śniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać w zamkniętych słoikach lub w lnianych woreczkach, które przechowujemy w suchym miejscu. Tak robiły nasze babcie. Do suszenia grzybów
Przepisy i porady kulinarnechcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze skórki, włożyć do krajaczki, przycisnąć i gotowe ! W ten sposób uzyskamy równej grubości wszystkie plasterki
Przepisy i porady kulinarnebabkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania
Przepisy i porady kulinarneodstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na małą kostkę. Do krojenia gotowanych warzyw polecam metalową krajaczkę do warzyw, z jej pomocą szybko pokroimy wszystkie warzywa oraz miękkie surowe jabłka ! Można ją kupić w sklepach lub w internecie. Gdy pokroiliśmy już wszystkie warzywa oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę
Przepisy i porady kulinarnestopniowo, tak aby sól powoli napełniała naszą solniczkę. W ten sam sposób możemy oczywiście napełniać nasze pojemniczki mielonym pieprzem, papryką czy także przyprawami. Teraz na pewno szybko i bez rozsypywania napełnimy nasze przyprawniki
Przepisy i porady kulinarnemineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były przed włożeniem do gorącego tłuszczu dobrze wyrośnięte. Najlepiej jest , aby pączki rosły w ciepłym ( około 40 C ) i wilgotnym pomieszczeniu. Wtedy nam szybko i dobrze wyrosną , a na ich powierzchni nie zrobi się skorupka, będą wtedy także puszyste i lekkie. Ciasto w środku pączka nie będzie zbite i twarde. I jeszcze jedna rada
Przepisy i porady kulinarneczynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk. Po zakończonej pracy umyj dłonie w ciepłej wodzie bez mydła z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu, a przebarwienia szybko znikną z twoich dłoni
Przepisy i porady kulinarneSmażenie pączków może być miłe, szybkie i przyjemne. Zobacz na film poniżej. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarneNiezawodny, przepyszny deser gotowy w niecałe 15 minut! Eton mess czyli bałagan z Eton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany 36% * 75 g bez 2 łyżeczki cukru pudru * W wersji
maniapieczeniaSzybkie proste, zero myślenia czy produkty suche pierwsze czy jednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki ! Zróbmy
Garnkowe fanaberieprzygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo szybkie do zrobienia ..a jakie smaczne...polecam..z takiego samego ciasta były także rogaliki .. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] dodatkowo cukier , białko Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto rozwałkować , foremką wycinać ciasteczka, posmarować białkiem , posypać cukrem.Blach
Moje domowe kucharzenieSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie śniadanie i zdrowe śniadanie. Składniki -mleko sojowe u mnie Alpro -płatki kukurydziane -babka plesznik -jagody goji u mnie Sante -pesti moreli gorzkie nie więcej niż 2 na głowę! -kakao -miód akacjowy Skworcu Podgrzej mleko sojowe do temepratury jaką lubisz. Wsyp wszystkie składniki do miseczek. Zalej mlekiem. Posyp kakao.Dosmacz miodem ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić
Smakołyki Bereniki