rodziny. Aby rok 2015 przyniósł nowe, ciekawe wyzwania, rozwój w wielu dziedzinach życia i miłe momenty. Do zobaczenia w styczniu!A wiecie, że blog właśnie kończy 2 lata? Szybko minęło
CoolinarniePLroku kompot wzbogaciłam suszonymi gruszkami, a także jedną wędzoną oraz śliwkami "zwykłymi" i suską sechlońską. Smak oczywiście był bardzo wyrazisty, ale wypiliśmy go ze smakiem i bardzo szybko zniknął ze stołu :-).Oczywiście do swojego kompotu możecie dodać ulubione owoce, nawet i świeże jabłka czy gruszki, ja prezentuję Wam wersję, którą przygotowałam w tym roku.Czytaj więcej »Ten i więcej
Pora coś zjeśćmiksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka, mąka ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Miksowałam krótko i szybko, tylko do połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną chałwę i wmieszałam ją w masę łyżką. Masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy
Blondynka GotujeZbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce
karmelowytylko czekać drugiej serii.Tym samym dzisiejszy post to mała porada dla naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy
Smaki BrazyliiBrazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli cukru z trzciny cukrowej. I tak powstała caipirinha a nazwa jej wzięło się od twórców tego drinku czyli caipiras
Smaki Brazyliijajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa
mojewypiekiinietylkotortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą nutą cynamonu. Idealna na jesienno zimowe i zakatarzone dni - baaaaardzo rozgrzewająca i tak samo pożywna. Z gatunku obiadów „jednogarnkowych, na szybko”. Więcej czasu zajęło mi przygotowanie wspisu na bloga, niż gotowanie tej zupy. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkospiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego
mojewypiekiinietylkookresie karnawału zawsze furorę robią przystawki. Ich wielką zaletą jest to, że możemy je przygotować szybko i prawie ze wszystkiego, oczywiście warunkiem jest świeżość składników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki
mojewypiekiinietylkopewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona
mojewypiekiinietylkokonkretnym przypadku wymagało to naprawdę duuuużo cierpliwości. Kuszący wygląd, nieziemski zapach. Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik „Zebra” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCiebie Internet?Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez czego się chleba nie upiecze?Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie danie dla zabieganych…Twoja ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki bloga Ciasteczkologia. Oto zadane mi pytania
mojewypiekiinietylkoKażdy w domu ma coś, z czego może szybko przygotować deser. Mogą to być bezy, ciasteczka, śmietana… itp. Oprócz tego, co najważniejsze, ja zawsze mam… zamrożone cytryny. Z takich składników błyskawicznie zrobimy deser z mrożoną cytryną. Składniki: - 250ml śmietanki fresh cream- 1 łyżeczka cukru pudru- bezy (mogą być gotowe)- ciasteczka amaretti (gotowe)- mrożona cytryna- do ozdoby kawałek świeżej cytryny
mojewypiekiinietylkoponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też
mojewypiekiinietylko