łyżki oliwy z oliwek ½ cytryny Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie świeży tymianek Rozgrzewamy patelnie wraz z oliwą z oliwek. Dorzucamy jarmuż i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z palnika. Szynkę serrano tniemy na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie nacinamy delikatnie wzdłuż tak by powstała kieszonka. Obsypujemy mięso delikatnie solą (szynka
Kolizje Smakówlubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie tutaj . Dzisiaj przygotowałam 1,5 porcji ciasta(...)robić okrągłą. Taka jednak bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy. To nic trudnego
Ratunku obiadoliwek *************** ********************************** Makaron ugotować al'dente.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Szynkę pokroić w cienkie paski.Pieczarki oczyścić i pokroić na pół.Parmezan zetrzeć na tarce .Do garnuszka wlać odrobinę oliwy z oliwek .Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek z cebulą ,chwilę podsmażyć , wlać pomidory ,wymieszać ,posolić i dusić(...)małym ogniu.Pieczarki wrzucić na drugą patelkę z oliwą i lekko obsmażyć ,posolić i popiepszyć , dodać do sosu pomidorowego,wlać śmietanę i wymieszać.Chwilę razem dusić.Makaron wyłożyć na ciepłe talerze ,polać sosem,posypać SZYNKĄ i parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwłoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów - ich smakowitości i niewiekich rozmiarów. W oryginale to cieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długodojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka. Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego(...)Poporcjować na małe kawałki. Mięso pospolić i oprószyć pieprzem na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii. Spiąć wykałaczką na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu podałam z pieczonymi batatami (gratin z batatów w następnym poście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minutach odcedzamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście. Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość
Kuchenne aromatygenialna zarówno z chlebem, jak i za dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej (1 l) 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości) 6 liście laurowe 6 ząbki(...)solą, wrzucamy jedną papryczkę chili, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni, mięso polewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy do miękkość (około 1,5 godziny). Podczas duszenia co jakiś czas mieszamy mięso i podlewamy niewielką ilością wody. Z gotowego mięsa usuwamy liście laurowe, czosnek i chili. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby
PatiGotujestylu Chilindron, czyli w skrócie duszonego z winem, pomidorami i papryką. Kiedy niedawno natrafiłam na niego w jednej z zapomnianych przeze mnie książek kucharskich (serio to przeleżała 10 lat niezauważona wśród mojej pokaźnej kolekcji, dostałam ją chyba na 18ste urodziny), wiedziałam, że muszę go wypróbować. Bazuje na najlepszych hiszpańskich składnikach (wino, szynka Serrano, papryka) i jest idealny(...)jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż
Chilli Czosnek i OliwaWyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebule podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy aż […] Artykuł Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkostkę. Podsmażyć cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie wrzucić pomidory, koncentrat i przyprawy. Po kolejnej dodać kawałki szynki, które należy potargać na mniejsze. Dokładnie wymieszać. Dusić aż połowa soku (nie całość!) odparuje. Nałożyć na oprószoną solą cukinię, a na to po plasterku mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut
Karola gotujeMielone w panierce z boczku z duszonymi pieczarkami Składniki 25 dkg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 mała kromka czerstwego chleba 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku lub czosnek … Czytaj dalej Mielone w panierce z boczku
czarrna od kuchnipodsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy
Szefowa kuchnimrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 10 czarnych oliwek 300 g żółtego sera (np. parmezan) 100 g szynki szwarcwaldzkiej 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule Odrobina oleju rzepakowego Oregano W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta(...)oliwkami, na nim starty na bardzo małych oczkach ser żółty. Całość zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blend ujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem
VioletoweKucharzeniezioła prowansalskie cząber sól pieprz dodatkowo: bagietka szynka parmeńska Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić wg uznania. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i czosnek, wymieszać i dorzucić cukinię, bakłażana, pomidory. Całość zalać pomidorami z puszki, dodać ziele, liść laurowy, pieprz w kulkach oraz zioła i dusić ok 30 minut pod przykryciem(...)jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, koncentrat, sól i pieprz (jeśli jest potrzeba to dodatkowo zioła), zamieszać i dusić jeszcze ok 5-10 minut. Bagietkę pokroić, posmarować masłem, ozdobić szynką parmeńską. Ratatuja można podawać również z ryżem lub makaronem. Smacznego
Trufelkowogrube paski -kawałki pieczarki, mieszamy , by tłuszcz z szynki pokrył grzyby. Po 6-8 minutach makaron będzie gotowy, odcedzamy i zostawiamy na boku. Do szynki i grzybów dodajemy 200 gramów kwaśnej śmietany, M ieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy makaron do sosu połowę tartego sera ( druga część pozostaje do posypania przed podaniem ) I na końcu dodajemy większą część
Pysznosci Babci BasiPrzygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy dno i boki formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka
Radość kipiąca uśmiechem.