szynka duszona - 1191 przepisów (strona:15/80)

PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI 242

Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sos należy dusić dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego smaku tej lasagni. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło

kuchniabellissima.wordpress.com
Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym 274

sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne jej wariacje i smak , gęstych , aromatycznych , mięsnych ,sosów ..mniam Oczywiście , jedzona codziennie , jest nieco ciężką potrawą , ale od czasu , do czasu , jak najbardziej ,syci , rozgrzewa , serce i żołądek Składniki : 1 kg wieprzowiny ( łopatka,szynka lub chuda karkówka(...)resztką cebuli . Zamykamy brytfankę i smażymy , dusimy , przez około 10 minut , jak cebulka, na spodzie brytfanki się przysmaży , wlewamy dwie szklanki wody , magii , musztardę , miód , mieszamy . Zamykamy szczelnie , dusimy na małym ogniu , co jakiś czas , sprawdzając , czy woda zbytnio , nie odparowała ( w razie potrzeby podlewamy , ponownie , tak żeby mięso, nie było całkiem zatopione ) . Dusimy , na małym ogniu , przez około

Ogrodnik w podróży
Roladki z kurczaka ze szparagami 148

lekko osolonej wodzie. Filet z kurczaka rozbij, popieprz i na środku ułóż podgotowane szparagi. Zawiń w roladkę, owiń plastrami szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż roladkę ze wszystkich stron, wlej wino i duś pod przykryciem około 20 minut dolewając wodę w razie konieczności. Podawaj z kaszą lub ryżem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Empanadillas: Post Scriptum 218

mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić do smaku i odstawić do ostudzenia.  EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego

KUCHARNIA
Zmiany. 210

cebule400g koncentratu pomidorowegokostka mięsnałyżka masłaSzynkę pokroiłam. Cebule obrałam i pokroiłam w półtalarki.Podsmażyłam je na maśle. Kiedy się zrumieniła, dodałam szynkę.Przesmażyłam ją, po czym dodałam koncentrat pomidorowy. Kiedyzaczął bulgotać, wrzuciłam kostkę mięsną, dolałam odrobinę wody.Przykryłam i dusiłam ok. 10 minut na średnim ogniu.Nadaje się do pieczywa, ryżu bądź ziemniaków.Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Zrol(adk)owany. 218

sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około 10 minut na wolnym ogniu

W kuchni Karmel-itki
Pieczona dynia piżmowa 206

niezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając(...)minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.  Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki i żółtko jaja. Zapiekać jeszcze 8-10 minut - tak by żółtko lekko się ścięło, ale pozostało półpłynne. Przed podaniem

W SMAK
Wytrawne babeczki w cieście francuskim z warzywami i jajkiem 203

warzywa na patelni z o drobiną oliwy z zalewy pomi dorowej. Po d koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykła damy do wyściełanej papierem śnia daniowym foremki na muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi

ChilliJemy
Roladki ze śliwką 191

majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku

Smak mojej kuchni
SCHAB Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZAŁWIĄ 222

całość wykałaczką. W garnku (patelni z pokrywką) rozgrzać tłuszcz i na rozgrzanym obsmażyć kawałki schabu, zaczynając od strony z szynką i szałwią. Po 3 minutach mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml wody, przykrywamy i dusimy na mniejszym palniku ok.15 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 202

Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion i mleko ,oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy ,dodajemy kukurydzę i szynkę . Gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą

w mojej kuchni
Obiad w 15 minut 133

plastry, a pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu, a następnie dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki i pokrojone pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut. Pod koniec podsmażania dodaj pomidorki koktajlowe i duś jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżka wody z gotującego się makaronu, wymieszaj dokładnie

365 dni dookoła kuchni
Złociste fusilli w pomidorach z pieczarkami i szynką włoską-zapiekanka 133

Rozgrzej dużą patelnię, dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę. Dołóż pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek.  Wylej puszkę pomidorów i dodaj sporo bazylii. Zamknij pokrywkę i duś. Już możesz gotować makaron. Do gotującego się sosu dodaj słoiczek sosu kieleckiego meksykańskiego i łyżkę serka.  Wymieszaj, wyłącz

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki drobiowe z ryżem i rodzynkami 129

posiekać, lekko podsmażyć na małej ilości oleju, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Wymieszać i chwilkę smażyć razem. Szynkę pokroić w paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmrożony szpinak osączyć z nadmiaru wody i wszystko połączyć z pieczarkami. Doprawić i dusić około 10 minut. Ryż połączyć z połową rodzynek i posiekanymi orzechami. Na płatach mięsa rozłożyć masę szpinakową a potem

Pieguskowa Kuchnia
FASOLKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI 156

szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru.Osączyć i podzielić na 12 porcji.Każdą z nich obwiązać plastrem szynki bądź boczku. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić aż sos się zredukuje,lekko zgęstnieje - pod koniec doprawić solą

Niespełnione zdolności kulinarne