zalałem osoloną wodą, gotowałem ok. 15 minut, fasola powinna być jeszcze jędrna. Odcedziłem, przelałem zimną wodą. Szalotki i czosnek pokroiłem razem z szynką w małą kostkę. Wszystko lekko podsmażyłem na łyżce masła. Dodałem grzyby i pozostałe masło. Dusiłem jeszcze 5 minut. Doprawiłem solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w łyżce wody, wlałem do potrawy, gotowałem, aż się jarzyna
R'n'G KitchenratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes plaki, GrecjaWarzywa duszone po hiszpańskuKorzenny pilaw z bobemMuszelki z kalafiorem i botwinkąSzparagi i pomidorki grillowane
Chilli Czosnek i OliwaProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć(...)trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć cebulę
Stare Garytakich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się z Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? "Składniki na ciasto:300g mąki30 g drożdży3 łyżki oliwy z oliwek3/4 szklanki ciepłego mleka0(...)oreganopieprzpół łyżeczki musztardyoliwa z oliwekpół szklanki wodyPomidory, wyparzone i obrane ze skórki kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię lekko polaną oliwą z oliwek. Po około 4 minutach duszenia dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z musztardą i zioła. Wszystko dusimy około 10 minut i odstawiamy na później.Dodatkowo:obrane i pokrojone pieczarki400g sera żółtego Edamskiegoszynka Litewska, Bankietowa albo
Słodkie Przyjemnoścismaku Wykonanie: Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka. Stopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę- zasmażyć, po czym wlać gorące mleko. Doprawić do smaku i mieszając gotować powoli około 10 minut. Resztę masła stopić, dodać groszek, posolić i dusić przez 15 minut, następnie zmiksować. Dodać 2 żółtka, wystudzoną zasmażkę i pianę ubitą
Tradycyjna Kuchnianiedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni
Moje Kuchenne RewelacjeWitam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule(...)sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę
Uwaga Babcia Gotujetemperatura powietrza podpowiada, że trzeba zjeść coś dobrego. No i wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie
Kulinarne przemysleniaDoprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki. Na patelni rozgrzać olej, zarumienić roladki z każdej strony. W szklance wymieszać 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej z wrzątkiem. Wlać na patelnię i dusić całość przez ok. 15 minut. Kolejno dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać
Kulinarne Przebojeczosnku, garść ziół i już wiem, że będzie pysznie :-) Składniki na wieprzowinę w cebuli 0,8 kg wieprzowiny (łopatki, karczku, szynki, chudego gulaszowego) 0,4 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka mąki olej
Rozpustne gotowaniełyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz pół średniej cebuli + bagietka do podania Czosnek, cebulkę i szynkę kroimy w kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy ok. 4 minuty (wydłużamy czas jeśli pomidory są wodniste). Łyżką robimy dwa zagłębienia i wybijamy do niech całe jajka. Smażymy pod przykryciem
Chocolate Muffin Blogkoniec robimy chutney. Na patelnie wrzucamy masło, posiekane szalotki, pieprz, sól i syrop fiołkowy i dusimy do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Gotowe danie układamy na talerzu. Polędwicę kroimy na plasterki i układamy na talerzu. Obok układamy szpinak i chutney z szalotki. Chipsa z szynki parmeńskiej opieramy o pokrojoną polędwicę a obok kładziemy kilka chipsów z czosnku. Smacznego
Kuchenne WariacjeRoladki schabowe nadziane serkiem i ogórkiem konserwowym duszone w sosie cebulowym podane z kaszą jęczmienną z dodatkami firmy SYS to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań(...)każdy kotlet łyżeczką musztardy. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym
Wanilia i KardamonPyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z kaszą gryczaną Risana. Za kaszą gryczaną nie przepadam wyjątkowo ale dawno jej nie jadłam i nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana(...)sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis 1 łyżka natki pietruszki mąka ryżowa do zagęszczenia olej do smażenia Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową
Monia miesza i gotujechrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje: * zielone szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 12 szt. * szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów * jajka- 3-4 szt. * słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 mały ząbek * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek(...)końcówki, przekroić na 2-3 części, przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, posypać solą oraz pieprzem, zakryć i dusić około 12 minut- mieszając od czasu do czasu- aż szparagi będą miękkie. Po tym czasie na patelnię ze szparagami dodać szynkę szwarcwaldzką oraz pokrojony czosnek i smażyć razem około 3 minuty, aż szynka się ładnie zarumieni, a powstałe soki
Kraina Miodem Płynąca