różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami.Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy!Na 4 porcje:1 łyżka oleju roślinnegoOk 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę0.5 chili drobno posiekanej2
Kulinarna rozmowamieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia.Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy
Kulinarna rozmowasię bardzo miękkie i się rozpadną. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier. Ważne jest żeby dokładnie go rozpuścić z owocami zanim zacznie się gotować. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy na szybkim ogniu przez kolejne 10 minut. Agrest jest bogaty w pektyny więc tyle czasu powinno wystarczyć, ale w razie czego dobrze jest zrobić test talerzyka. Jeśli na zimny talerzyk położymy odrobinę
Kulinarna rozmowacynamon. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę, mleko i jaja. Szybko mieszamy masę , aż do jej spienienia, po czym zaczynamy dodawać przez sitko mąkę, cały czas mieszając. Upewniamy się, że w masie nie ma żadnych grudek mąki i przelewamy
Gotowanie to kochanieporuszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się
Gotowanie to kochanieprzykrytą folią. Przed podaniem posyp tartę pokruszoną (lub startą na tarce) czekoladą i limonkową skórką. Podaj od razu, bo po wyjęciu z lodówki tarta szybko mięknie.Tarta może stać w lodówce 2-3 dni.Smacznego
Gotowanie to kochaniektórym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale jajko
Gotowanie to kochaniepisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego
Gotowanie to kochaniezrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie
Gotowanie to kochaniewierzchu. W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady. Kiedy ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym ciastku piankę, kostką czekolady w dół. Dociśnij, by czekolada znalazła się w środku ciastka. Piecz kolejne 3-4 minuty.Nie martw się, jeśli ciastka wydają się jeszcze dość
Gotowanie to kochaniezapomnijcie i zróbcie miejsce na radość w swoich sercach. Wesołych Świąt! Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem
Gotowanie to kochanieskutków ich działania na nasz organizm.Nie pij na pusty żołądekAlkohol trafia do krwiobiegu przez naczynia, które ukrwiają żołądek. Pijąc na głodnego przyspieszasz proces wchłaniania etanolu, a tym samym szybko się upijasz. Przed wyjściem na zabawę porządnie się wyśpij, zjedz dobry posiłek – najlepiej obfitujący w zdrowe tłuszcze. Nie mieszajJeszcze w domu zastanów się, jaki alkohol będziesz pił na sylwestrowym party: piwo
W kuchni Katiedoskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa 5 miejscu nowość w zestawieniu, zajmuje przepis na Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)Na 6 miejscu także po raz pierwszy w zestawieniu przepis na Marchewki glazurowane w miodzie Gordona RamsayaNa miejscu 7 wylądował przepis na Makaron
karmelowyMakarony lubię za ich prostotę i szybkość przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, wymieszać z makaronem i syta pasta gotowa. Idealna na obiad po ciężkim dniu w pracy, szybka do zrobienia jako lunch w pracy, a z niebanalnymi dodatkami nada się także na spotkanie ze znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :)Składniki na 2 porcje:30-35 dag piersi
Fabryka pomysłówrozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać ząbek startego czosnku.SPOSÓB WYKONANIA :- drożdże rozkruszamy dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki mleka letniego - odstawiamy
Basia w kuchni