baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem. Czas przygotowania: 70 min. Składniki na formę o śr. 21 cm. Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier
kulinarnyJaKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady
kulinarnyJaCoś dla fanów koziego sera. Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 80 g sera koziego 1/2 świeżej gruszki 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca kilka czerwonych winogron rukola oliwa
kulinarnyJacebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. *W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty. Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią
kulinarnyJastracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych szparagów 10 pomidorków koktajlowych (cherry
kulinarnyJamoja przyjaciółka zaprosiła mnie do siebie i od niechcenia przygotowała obiad według przepisu swojej erasmusowej koleżanki. Do dziś jest to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko je popsuć, jest szybkie w przygotowaniu i wyśmienite! Można zrobić je niedbale jako danie jednogarnkowe, wtedy kroimy wszystko w kostkę i dusimy wspólnie na patelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób
W kuchni wieczorempewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu i powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój.Jeśli chodzi o "techniczne
W kuchni wieczoremJakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu
W kuchni wieczoremzobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę
W kuchni wieczorempokrzepiający i rozgrzewający charakter świetnie sprawdzi się w środku zimy.Na czym bazuje kuchnia indyjska?Jeśli przyjrzycie się trochę głębiej kuchniom różnych krajów i przygotujecie kilka klasycznych dań, szybko okaże się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku i imbirze. Potrawy
W kuchni wieczoremnich zarumienione bąbelki. Będziecie widzieć, kiedy są upieczone. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Może się Wam też przypalać mąka z chlebków. Miejcie pod ręką wilgotne ręczniki papierowe, którymi szybko przetrzecie zbędne spalone resztki mąki
W kuchni wieczoremcukru200 g masła400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek z mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw w chłodne miejsce lub do zimnej
Food Squaredodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej puszki.Smacznego
Truskawkowa Fiestaprawdziwą czekoladę, nie przypominam sobie nic "podobnego". Mleko to było prawdziwe mleko, a nie jakieś UHT. Kupowało się je w szklanych butelkach i szybko chowało do lodówki, żeby nie skwaśniało. A jak już skwaśniało, to było tak pyszne, że teraz nic mu nie dorówna. Można było z niego zrobić swojski twarożek...mmmm
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo łatwy przepis na szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy, kilku pomidorów i odrobiny śmietany.SKŁADNIKI200 g surowej białej kiełbasy200 g śmietany ( najlepiej sojowej )pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )kilka pomidorów koktajlowych400 g makaronu typu cienkie
zielonacukinka