szybkie - 4648 przepisów (strona:182/310)

Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 176

piecz przez około 45 minut, kiedy to mocno się zarumieni, a poklepany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Przez pierwsze 10 minut piecz w zaparowanym piekarniku. Skórka chleba szybko brązowieje, kontroluj zatem pieczenie, aby w razie potrzeby nakryć chlebek folią aluminiową, chroniąc tym samym skórkę przed zbytnim zbrązowieniem.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i po wyjęciu z foremek odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka z kruszonką i bezą 178

namoczeniu odsącz je. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek.  Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 224

cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 199

typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie oczywiście krótszy.Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden piernik :(Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje - na ile litewski jest ten piernik litewski....Składniki (forma

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 232

Całe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 158

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 327

Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego wcześniej nie robiłem. Otóż blachę, na której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 215

kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane.A oto pierwsze bułki na liście:Bułki maślane były na tyle pyszne, że szybko przyszło zamówienie na nowe, tym razem z wkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką, ale na szczęście

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 190

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto bananowe z daktylami i orzechami. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .  Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:175g miękkiego masła200g mąki pszennej (użyłam

Mała Cukierenka
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 331

robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu i tak do góry. Wychodzi fajne i szybkie ciacho do kawy

ladykitchen
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 245

przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią  i dressingiem miodowym

karmelowy
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 241

podają również czas, poziom trudności i ilość porcji, co często się przydaje. Za to wielki plus.Przepisy są również pogrupowane w kategorie tematyczne, a to ułatwia ich szukanie i klasyfikację.Szybkie podsumowanie: "Pysznie bez glutenu" jest naprawdę dobrze wydaną pozycją wśród kulinarnych książek. Bardzo ładne zdjęcia, strony skomponowane przejrzyście i czytelnie, nie ma chaosu - każdy z pewnością to doceni. Pierwsze wrażenie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto styropian 1554

szkl. cukru pudru4 żółtka2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać  cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Do mniejszej części  wgnieść kakao i  schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 380

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
Chleb włoski z ziarnami na bogato 183

minut – góra i dół. Następnie obniż do 200 stopni i piecz pół godziny ,od czasu do czasu sprawdzając. Na najniższy poziom połóż jedną keksówkę z 3 łyżkami wody i szybko zamknij piekarnik, to spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie się regularnie nawilżał. Gdy się upiecze, deliktanie wysuń go z foremek i lekko ostukaj, jeśli wyda głuchy dzwięk- jest upieczony.Pozostaw

Z Kuchni Do Kuchni