i pomidorów. Postanowiłam przygotować taki właśnie gulasz/potrawkę na podstawie szynki wieprzowej.  Przepis na 3-4 porcje: 0,5 kg szynki wieprzowej  2 cebule białe 400 g pomidorów krojonych firmy Podravka 2 łyżki Ajvaru ostrego firmy Podravka 0,5 kg ziemniaków  100 ml półwytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku(...)pokrojone w kostkę mięso, sól morską, świeżo mielony pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy i dusimy całość aż woda całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę wody oraz pokrojone pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut

Emcia Pichci
Schab ze śliwką w sosie curry. 240

robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40  minut.  Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i  kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie.  Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię

Kulinarny karnet Christophera

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję