ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu(...)sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka
Niedzielny kucharzRoladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne. Składniki: 4 kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy(...)kawałki pora.Następnie zawijamy mięso w roladki,spinamy wykałaczką bądź obwiązujemy nitką i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy piwem i dusimy ok 30-40 min. Pod koniec duszenia roladki wyciągamy,ściągamy nitki,sos doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Możemy zagęścić 1 łyżką mąki. Roladki ponownie wkładamy do rondelka i dusimy jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarnesmaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób(...)jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione
Niedzielny kucharzsmaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób(...)jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione
Niedzielny kucharzdusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii. Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G Kitchenłyżki oliwy z oliwek olej do smażenia sól Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, następnie gotujemy chwilę w wywarze warzywnym, dodajemy quinoę i gdy wszystko trochę przestygnie, starannie miksujemy blenderem. Papadam i szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą
Quinoa Raz!Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki woda 1 szkl. ewentualnie przyprawa uniwersalna
Kuchnia Paulettesgrzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka z dzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana
królestwo garówDziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na polowania i jakie rarytasy trafiały na stół. Dla nas święta zawsze były okresem, który dawał nam możliwość spędzenia ze sobą czasu, ale też chwilami, które dają(...)niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca
Plate of Joyziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem
Mango Papajapolędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory(...)koniecznie polędwicy. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami
Kulinarna Pokusajest bardzo fajną alternatywą do wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia(...)musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną
Kulinarne przemysleniamielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki(...)naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory oraz łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem i oregano. Całość dusimy, aż nadmiar wody odparuje i farsz zgęstnieje. Dopiero teraz doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy
Jacob Tastesdrobno 200 ml śmietanki 12% 1 brokuł ugotowany i podzielony na różyczki 2-3 plastry szynki podwędzanej sól pieprz opcjonalnie ser żółty Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Cebulę zeszklić na oliwie, zalać śmietaną i dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić na małym ogniu ok 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, Sos powinien zgęstnieć
Trufelkowominut. O dce dzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki. Na patelni rozpuszczamy masło i ukła damy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każ dej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i po d przykryciem dusimy około dwóch minut. Prze d po daniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
ChilliJemy