szybkie - 4648 przepisów (strona:150/310)

Szpecle – Spätzle 154

słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki, zabiorą Was w kulinarną podróż, na Wspólne gotowanie z Formułą, z której ja właśnie wróciłam. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z serem 224

kolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 222

bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki (pokrojone w paski). Następnie dodajemy pozostały, drobno posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Surówkę przygotowałam z sałaty lodowej, z dodatkiem świeżej papryki. Sałatę

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 441

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę

mojewypiekiinietylko
Murzynek z ryżem preparowanym 368

Murzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów.    Składniki: - 250g margaryny

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek morelowo budyniowy 168

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto

mojewypiekiinietylko
Melon w szynce 133

gorące.Przystawka lub kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie  kulinarne. Melon  w szynce podany z sosem tzatziki, to danie proste,  szybkie i smaczne. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Melon w szynce appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pasta z jajek i jogurtu 218

Kolejna potrawa z gatunku szybkich, prostych i tanich. Samo przygotowanie (nie licząc czasu na gotowanie jaj) zajmie nie więcej,  jak 10 minut. Kto szuka jakiejś odmiany na śniadanie lub kolację, to  pasta z jajek i jogurtu będzie idealnym rozwiązaniem.     Składniki: - 9 jaj ugotowanych na twardo- 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka musztardy (dałam Dijon)- różowa sól himalajska- świeżo mielony

mojewypiekiinietylko
Krążki cebulowe 197

zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju, czy doprawiana - i nie straci swoich leczniczych wartości. Mowa oczywiście o cebuli. Najzdrowsza na surowo, ale w postaci krążków cebulowych stanowi szybką, pyszną i wartościową przekąskę.     Składniki :  - duże cebule- mąka do oprószenia (tortowa)- olej do smażeniaCiasto : - ok. ¾ szklanki mąki tortowej- 1 jajo- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- ¼ szklanki wody gazowanej- ½ szklanki piwa- szczypta

mojewypiekiinietylko
Kurczak generał z warzywami 334

skropione olejem i oprószone solą). Po wyjęciu z piekarnika kurczaka ostrożnie zdejmujemy z butelki i pozostawiamy na 8-10 minut, zanim go pokroimy.Kurczak generał z warzywami, to naprawdę proste, szybkie i przepyszne danie. Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche, delikatne i bardzo soczyste. Tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, skórka jest rumiana oraz chrupiąca. Dodatkowo mamy już upieczone warzywa. Oczywiście

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 236

czekamy, aż wystygnie). Na budyniu układamy pokrojone mango. Na owoce wysypujemy kruszonkę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli kruszonka za szybko się rumieni przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia lub kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu.Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką, dla jednych będzie pysznym ciastem ekspresowym

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 200

dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 174

zostały… do dzisiaj. Oczywiście zamknięte wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam

mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 149

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 158

blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy do przestygnięcia tak, aby się nie stykały ze sobą. Po 15 minutach ponownie obtaczamy je w cukrze pudrze i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Rosyjskie ciasteczka

mojewypiekiinietylko