szybkie - 4648 przepisów (strona:170/310)

Słodka sobota, czyli trufle dla Mamy 193

obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie, i naprawdę - nie można im się oprzeć. Trzeba jednak przechowywać je w lodówce, w temperaturze pokojowej bowiem szybko robią się miękkie. Nadal pyszne, ale nieco kłopotliwe w jedzeniu.Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni, od siebie dodałam żurawinę namoczoną w alkoholu, która mi bardzo tutaj pasowała.Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 229

parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i posiekanymi dymkami.Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan.Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 138

wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć.Maślane ślimaczki z makiemSkładniki:(na 10 sztuk)100 g masła150 ml mleka25 g świeżych drożdży1 jajko500 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenny sernik z mascarpone 333

amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót Wolanda - dobrze to, czy źle...? 124

muszę opowiedzieć, tylko nie mam kiedy... Dzisiaj będziemy nadrabiać zaległości w sferze bardziej umysłu, bo chcę Wam opowiedzieć o powieści zupełnie wyjątkowej.Znacie Mistrza i Małgorzatę Bułhakowa? Jeśli nie, szybko pędźcie do biblioteki albo księgarni i zaopatrzcie się w to spore tomisko. Choć powieść wydaje się długa, czyta się ją błyskawicznie, a potem zostaje ogromny niedosyt. Zakochałam się w niej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 137

wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem.Odstawić na 40-60 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 212

jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 225

minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowy deser na otwarcie sezonu. I wakacje 238

wahania. Do tego truskawki, jogurt grecki, i jest deser pierwsza klasa. Dietetyczny wręcz! Z subtelną nutą pomarańczy, kwaśnym rabarbarem, słodkimi truskawkami i delikatnym jogurtem. Do tego chrupiące płatki migdałów. Szybko, prosto, bezproblemowo. A efekt zachwyca.Deser rabarbarowo-truskawkowy z jogurtemSkładniki:(na 4 spore porcje)350 g rabarbarusok z 1 pomarańczy50 g jasnego brązowego cukru350 g truskawek200 g jogurtu greckiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody waniliowe bez laktozy 218

czas szybko płynie... Ledwo się zaczął weekend, w dodatku długi (w Danii piątek był wolny), a tu już trzeba się przygotowywać na nadejście poniedziałku. Tym razem wyjątkowo stresującego - dla mnie. Idę na rozmowę, którą jestem ogromnie podekscytowana, ale też niewiarygodnie zdenerwowana... Ale to chyba naturalne - jeśli człowiekowi na czymś naprawdę zależy, to nie potrafi utrzymać nerwów na wodzy. Z wierzchu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto z rabarbarem 185

minut w 180 st. C., po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - robione na szybko przy okazji ostatniego kawałka ciasta, na które już czaił się konsument. Takie dobre było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 179

już wspomniałam, zdjęć brak. A w domu lody czekały na nas w zamrażarce, i teraz dojadamy resztki.Mam za to absolutnie boskie ciasteczka, które nie dość, że robi się szybko i prosto, to wychodzą naprawdę wyjątkowe w smaku. Wszystko za sprawą dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kenis - darmowy uniwersytet internetowy 129

wyżej, chcemy likwidować bariery i zwiększać szansę każdego, kto chce się rozwijać. Uniwersytet będzie otwarty dla wszystkich. Materiały dla siebie znajdą tu zarówno uczniowie, czy studenci którym potrzebna jest szybka powtórka, jak i osoby, które chcą poszerzyć swoją wiedzę - niezależnie od wieku czy zasobności portfela.Sami musicie przyznać - brzmi nieźle.I tak - to jest reklama, jedna z niewielu na blogu. Zdecydowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 175

przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 161

sprawia, że potrafię się zdystansować.Nie lubię, bo czasami jest mi smutno, sama nie wiem czemu. Bo ciągle mi zimno, a lodowatych dłoni nie daje się ogrzać. Bo tak szybko robi się ciemno, ja robię się senna, a jeszcze tyle rzeczy chciałabym zrobić. A mi się nie chce. Dopada mnie totalne rozleniwienie; takie, którego nijak nie daje się zwalczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze