Masło stopić w rondelku i przyrumienić cebulę. Nie powinna usmażyć się lecz lekko zazłocić. Robimy to na niezbyt dużym ogniu pamiętając, że masło szybko się przypala.Do lekko złotej cebulki dorzucić grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażyć przez kilka minut często mieszając. Podlać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień
Codzienna kuchnia niecodziennaPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej.Pleśniak z powidłami i śliwkami
Mania Gotowanianiego. Na deser, podwieczorek, przekąskę, do podjadania. Jako bazę wykorzystałam babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady, ale mogą to być jakiekolwiek inne babeczki. Samo zdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku i już mogłam biec po Jacha do przedszkola z muffinkami pod pachą JPotrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: upieczenie babeczek około
Kolizje Smakówpiekarnika, wielkości i gatunku ryby oraz temperatury mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy ryba jest już gotowa, najlepiej wkłuć widelec w najgrubsze miejsce ryby, trzymać przez 10 sekund, szybko wyciągnąć i położyć do warg. Jeśli jest ciepły, ryba się upiekła, jeśli nie - trzeba ją jeszcze potrzymać w piekarniku. Jeżeli nadal nie jesteśmy tego pewni, należy oderwać kawałek soli
Stare Garyodparuje.Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej aby ryż nie gotował się zbyt szybko, nadal dodawać po łyżce wazowej bulionu dopóki wszystko się nie wchłonie. Powinno to zająć około 14 do 15 minut. Otrzymamy ryż, który zaczyna mięknąć
Stare Garypizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
Stare Garypotrawa to dobry pomysł na szybki i niewymagający dużej uwagi obiad. Mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK2 filety z kurczaka200g pieczarekpor (biała część)1/2 kostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą
Szefowa kuchnidzisiejszym zakupie postanowilam je przyrzadzic w inny sposob.Maz po pierwszym kesie myslal,ze to kotlet.I tak niektorzy smakosze wlasnie porownuja ich smak - do cieleciny.Sa znacznie bardziej aromatyczne niz pieczarki.Bardzo szybko mozna stac sie fanem boczniakow.Wystarczy po prostu raz skosztowac.WLASCIWOSCI ZDROWOTNE BOCZNIAKOW Ponadto zawieraja ergolioneine-przeciwutleniacz,ktory chroni komorki przed starzeniem sie i zapobiega rowniez chorobom nowotworowym.Boczniak posiada wiele innych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!male buraczki przekrojone na pol.W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi najsmaczniejszymi.Moge podac swoje na ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCzyli co? Kolejny tydzień mi tak szybko przemyka? Coraz bliżej święta, ale bez śniegu coś nie ma tej magii. Kto ma śnieg? Przyznać się!U mnie w tym roku mało świątecznych przepisów niestety. Ale zachęcam do zapoznania się z listą z zeszłego roku - myślę, że coś Was zainteresuje na pewno.Przechodzę do podsumowania w zdjęciach i życzę Wam wspaniałego tygodnia
Magiczne Życie Martymałym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas
UgotujmyTo.plDzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :)Składniki : kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g sera żółtego1/2 l mleka2 jajka1 łyżeczka proszku 200 g mąki vegeta, pieprz, suszony szczypiorek , czosnek granulowany kawałek pora1 cebulka Wykonanie :Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać
Sama słodycz i szczypta chiliBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1
Z Majeczką w kuchni