Chleb pszenny z czosnkiem...Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką.O delikatnym aromacie czosnku.Prosty, szybki i pyszny.Komu kromkę?Zapraszam!Składniki:500 g mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;1 łyżka oliwy;1 łyżeczka oliwy;250 ml letniej wody;1 duży ząbek czosnku.Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez
Gospodyni MiejskaGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi...Kawałki ziemniaków.Kosteczki ogórków konserwowych.Drobno posiekany koperek.I sos majonezowo-śmietanowy.Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode
Gospodyni MiejskaPieczarki w majonezie na ciepło...Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.Kawałki zeszklonej cebuli.Wszystko oblepione majonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżka majonezu;1 łyżeczka zimnej wody;1/2 łyżeczki białego cukru;Sól;Pieprz czarny;Pieprz ziołowy.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać
Gospodyni MiejskaProsty sos pomidorowy...Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany.Na bazie koncentratu pomidorowego.Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną.Szybki i łatwy do wykonania.Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek.Po prostu pyszny! Domowy!Składniki:2 szklanki wody;1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr);3 łyżki koncentratu pomidorowego;2 łyżeczki mąki pszennej;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;1 łyżka masła.Sposób przygotowania
Gospodyni MiejskaSoczewica smażona z pieczarkami i boczkiem...Ziarna miękkiej, zielonej soczewicy.Kosteczki cebuli i plasterki pieczarek.Kawałeczki podsmażonego boczku.A całość mocno oprószona szczypiorkiem.Łatwe, szybkie i smaczne danie.Polecam!Składniki:250 g zielonej soczewicy;2 średnie cebule;500 g pieczarek;100 g boczku wędzonego w plastrach;2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;Pęczek szczypiorku;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Soczewicę zalać
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym...Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.Pyszne, proste
Gospodyni MiejskaTalarki z cukinii...Złocista, delikatnie chrupiąca skórka.I sprężyste, soczyste wnętrze.Pyszne, szybkie i tanie.Smacznego! Składniki:1 średnia cukinia;Mąka pszenna;1 duże jajko;Bułka tarta;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić
Gospodyni MiejskaPiernik marchewkowy...Miękkie, pulchne ciasto.Z wiórkami marchewki.O delikatnym aromacie cynamonu.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, tanie, pyszne.Polecam!Składniki:500 g mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i pieczarkami...Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.Kosteczki podsmażonej cebuli.Aromatyczny czosnek.W nim zatopiony makaron.A całość posypana natką pietruszki.Szybkie, łatwe i smaczne danie!Składniki
Gospodyni MiejskaMakaron z białym serem i smażoną śmietaną...Sprężysty makaron w otoczeniu pokruszonego twarogu.Oprószony smażoną, kwaśną śmietaną.Niezapomniany smak dzieciństwa.Pyszny, szybki i niedrogi. Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;250 g twarogu półtłustego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka masła;2 - 3 łyżki białego cukru;Sól.Sposób przygotowania:Makaron ugotować w lekko
Gospodyni MiejskaDelikatne placki z jabłkami...Puszyste, złociste, mięciutkie.Z zatopionym plasterkami jabłek.Oprószone cukrem pudrem.Proste, szybkie, pyszne!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 szklanki mleka (u mnie 0,5%);2 jaja;4 średnie jabłka;1 łyżeczka cynamonu;Szczypta soli;Olej do smażenia;Cukier puder do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę
Gospodyni Miejskaabsolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki
SzczyptaSmaQSzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się
SzczyptaSmaQzawarty w nich magnez wzmacnia serce i redukuje stres. Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia, często z dużą dawką stresu, spożywane w pośpiechu albo ograniczone do wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami. Czas przygotowania
SzczyptaSmaQSzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej.Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 2 Składniki:200 g makaronu fusilli,250 g boczniaków,1 szalotka,200 ml śmietany 22%,4 łyżki tartego parmezanu,Garść prażonych orzechów włoskich,Kilka gałązek tymianku,Oliwa
SzczyptaSmaQ