szynka duszona - 1191 przepisów (strona:40/80)

Bitki wieprzowe w pieczarkach 158

Zapewne wielu z Was zna tę potrawę lub bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu. Składniki: Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram Pieczarki 500 gram 1 cebula Masło klarowane Mąka Śmietana 18% 100 ml Mąka Sól Pieprz Papryka słodka Liść laurowy Ziele angielskie Olej Bulion(...)kostkę. Na patelni wykładamy łyżkę masła i niewielka ilość oleju. Mięso delikatnie otaczamy w mące i smażymy w obu stron. Wykładamy do naczynia w którym będziemy używać do duszenia. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem. Dodajemy kilka listków laurowych i ziela angielskiego, dodatkowo dodajemy maggi do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości

Smaki Ewy
Bigos z kapusty pekińskiej 158

pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek(...)rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską (nie za dużo, bo dodamy składniki z solą – boczek i kiełbasę). Mieszamy i dusimy bez przykrycia, aż puści sok i zmniejszy objętość (trwa to krótko, pekinka jest delikatna i nie rozgotowujmy jej). Dodajemy pokrojony w półkrążki por, boczek z cebulką – zmniejszamy temperature kuchenki

mojewypiekiinietylko
BITKI W WARZYWACH 115

dawkach słodyczy proponuję Wam kolejny pyszny rodzinny przepis.Mój mąż bardzo uwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła.   Składniki:   ok 1kg mięsa wieprzowego(szynki)  3 duże cebule 5 marchewek 3 piertuszki 1 mały seler lub połowę dużego 3-4 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie sól,pieprz,papryka słodka Mięso umyć,pokroić(...)Warzywa oczyścić,opłukać.Cebulę pokroić w krążki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.Mięso i warzywa przełożyć do  dużego rondla,zalać przegotowaną wodą,dodać ziele angielskie,liść laurowy,dusić pod przykryciem tak długo,dopóki mięso i warzywa nie będą miękkie(ok 1-1,5h). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
placek po węgiersku 155

Składniki na sos:   800 g szynki wieprzowej 4 duże cebule 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy sól pieprz wegeta papryka ostra  mąka   składniki na placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka sól pieprz do polania: śmietana sposób wykonania: Mięso pokroiłam(...)wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam

Darcia w kuchni
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 210

nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE"  - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę(...)śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę

W kuchni Karmel-itki
Szynka pieczona 201

Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty klipsami rękaw umieszczamy na brytfance(...)stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 50 minut. Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy są już prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę aby wyparowała woda (którą puściły pieczarki) i dalej dusimy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy śmietankę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gulasz wieprzowy z kaszą 160

jest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam. Składniki : łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka(...)kostkę cebulę dodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy

Ugotuj to sam ...
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 321

chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego  100ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól pieprz majeranek 2 liście laurowe(...)kostkę 2cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić

Obiad gotowy
Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech. 191

dzisiaj na  gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH . Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :) Składniki : jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech 6oo g szynki 1 cebula 2 duże marchewki kawałeczek papryczki chili bez ziarenek 2 łyżki oliwy 1 kopiasta łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku(...)minut.W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę,przekładamy mięso i obsmażamy, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa gulaszowa na bogato z przyprawami Plenus. 151

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych  ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do  2 i 1/2  l wody 1 łyżka  przyprawy węgierskiej Plenus(...)kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami, w garnku rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i lekko podsmażamy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę,dolewamy około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti z włoszczyzną i moje 30 urodziny! Yeah! 188

Właśnie trwa Karnawałowe wyzwanie włoskie z Lidlem a u mnie impreza na 30 urodziny! Przygotowałam grissini z szynką parmeńską i rukolą, deskę serów i włoskich wędlin oraz prawdziwą włoską pizzę. Oraz spaghetti na włoszczyźnie z pomidorami. Oto przepis na dole oraz fotorelacja z wydarzenia! :)  2 puszki pomidorów (u mnie Italiamo z lidla) 2 marchewki 1/2 selera 4 ząbki czosnku(...)Italiamo z Lidla) sól, pieprz, oregano Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokrojone pomidory, starte na grubych oczkach marchewki i seler. Całość dusimy 30 min. Doprawimy solą, pieprzem i oregano suszonym. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetii    fot: http://discoplex.pl/ 

Bon Appetit Małgorzaty
Bitki w sosie musztardowym. 190

kawałki soczystego mięsa, skąpane w pysznym, aksamitnym sosie musztardowym. Nieskomplikowane, smaczne danie, które pozwoli nam urozmaicić codzienne obiadki ;-) Polecam!!! Składniki na bitki w sosie musztardowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz olej SOS MUSZTARDOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być z kostki(...)dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 250 ml wody, wsypujemy majeranek, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę

Rozpustne gotowanie
Szynka w sosie własnym 163

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html Składniki: 1kg szynki 2 cebule olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)mocno rumienimy W międzyczasie siekamy cebulę i drobno posiekany czosnek.Zeszkloną cebulkę i czosnek łączymy z mięsem.Zalewamy wodą Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dusimy do miękkości . Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąkę wymieszana z wodą , a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą

w mojej kuchni
Wieprzowe kąski z pomidorami 170

planach zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki:  1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz, łyżka mąki pszennej.   Przygotowanie Mięso(...)patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.  Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Rolady z szynki faszerowane fasolką szparagową i suszonymi pomidorami 198

Składniki: 1 kg szynki surowej wieprzowej ok 200 g zielonej fasolki szparagowej słoiczek pomidorów suszonych liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową ugotować, pomidory pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Rozbić cieniutko, opruszyć z obu strony papryką, solą i pieprzem. Na każdy kawałe(...)kilka fasolek i pomidorków, dokładnie zwijamy formując roladę, spinamy wykałaczką. Obsmażamy na gorącym tłuszczu do momentu, aż sie ładnie zrumienią. Podlewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos wodą z mąką. Wrazie potrzeby doprawić solą i pieprzem, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Poniedziałkowy "fit" - Pulpety z jarmużem 171

chudziutkie mimo, iż wieprzowe. Całość została przygotowana na parze co dodatkowo wzbogaca nasze danie. Polecam dla całej rodziny.  Pulpety z jarmużem SKŁADNIKI : 350 g mięsa mielonego z szynki  70 g jarmużu 1 białko jaja kurzego 2 łyżki kaszy manny  1 ząbek czosnku  2 szczypty imbiru  sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Umyty jarmuż gotujemy(...)połączenia składników.   Z masy formujemy niewielkie pulpety które układamy w naczyniu do gotowania na parze - gotujmy przez około 15-20 minut.   U nas pulpeciki podane z duszonymi pomidorami z ziołami i ugotowanym jarmużem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki