Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych. To jedno z tych dań, które wizualnie nas nie zachwyci (jest trochę „poszarpany”), ale skradnie Wasze podniebienie
Mia Cucina Sofietawszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g margaryny Palma
Mania Gotowaniazbierać sklejonych i często przypalonych ziaren z dna garnka. Póki ryż jest jeszcze gorący należy zalać go awasezu. Następnie ryż należy mieszać delikatnie drewnianą łopatką i wachlować, celem jego szybkiego wystudzenia. Należy przy tym uważać by nie uszkodzić ziarenek. Gotowy ryż powinien mieć temperaturę pokojową. I tylko taki możemy użyć do sushi - ciepły ryż spowoduje, że glony nori staną się
Food Squaresłonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać do 170°C.Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich obrotach. Jednak polecam pierwszy sposób.Rulony sushi maczać dokładnie w cieście i od razu wrzucać na głęboki olej. Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku
Food Squaretego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników.Co będziemy potrzebować?drylowane daktyleser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki
Food SquarePain perdu, to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego
Food Squarezimnego masła35 g cukru pudru3 żółtka ugotowane na twardoszczypta soli morskiejMąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy
Food Squareilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę wody, a wszystkie składniki zgarnąć na ścianki, tworząc w ten sposób przestrzeń z sosem na środku. Wlać rozrobioną mąkę i szybko zamieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać z całą zawartością woka.Na całym talerzu równomiernie rozprowadzić makaron, a na środek wyłożyć trochę warzyw z kurczakiem. Ozdobić różyczkami brokuła i posypać posiekanym szczypiorkiem
Food Squaremlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto lub malibu
Food SquareSzukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;)Składniki (na 4 porcje):500 g trottole tricolore
Food Squarepewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam!Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem
Food Squarerazowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1/4 łyżeczki soli1 jajko30-50 ml zimnej wodyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki
Food SquareUwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki, obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami
Food SquareDziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.Potrzebujemy:-ok. 8 ziemniaków-2 kostki twarogu-2 łyżki śmietany-kilka rzodkiewek-przyprawa tzatziki-ząbek czosnku-olej Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smakuprzyprawą tzatziki.Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.Inna wersja może być
Maminek kulinarnyrondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia.Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy 5 łyżek cukru, miksujemy i przyspieszamy tempo,ponieważ kiedy wlejemy żelatynę śmietana zacznie się szybko ścinać.Musimy zdążyć napełnić roladę, zwinąć i posmarować po wierzchu. Posmarowaną dekorujemy według uznania. Już całkiem na spokojnie posypujemy boki pokruszonymi herbatnikami.Wstawiamy do lodówki.Po godzinie
Maminek kulinarny