Wazon, no!Dla tych, co muszą obejść się smakiem nie tylko jeśli chodzi o limitowane wazy, mam dzisiaj naprawdę wyjątkowe muffiny. Jak to muffiny - banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie. Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą i kardamonową nutą, która
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze, który świetnie smak kawy uwydatnił. Całość wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie lodów kawowych...Babka kakaowo-kawowa z jeżynamiSkładniki:(na 2,5 litrową formę do babki z kominkiem)175 g miękkiego masła150 g cukru4 jajka250 g mąki pszennej80
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut.Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekisielu żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozgnieść palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis z Moich wypieków nieco zmieniłam - dałam więcej alkoholu. Robi się je szybko i prosto - wymieszać wszystkie składniki, schłodzić, zamrozić. I gotowe! Smakują bosko, intensywnie, choć żeby się upić, trzeba by zjeść naprawdę sporą porcję. Mimo wszystko jednak nie polecam wsiadania za kółko
Pożeraczka, czyli raz adobrzebowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka kakao1/2 łyżeczki cynamonuMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrafiłam na blog Yum and yummer. Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi, powzdychałam więc tylko do ciasta, żeby szybko o nim zapomnieć. Później znów na nie trafiłam, tym razem na polskiej stronie K&L food blog. Nadal uważałam, że jest genialne, i zdecydowanie za trudne. Teraz jednak stwierdziłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać dekoracyjnie na muffiny. Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee.Smacznego!Zdjęcie jest okropne, i zdecydowanie nie oddaje uroku tych babeczek. Pstryknęłam je szybko przed wyjściem z domu z myślą, że kilka zostanie do zdjęć na później. Cóż, byłam w błędzie... Ale to chyba tylko jeszcze jeden powód, żeby czym prędzej je przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyślałam o niczym. Cieszyłam się chwilą całkowitego spokoju i rozluźnienia, kiedy nic nie musiałam, a wszystko mogłam. Bardzo miły to był spacer. Niestety, zaczęło mżyć, a pojedyncze krople szybko zmieniły się w solidną ulewę. Na szczęście jednak zdążyłyśmy wrócić do domu, i w cieple słuchałyśmy bębniącego o szyby deszczu. Na takie listopadowe, szare dni najlepsze są wypieki drożdżowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto ze świeżą żurawiną. Nie zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć.Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog, świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania.Pølsehorn KarstenaSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy na muffinki wypełnionej papilotkami.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 20 - 25 minut.Uwagi do przepisu:Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać mikserem (wiem, że nie powinno się tak robić, ale jest to bardzo wygodne). Po dodaniu jagód tylko ręcznie.Ilość cukru można dowolnie zmniejszać/zwiększać.W celu sprawdzenia
Gospodyni MiejskaŚlimaczki cynamonowe...Rumiane, drożdżowe zawijańce.Wypełnione słodką masą cynamonową.Pyszne i pachnące.Szybkie i proste w wykonaniu.Komu jednego? Zapraszam!Składniki:Ciasto:550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania;200g letniego mleka (u mnie 0,5%);2 jaja;70g margaryny;25g świeżych drożdży;75g białego cukru;Szczypta soli.Farsz:85g margaryny;200g białego cukru;1 czubata łyżka cynamonu.Do posmarowania na wierzchu
Gospodyni Miejska