szybkie - 4648 przepisów (strona:151/310)

Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 110

kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich.Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym, to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko.  Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest

mojewypiekiinietylko
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 183

kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy

mojewypiekiinietylko
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 210

smakoszy… i nie tylko – brie panierowany,  na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie.     Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy         Sałatka: - cukinia- sok z ½  cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej

mojewypiekiinietylko
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 160

ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli

mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 310

domowy)- 4 jajka- 2 łyżki cukru z wanilią- ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy  od wilgotności twarogu) + do podsypywania- sól Dzień wcześniej zrobiłam twaróg. Ponieważ leniwe robi się szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (domowy jest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier

mojewypiekiinietylko
Chipsy z mikrofali i piekarnika 247

minut (również, co jakiś czas zamieniając miejscami). Uwaga – chipsy mają się zezłocić, brązowe będą gorzkie i niesmaczne.Chipsy z mikrofali i z piekarnika, to szybka przekąska. Nie zachęcam do jedzenia tych kupowanych, ale do przygotowanych w domu, dlaczego nie. Tym bardziej, że należą one do gatunku  „wiemy co jemy”, czyli bez zbędnych „dodatków”. Na korzyść piekarnika przemawia oczywiście możliwość zrobienia

mojewypiekiinietylko
Smocze carpaccio 162

jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę mdły. Dlatego proponuję właśnie dodatek soku z cytryny i mirinu, który idealnie się komponuje ze wszelkimi sałatkami i owocami. Deser smaczny, prosty, szybki i… egzotyczny. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Smocze carpaccio appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Wegetariański kapuśniak 151

zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki.Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 180

ulubione danie – na obiad, czy kolację. Właściwie na śniadanie też. Delikatny, pyszny, pożywny, cieszący oczy barwami sprawia, że na sam widok ślinianki zaczynają intensywnie pracować. Cóż pozostaje innego, jak szybko życzyć – smacznego… bo omlet stygnie.  :)Wydrukuj przepisThe post Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Szpecle – Spätzle 142

słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki, zabiorą Was w kulinarną podróż, na Wspólne gotowanie z Formułą, z której ja właśnie wróciłam. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z serem 211

kolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 199

bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki (pokrojone w paski). Następnie dodajemy pozostały, drobno posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Surówkę przygotowałam z sałaty lodowej, z dodatkiem świeżej papryki. Sałatę

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 421

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę

mojewypiekiinietylko
Murzynek z ryżem preparowanym 348

Murzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów.    Składniki: - 250g margaryny

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek morelowo budyniowy 153

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto

mojewypiekiinietylko