dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę(...)minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem
R'n'G KitchenSzybkowar to garnek, w którym uwielbiam przygotowywać wszelkiego rodzaju gulasze 😋 Dzięki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele krótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki(...)oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu
Ugotowaćopakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę i startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pesto, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Makaron łączymy z warzywami. Na patelni podsmażamy pokrojoną szynkę parmeńską, dodajemy do makaronu
Szefowa kuchniSkładniki: Gulasz: - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju(...)sól, papryki w proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować. Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać
Kulinarne blogowanieJakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz(...)czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette śmietankowe kilka plastrów wędzonego łososia kapary Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie
Mama Gotujedrobną kostkę. Na patelni w której podsmażaliśmy szybkę parmeńską podsmażamy cebulę. Cebulę zalewamy winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok 5 minut. Żółtka mieszamy ze 120 ml śmietanki oraz serem. Pozostałą śmietankę dolewamy do cebuli. Dodajemy podsmażoną szynkę parmeńską. Zmniejszamy ogień na mały. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Makaron mieszamy z sosem. Podajemy
Kuchnia w oparachrazem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą
Smakowy RajBardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego. Składniki: 1kg szynki 6-7 cebul ½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie kilka gałązek rozmarynu ½ litra bulionu warzywnego sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, oczyszczamy(...)pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz. Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy. Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 45min. Dodajemy
Pyry na Gazduszy gra na udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką. Pomyślałam, że danie jest super, ponieważ lubimy duszone mięso i lubimy sosy z dodatkiem warzyw. A, że akurat kupiłam piękne mięso od szynki postanowiłam zmienić przepis Danusi, i udka zamienić na szynkę. Przepis jest prosty, mięsko wychodzi bardzo miękkie, a sos niesamowicie aromatyczny. Dlatego polecam(...)gorąco! Składniki: 1 kg szynki 2 cebule sól pieprz słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 300 g fasolki zielonej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Mięso pokroiłam na 1 cm plastry. Rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony
Walijskie Pichcenieczosnku 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny pieprz sól Na rozgrzaną patelnię wlać olej wrzucić cebulę i poddusić dodać boczek lub szynkę, czosnek i paprykę -wszystko pokrojone w kostkę. W czasie gdy wszystko się dusi robimy sos. Wystarczy wszystkie składniki połączyć a czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.Na placuszki kładziemy farsz i polewamy sosem. Posypać ulubionymi ziołami
harrisaszynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą i pieprzem.Podsmażamy. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie .Dodajemy około 3 łyżek pomidorów z puszki.Dusimy. Podnosimy
Z Kuchni Do Kuchniserrano 6 łyżek oliwy sól grzanki jako dodatek Przygotowanie Boczniaki staranie opłukałem, pokroiłem. Rozgrzałem na patelni olej, zrumieniłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę serrano (około 6 minut). Dodałem grzyby, przykryłem patelnię aby grzyby puściły wodę. Dusiłem do miękkości. Doprawiłem solą. Czosnek drobno posiekałem. Ugarnirowałem nim grzyby. Grzyby wyłożyłem na talerz, podałem z grzankami
R'n'G Kitchengałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie położyć szynkę zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Rozgrzać olej na patelni, zarumienić i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Włożyć pokrojone pomidory, rozgnieciony czosnek i zalać bulionem. Dodać pozostałe serki, wlać wino, przyprawić gałką
Tradycyjna KuchniaSzynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc. 2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów
Kuchnia domowa AniPaprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Również przekładamy do szynki. Podlewamy wodą i doprawiamy pieprzem, solą, słodką oraz ostrą papryką oraz curry. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Smacznego
VioletoweKucharzenie