ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy(...)oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami
Szefowa kuchniDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad. Uwielbiam sosy mięsne z szynki, w szczególności w towarzystwie makaronu. Takim obiadem nakarmicie całą swoją rodzinę. Spróbujcie. Składniki: około 700 g szynki 1 cebula tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna) ziele angielskie 4-5 sztuk 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku woda + mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu makaron świderki(...)Lubella ) Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na tłuszczu. Ja całość przygotowuję w żeliwnym garnku. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy. W trakcie duszenia lekko podlewamy zimną wodą i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawy. Gdy mięso nabierze miękkości zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Po czym dusimy całość
Słodkie okruszkiziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć, zrolować i obwiązać(...)sznureczkiem. W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić
Gotowanie jest łatwerobimy podobnie - w końcu tyle lat mieszkałyśmy razem, że smaki mamy prawie identyczne. Wiadomo, mama bardziej wprawiona w boju, jaki odbywa się w kuchni :) Składniki: 4 grubsze plastry szynki wieprzowej, sól, pieprz, papryka słodka, 2 kostki suszonej cebulki, vegeta (niekoniecznie), mąka, cebula. Przygotowanie: Mięso podsmażyć z obu stron, tak by było dość mocno zarumienione. Gdy mięso jest już trochę(...)dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Podczas smażenia dodać przyprawy. Przełożyć do garnka, zalać wodą, a gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba dodać przypraw. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Zrobić zawiesinę (woda + mąka). Zaciągnąć (podczas wlewania zawiesiny cały czas mieszać), zagotować i zdjąć z ognia
W kuchni u Monikiserem. Ale od czasu do czasu lubię je urozmaicić czymś jeszcze. Nie tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz! Pyszne i jakie proste i szybkie. Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak: Składniki: 1 bagietka 400 g pieczarek 200 g sera 1 cebula szczypiorek sól(...)Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ktoś chce mogą być pokrojone w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem
Olikowa kuchniamamy właściwie nic co wydawać by się mogło nadaje się na sałatkę, pojawia się właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)durszlaku. Pieczarki kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Na małej ilości tłuszczu szklimy cebule, po czym dorzucamy do nich pokrojone pieczarki. Dusimy kilka minut, aż zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z makaronem. Dorzucamy posiekany szczypiorek i doprawiamy majonezem ze śmietaną w połączeniu dla nas idealnym. Przyprawiamy solą i pieprzem
Kuchenna Kontrrewolucyazrobiłam. Najpierw łączymy dolną krawędź, podstawę kwadratu, później krawędź górną. A na koniec obie ze sobą. Powstaną nam cztery zgrabne piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi ogórkami i szklanką(...)Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi. A może gdzieś w Waszej lodówce zamiast kiełbasy jest jakaś resztka szynki? Też będzie dobra. Kombinujcie! SKŁADNIKI 600g ziemniaków 300g białej kiełbasy, parzonej albo gotowanej 150g kabanosów lub wieprzowej wędzonej kiełbasy 2 cebule (200g) 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kminek majeranek sól
Karo in the Kitchendokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek wytrawnego(...)białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia Beatyrazy się niestety nacięłam. Dodatki to Wasza inwencja twórcza, ale podstawą powinien być na pewno sos pomidorowy... i dużo sera. Ja użyłam sera żółtego, sera halloumi, ekologicznej szynki, pietruszki, cebuli i granatu. Składniki na 1 pizzę: 4 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek kefiru Szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)podsmażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Nakładamy sos pomidorowy i ulubione dodatki. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut na małym ogniu
Czarnawisienkapapryką jest na ten czas najlepszy! Przeważnie robię go z szynki, ale można zrobić też z mięsa oferowanego w sklepach jako te typowo "na gulasz". Składniki: 600 g szynki wieprzowej 2 duże papryki 2 duże cebule 2 łyżki masła kierowanego 2 łyżki mąki + woda (do zaprawienia) Sól i pieprz do smaku łyżka suszonego lubczyku Przygotowanie: Mięso kroimy(...)maśle klarowanym. Następnie zalewamy przegotowana woda tak aby zakryła mięso i była trochę ponad nim. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. W między czasie możemy dodać trochę wody gotowanej jeśli uznamy że jest jej za mało. Na koniec dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz
Lena Gotujesmaczne danie. Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :) Do tego ciągnący, dobry ser ... Pychota! Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron ugotować(...)suchej patelni rozgrzać olej, wrzycić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący
Walijskie PichcenieSłynna jajówka to chyba najprostsze i najszybsze danie z jajek, jakie istnieje:) Jest wiele sposobów jej przygotowania, na maśle, z szynką, na bułce, z łososiem, z kiełbasą, na cebulce, z pomidorkiem, pieczarką, łososiem jak dusza zapragnie. Mnie jednak wraz z podrygami wiosny, wzięła ochota na szpinak, z jajkiem świetnie się komponuje, niestety jeszcze mrożony, ale nie ma co się zrażać(...)tego koktajl na bazie avocado! Przepis jak zwykle prosty:) Składniki na jajecznicę: 2 jajka Szpinak Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Masło klarowane Szpinak duszę na rozgrzanej patelni doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepuję w misce doprawiając solą i pieprzem. Następnie wylewam je na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła klarowanego, do jajek dodaje gotowy szpinak. Wszystko razem mieszam. Składniki
Pause Gotowanie!potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać łyżkę oleju i przyprawić. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnie(...)złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso i cebula będą podsmażone na złoty kolor zalać wrzątkiem. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda
dom-agi.plDzisiaj na obiad polecam szparagi. Zdecydowanie wolę te zielone, które są łatwiejsze w obsłudze. Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia, dawno temu ze szparagami. Miały być białe szparagi
Kuchnia w opałachmięsa lub obwiązujemy sznurkiem. Delikatnie posypujemy majerankiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, obsmażamy zrazy z każdej strony. Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny lub trochę dłużej, aż mięso będzie kruche. W razie potrzeby dolewamy bulion. Gdyby sos wyszedł za rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną(...)doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smażone pierogi z wołowiną na ostro → Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami → Chili con carne → Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym → Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem
Oryginalny smak