mleka -1-2 żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy
Kulinarne przemysleniawówczas było dość popularne, ze względu na powszechną i tanią uprawę owsa. Z owsa produkowano piwo jasne. Obecnie najczęściej są to piwa ciemne, ale jasne też można znaleźć. Szynka przed duszeniem gotowana jest w sianie, podejrzewam że kiedyś było to dość istotne. Nie były to zwierzęta z tuczu przemysłowego, lecz hodowane w małych gospodarstwach. Świnie te żyły dużo dłużej(...)ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 listki laurowe, Szynkę zawinąć w ściereczkę, zawiązać. Siano włożyć do garnka, na nim ułożyć mięso, zalać zimną wodą. Zagotować, zamieszać i drugi raz zagotować. Mięso wyjąć z serwetki, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać przyprawy, wlać piwo i dusić do przykryciem do miękkości. Podawać polane wytworzonym sosem. Podałam z ziemniakami
królestwo garówminut. Mają się upiec – będą wysokie i lekko żółte. Wyjmuję ciasto i przygotowuję farsz. Na patelnię wlewamy olej i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, chwilę dusimy. W kwadracikach wykrawam kwadratowy otwór, przyciskam na środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem
MojaQchnia.plszczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut. Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać. Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym
królestwo garówkawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek wrzucamy do rozpuszczonego masła, dodajemy szynkę. Chwilkę dusimy na maśle. Dodajemy mascarpone, doprawiamy pieprzem, solą, ziarenkami smaku i kilkoma kroplami cytryny lub odrobinką kwasku cytrynowego. Mieszamy. Do sosu dodajemy różyczki brokuł. Ulegną one rozpadowi, ale się
Kuchnia smakówsuszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką
Ala piecze i gotujeszparagi białe, zielone i te na które cały czas poluję- dzikie! Białe świetnie pasują mi do zup, kremów, sosów i oczywiście do chrupiącej, opiekanej bagietki z duszonym szpinakiem lub szynką parmeńską i sosem holendeskim (czy ktoś oprócz mnie również sobie to wyobraził?). I to tyle jeśli chodzi o wykorzystanie tej jaśniejszej odmiany. W mojej kuchni pojawiają się stosunkowo(...)goszczą w mojej kuchni, a w sezonie właściwie zawsze. Podsmażone chwilę na patelni są świetnym dodatkiem do omletów, sałatek i jajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz
Mango Papajazostała do wystudzenia. Wieczorem ją wyjęłam i była gotowa do jedzenia. ( Na zdjęciu szynka zaraz przed wyjęciem jak widać mięso puściło dużo soku, w którym się dusiło) Jeśli wolisz szynkę bardziej wysuszoną, możesz ja włożyć po wystudzeniu do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut. Lekko ją obsuszy a wierzch będzie bardziej chrupiący. Szynka z wolnowaru
Kuchnia na wzgórzumięsem lub bez mięsa. Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki: 1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 3 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 100 ml oleju, u mnie był to olej, który pozostał(...)marchewką, wlewamy wodę tyle, aby zakryła kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaje listki i ziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni przez cały czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego
Życie zaczyna się w kuchniCiekawa sprawa z takim makaronem. Eksperyment od A do Zet. Ugotowaną porcję postanowiłam zamarynować w soku z buraka, dla smaku i dla koloru. Po zamarynowaniu uznałam, że duszony szpinak, chips z szynki i kozi ser oraz laskowe orzechy zagrają tu idealnie. Nie pomyliłam się i wyszło doprawdy ciekawe, proste a zarazem smaczne danie. Składniki (na 2-3 porcje(...)maśle podsmaż szpinak z przyprawami i skórką z cytryny. Na suchej patelni upraż orzechy i posiekaj. Na tej samej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia. Kozi ser pokrusz lub posiekaj. Do smażącego się szpinaku dodaj makaron, całość duś chwilę, ewentualnie dopraw. Porcję makaronu podaj z pokruszonym kozim serem, uprażonymi orzechami oraz chipsem z szynki parmeńskiej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem i od razu(...)ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę
SzczyptaSmaQZnakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku(...)oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach
Czerwień i błękitrozpuści się podczas duszenia. Jeżeli zależy Wam na tym, aby ser nie stracił na konsystencji to dodajcie go dopiero wtedy, gdy jajka będą ścięte. Po lewej: duszenie pomidorów wraz z dodatkiem szynki Środek: szakszuka po wbiciu jajek Po prawej: duszenie jajek
UgotowaćKluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek! 1 duża cebula(...)doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy
Wanilia i Kardamonolej kokosowy tłoczony na zimno do smażenia olej z ostropestu plamistego tarty parmezan Najpierw ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu
Z Kuchni Do Kuchni