jajka150 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki posmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania).Z ciasta uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3-5 cm. Zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeresztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka z wodą, sól i jajko, zagnieść. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeradę. Nie myliłam się. Problemem jednak okazał się nie do końca opracowany timing... Gotowałam je godzinę, i nic specjalnego się nie działo. Stwierdziłam więc, że spokojnie zdążę wziąć szybki prysznic. Hmpf... Nigdy, ale to nigdy nie kąpcie się, kiedy akurat kandyzujecie pomarańcze, a w sumie to cokolwiek. Jak wyszłam spod prysznica, całość była już dość mocno skarmelizowna. Heh... Smakowały dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzepopatrzeć na te cuda), kiedy natrafiłam na cytrynowe ciasto z tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz. Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz syrop, który jest tutaj kluczowy - nadaje ciastu smaku i aromatu, równoważy słodkość - a wyobraźcie sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć z mąką palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Zioła posiekać, wymieszać. Masło rozpuścić.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm. Posmarować masłem, posypać ziołami. Zwinąć ciasno w rulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz.Przełożyć na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka300 g rabarbaru70 g płatków migdałowychdodatkowo:1 łyżeczka cukru pudruMąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę.Piec w 120 st. C. przez 75 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrze