szybkie - 4648 przepisów (strona:175/310)

Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 829

Szybki i zdrowy deser bez białego cukru i mąki, z dużą zawartością białka, zdrowych tłuszczy, witamin i cukrów prostych. Do wyboru, z wiórkami kokosowymi lub uszczęśliwiającym kakao -podnoszącym poziom serotoniny w mózgu.Idealne dla sportowców, wszystkich zainteresowanym zdrowym odżywianiem i mam szukających zdrowych słodyczy dla swoich dzieci.Smakują wyśmienicie i zadowolą najbardziej wymagających łasuchów :)Czas przygotowania:15 minut + chłodzeniePorcje

SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 178

Szybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele. SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli

SzczyptaSmaQ
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 175

łyżeczki ziół prowansalskich,Sól i pieprz do saku,Granat,Oliwa truflowa.   Przygotowanie:W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy).Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające z nad formy. Po nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 217

mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem.    Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 średni seler,4 bulwy topinamburu,2 pasternaki

SzczyptaSmaQ
Wykwintny gulasz - Quiche 314

pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 220

odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 193

odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się

Basia w kuchni
Witaminowo- energetyczna bomba pod postacią granoli 180

Doczekaliśmy się zimy mamy trochę śniegu no i mrozy nie ma szaleństwa, ale zawsze to coś. Warto dzień rozpocząć od energetycznego śniadania z bombą witaminową. Takie szybkie śniadanie możemy sobie zapewnić w kilka chwil. Coś dla oka ,duszy,  ciała. O granoli już kiedyś pisałam klikTakie małe cudo możemy zrobić w kilka chwil SKŁADNIKI : - granola(najlepiej domowa klik

Basia w kuchni
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 165

przetrzemy ją jeszcze raz przez sitko, aby pozbyć się łusek od kukurydzy- w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą a jeżeli chcemy, aby była jeszcze bardziej pikantna dodajemy jeszcze papryczkigotoweJest szybka w wykonaniu a jakże cudowna w swoim smaku

Basia w kuchni
Mini pączki na domowym serku waniliowym 175

Mini pączki na domowym serku waniliowym szybkie, delikatne i smaczne. A największa zaleta pączków szybkość wykonania. Są wykonane na domowym serku waniliowym (jak go zrobić klik)posypane  cukrem waniliowym. Zbliża się Wielki Czwartek niech będzie to przedsmak pączkowego szaleństwa :)SKŁADNIKI :- 300 gram serka homogenizowanego waniliowego (klik sposób )- 3 jajka- 1,5 szklanki mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 206

Czasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna

Basia w kuchni
Jajko zapiekane w boczku ze szpinakiem 156

ciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać w jajku .- świetnie smakuję posypany garścią świeżego szczypiorku lub ulubionych naszych kiełek.- jajko solimy i pieprzymy- pyszne, szybkie i sycące danieSmacznego

Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 125

Dzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się  szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 232

Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis

Basia w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 187

recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory  <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę500 g mąki pszennej  chlebowej

Basia w kuchni