szybkie - 4648 przepisów (strona:165/310)

Mazurek z daktylami 179

zimnego masła35 g cukru pudru3 żółtka ugotowane na twardoszczypta soli morskiejMąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy

Food Square
„Chińczyk” 363

ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę wody, a wszystkie składniki zgarnąć na ścianki, tworząc w ten sposób przestrzeń z sosem na środku. Wlać rozrobioną mąkę i szybko zamieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać z całą zawartością woka.Na całym talerzu równomiernie rozprowadzić makaron, a na środek wyłożyć trochę warzyw z kurczakiem. Ozdobić różyczkami brokuła i posypać posiekanym szczypiorkiem

Food Square
Tort Rafaello 379

mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto lub malibu

Food Square
Trottole ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 179

Szukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;)Składniki (na 4 porcje):500 g trottole tricolore

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 134

pewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam!Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem

Food Square
Rustykalna tarta z jabłkami 131

razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1/4 łyżeczki soli1 jajko30-50 ml zimnej wodyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki

Food Square
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 182

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami

Food Square
Góralskie ognisko 172

Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.Potrzebujemy:-ok. 8 ziemniaków-2 kostki twarogu-2 łyżki śmietany-kilka rzodkiewek-przyprawa tzatziki-ząbek czosnku-olej   Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smakuprzyprawą tzatziki.Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.Inna wersja może być

Maminek kulinarny
Rolada Mai 138

rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia.Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy 5 łyżek cukru, miksujemy i przyspieszamy tempo,ponieważ kiedy wlejemy żelatynę śmietana zacznie się szybko ścinać.Musimy zdążyć napełnić roladę, zwinąć i posmarować po wierzchu.   Posmarowaną dekorujemy według uznania.   Już całkiem na spokojnie posypujemy boki pokruszonymi herbatnikami.Wstawiamy do lodówki.Po godzinie

Maminek kulinarny
Tortellini 163

Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko   Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 160

Prosty i szybki obiad.Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej.   Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki.   Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem z plasterkami

Maminek kulinarny
Obwarzanki z twarogiem 173

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Obwarzanki mimo, że smażyły się bardzo szybko-znikały jeszcze szybciej.Mama uwijała się jak w ukropie a dzieci i tak były szybsze. Robiła ten smakołyk zawsze z kilku porcji i zawsze było za mało. Dziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką.Podamy jednak przepis na jedną porcję.-1/2 kg twarogu

Maminek kulinarny
Flaczki 173

kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania rumianego koloru, uzyskując zasmażkę.Olej możemy zastąpić masłem.Do zasmażki wlewamy 2-3 chochelki rosołu i szybko mieszamy.Przelewamy zawartość patelni do rosołu.Gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.   Po tym czasie flaczki są gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Deser owocowy 212

Prosty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek.Składniki:-puszka brzoskwiń w syropie-puszka ananasa-2 pomarańcze-2 kiwi-1 banan-2 galaretki o różnych smakach-śmietana do dekoracji   W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę.Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ).Pozostawiamy do zastygnięcia.Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy.   Zastygnięte galaretki

Maminek kulinarny
Sodowiaczki 142

patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.Przykrywamy niewielką ilością ciasta.   Smażymy na średnim ogniu.Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka.Placuszki należy obrócić kilka razy.Zdejmujemy na papier do odsączenia.Możemy posypać cukrem i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny