razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy (szybko rosną i pokrywają się pęcherzami powietrza). Po kilkunastu sekundach przekręciłam na drugą stronę drewnianym patyczkiem i smażyłam jeszcze przez chwilę do czasu aż lekko zrumieniły się z drugiej strony
NA MOIM TALERZUeksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon6 plasterków sera żółtego
NA MOIM TALERZUjesień, jest chłodno, deszczowo, wietrznie plus nie wyspanie po nocnym karmieniu sprawia, że taka chwila dla siebie herbatka z ciasteczkami to ogromna przyjemność. A te ciasteczka z muesli są szybkie, pyszne i zdrowe :) Przepis mój tzn. użyłam takich składników jakie miałam w szafce połączyłam wsadziłam do piekarnika i czekałam na wynik, po kilku ciasteczkach stwierdziłam, że są warte umieszczenia
NA MOIM TALERZUsiąść i skupić się na pisaniu bloga. Po przeprowadzce w nowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny!Składniki: makaron spaghettimięso mielonepieczarkicebulapomidory w puszce sos/przecier pomidorowy w kartonieserek topionyprzyprawy (pieprz, sól, vegeta, bazylia, oregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę
NA MOIM TALERZUnajmniej 3 godziny. Masa budyniowaPół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :)Schłodzony tort
NA MOIM TALERZUPyszne połączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr
NA MOIM TALERZUinterpretację tego batona, nie mieliśmy z tym problemu – wybraliśmy przepyszny domowy baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika.ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka | 31 g węglowodanów | 26 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓWWybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna
Nerds Kitchenchciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~Składniki:150g mąki pełnoziarnistej150g mąki kukurydzianej250 ml wody6 łyżek oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 łyżeczki solipłaska łyżeczka cayennepo 2 łyżeczki ostrej i słodkiejDip
Kuchenny Skrawek Niebapieczenia i odstawiamy na ok 30 min.Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Studzimy na kratce.Teraz zostaje nam tylko delektowanie się smakiem domowej drożdżówy ! :) Smacznego
charlotte gotujePositano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych. To jedno z tych dań, które wizualnie nas nie zachwyci (jest trochę „poszarpany”), ale skradnie Wasze podniebienie
Mia Cucina Sofietawszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g margaryny Palma
Mania Gotowaniazbierać sklejonych i często przypalonych ziaren z dna garnka. Póki ryż jest jeszcze gorący należy zalać go awasezu. Następnie ryż należy mieszać delikatnie drewnianą łopatką i wachlować, celem jego szybkiego wystudzenia. Należy przy tym uważać by nie uszkodzić ziarenek. Gotowy ryż powinien mieć temperaturę pokojową. I tylko taki możemy użyć do sushi - ciepły ryż spowoduje, że glony nori staną się
Food Squaresłonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać do 170°C.Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich obrotach. Jednak polecam pierwszy sposób.Rulony sushi maczać dokładnie w cieście i od razu wrzucać na głęboki olej. Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku
Food Squaretego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników.Co będziemy potrzebować?drylowane daktyleser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki
Food SquarePain perdu, to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego
Food Square