odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się
Basia w kuchniDoczekaliśmy się zimy mamy trochę śniegu no i mrozy nie ma szaleństwa, ale zawsze to coś. Warto dzień rozpocząć od energetycznego śniadania z bombą witaminową. Takie szybkie śniadanie możemy sobie zapewnić w kilka chwil. Coś dla oka ,duszy, ciała. O granoli już kiedyś pisałam klikTakie małe cudo możemy zrobić w kilka chwil SKŁADNIKI : - granola(najlepiej domowa klik
Basia w kuchniprzetrzemy ją jeszcze raz przez sitko, aby pozbyć się łusek od kukurydzy- w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą a jeżeli chcemy, aby była jeszcze bardziej pikantna dodajemy jeszcze papryczkigotoweJest szybka w wykonaniu a jakże cudowna w swoim smaku
Basia w kuchniMini pączki na domowym serku waniliowym szybkie, delikatne i smaczne. A największa zaleta pączków szybkość wykonania. Są wykonane na domowym serku waniliowym (jak go zrobić klik)posypane cukrem waniliowym. Zbliża się Wielki Czwartek niech będzie to przedsmak pączkowego szaleństwa :)SKŁADNIKI :- 300 gram serka homogenizowanego waniliowego (klik sposób )- 3 jajka- 1,5 szklanki mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Basia w kuchniCzasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego, bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna
Basia w kuchniciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać w jajku .- świetnie smakuję posypany garścią świeżego szczypiorku lub ulubionych naszych kiełek.- jajko solimy i pieprzymy- pyszne, szybkie i sycące danieSmacznego
Basia w kuchniDzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną
Basia w kuchniWielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis
Basia w kuchnirecenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę500 g mąki pszennej chlebowej
Basia w kuchnipucharków i odstawiam do lodówki na ok 20-30 minut - po tym czasie układam na serku owoce i zalewam już gęstniejącą galaretka odstawiam ponownie do stężenia galaretki - szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :)Smacznego
Basia w kuchnizobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej pół mniejsze główki kapusty białej1 dużą marchew
Basia w kuchniwieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony
Basia w kuchnicamembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI
Basia w kuchnipostacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich
Basia w kuchniciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek, z kolejną nutą... czy on mi wypełni moją foremkę tak jak jest to napisane w opisie. Godzina minęła szybko a z foremki uśmiechał się do mnie pięknie wyrośnięty chlebek a aromat kuminu unosił mi się po kuchni. Więc nie pozostało mi nic innego jak go upiec.Piekłam
Basia w kuchni