Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dzisiejsze zakupy poprawiły mi nieco humor, wróciłam do domu zmęczona, ale było to przyjemne zmęczenie ;-) Postanowiłam upiec coś na szybko i jak zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie
Na słodko lub wytrawniewarto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę pączków więc nie ma zbyt wielu
Na słodko lub wytrawniedopisywały, więc praca szła pełną parą. Późną wieczorową porą zmęczone, ale szczęśliwe byłyśmy prawie gotowe na zaprezentowanie naszych smakołyków szerszemu gronu. Karola jesteśmy wielkie, sprostałyśmy wyzwaniu. DZIĘKUJĘ !!! Sobotnim rankiem szybkie krzątanie, pakowanie, dekorowanie potraw i witaj Żarłostacjo, witajcie drodzy goście. Zgłaszam gotowość Zmęczone ale szczęśliwe NASZE MENU Subtelna i kobieca rozpływająca się w ustach - niebiańska delicja! Pavlova Najlepiej smakuje
Kuchnia w opałachwersji lux. Śnieżyca, oblodzona droga, wyjazd z Warszawy to 1,5 godziny w korku. Adam zaczął, podśpiewywać coś o trzódce, ale wspominając co było po pieśni o aniołach szybko przestał. Gdyby tego nie zrobił, kto wie co by się nam przydarzyło. Potrzebująca drzemki Gosia, której zamykały się oczy podczas prowadzenia samochodu. No i jeszcze postoje co jakiś czas, aby Adaś
Kuchnia w opałachsmażenia powstaną duże bąble. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na blacie na 10 minut. Na małym gazie w dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Lepiej rozgrzewać go długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu
Dzieje kuchennej Wiewiórynogi, idąc swoją, żebyś czasem nie potknął się o własną głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm
W kuchni Karmel-itkioddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz), ale możecie do niej przygotować wszystko, na co macie ochotę. Smacznego
Sagneska - gotowanie i lifestylePropozycja szybkiego śniadania, pachnącego jabłkami i cynamonem:) Coś dla wielbicieli owsianki. Jem zdrowo: Owsianka z zasmażanym jabłkiem Drukuj przepis Składniki 2 średnie jabłka 0,5 łyżeczki masła 4 łyżki owsianki 1 łyżka otrębów żytnich 1 łyżka siemienia lnianego przyprawy kurkuma, cynamon, goździki listonic_name = "Jem zdrowo: Owsianka z zasmażanym jabłkiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 średnie jabłka
CoolinarniePLWszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki. Bez niego tortilla nie smakowałaby tak bosko:) Jeśli chcecie zatem szybko i smakowicie nakarmić rodzinę (lub tylko siebie :DD) to ta potrawa jest właśnie dla Was:) SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula
Słodko-Słony Świat IlonyBanalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi
SzczyptaSmaQSałatka z roszponki jest wyjatkowo łatwa,szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i włoskim serem Grana Padano. Składniki na 4 rolady: 4 filety z kurczaka 4 suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta
Ze smakiem i z pasjąCzasami zdarza mi się, że nie mam czasu na pełnowartościowy i zdrowy obiad, więc sięgam coś na szybkiego. Parówki, kasza, która była ugotowana wcześniej i fasolką - tworzą niezłe trio. Syte i pyszny posiłek, a na dodatek robi się go błyskawicznie. :) Składniki: 2 parówki sojowe classic 1/4 opakowania mrożonej fasolki 1/4 ugotowanej kaszy jaglanej sól pieprz Sposób przygotowania: W garnku
Truskawkowa FiestaPomysł na szybki obiad? Zdecydowanie makaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne
Pasja Smaku