niepozorna i zdrowa przekąska to prawdziwe źródło cennych tłuszczy i węglowodanów, bardzo potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy, szukasz fajnej treningowej przekąski albo masz ochotę na coś słodkiego? Trafiłeś idealnie! Ja zawsze biorę parę kulek na uczelnię lub na długie górskie trasy. A jak smakują...mniam! Słodkość daktyli przełamana słonym masłem orzechowym(...)jest kokos i gorzkie kakao. Tak naprawdę składniki możecie komponować dowolnie. Coś odjąć, coś dodać, zależnie, co macie pod ręką. Te kulki są mega uniwersalne. A do tego szybko i prosto. Zatem do dzieła i niech moc będzie z Wami! Dlaczego warto? Suszone daktyle zawierają węglowodany proste, które szybko uwalniane do krwi dają nam niezłą dawkę energii. Z tego powodu
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńChodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam takie połączenia i zawsze wydawało mi się to bardzo trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego:) Ważne też, że taką tartę możemy odgrzać, jako drugie śniadanie w pracy, czy nawet zjeść na zimno. Zawsze smakuje(...)jajko szczypta soli nadzienie: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 2 małe cebule 250 g mascarpone 1/2 śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz, bazylia parmezan wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie, nie rozgotowując warzywa. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnuszka wraz
Ania i Marcin gotująjako małą przekąskę np. podczas grania w gry planszowe, których jesteśmy fanami Takim czymś są karmelizowane orzechy, które można przygotować w mgnieniu oka, a są niezłym dodatkiem do innych przekąsek w czasie towarzyskich spotkań Składniki: - 100g obranych orzechów włoskich - 90g cukru kryształ - 2 łyżki wody Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na średnim ogniu(...)drewnianą deskę bądź talerz, rozkładamy żeby były jak najmniej zbite w jeden kawałek i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu większe kawałki kroimy lub łamiemy i podajemy w miseczce Szybko, łatwo i smacznie
Kuchenne WariacjePyszne finger food na szybko :) z własnoręcznie wykonanym sosem musztardowym! Składniki: 1 opakowanie mini sucharków 120 gram, 6 parówek, zielenina. Składniki na sos musztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu(...)cytryny do smaku. Sucharki rozłożyć w naczyni żaroodpornym, posmarować przygotowanym sosem. Na sosie ułożyć pokrojone ukośnie parówki, posmarować również ozdobnie resztą sosu i zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe jako przekąskę, przybrane zieleniną
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki(...)będą: opcjonalnie świeży rozmaryn do dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto
KreatywnePinySkładniki: dowolna ilość orzeszków ziemnych prażonych (można użyć zwykle i samemu podprażyć na suchej patelni) Orzeszki wrzucamy do dobrej jakości blendera. Miksujemy minutkę, robimy 2 minutki
Vroblewska-fitlifeZbliża się weekend, niektórzy szczęśliwcy mają jeszcze urlop. Może pogoda pozwoli nam w końcu odetchnąć, wyjść z domu, rozpalić ogień i cieszyć się latem... Marząc o
Zapiski Młodej ŻonyMinęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory
SzczyptaSmaQDomowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi spacer czy rowerową przejażdżkę. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła(...)wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko, na grubość około 1,5-2 mm, formując prostokąt ( nie musi mieć regularnych kształtów ). Rozwałkowany placek pokroić na paski długości
kolorowotorcikowobyło to jakoś ostatnio. Sphinx miło zaskakuje poziomem obsługi, jest swojsko – w końcu to restauracja blisko Uniwersytetu, gdzie często bawią się studenci, ale bardzo miło, szybko i profesjonalnie. Co ugotowała Samar dla Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta(...)soczewica jest sycąca a sok z cytryny dobrze jej robi. Najbardziej smakował mi chlebek manouche, bo uwielbiam zatar. Chlebek ten je się złożony na pół i wypełniony sałatką. Pyszna przekąska. Moim daniem głównym była shoarma wołowa na hummusie. Zwykle to danie zawiera morze humusu i odrobinę mięsa. W Sphinksie jest na odwrót – to całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus
Ugotowane pozamiataneSkładniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej razowej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 1 mała cukinia 125 g mozzarelli (1 kula) 1 łyżeczka
Qchnia po prostuDeser bez glutenu, bez jajek, bez cukru i tylko 2 składniki, czy to w ogóle możliwe? Możliwe! Słodkie, zmiksowane mango i strzelające pestki granatu to wszystko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piękna, słoneczna i ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki
kolorowotorcikowoApel do wszystkich wyciskaczy soków! Nie wyrzucajcie pulpy, szczególnie z marchewki, bo można z niej przyrządzić uzależniające ciastka. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, a przyjemność z jedzenia
Jeść, by żyć w zdrowiuOstatnio co prawda wrzuciłam już jeden post z przepisem na twarogowe rafaello . Postanowiłam jednak dodać na bloga jeszcze jedną wersję tych kokosowych trufelek. Rafaello z
Smiling ShrimpDziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej. Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy. Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego mięsa. Jak ją zrobić? Zobaczcie! SKŁADNIKI : ( 8 szt ) * mąka pszenna – 2 szkl * gorąca woda(...)kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha. WARZYWA : Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki , doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. CAŁOŚĆ : Na środek
Ostra na SłodkoPasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: śledzie filety w oleju 5 sztuk 1 tacka, cebula 1 sztuka, papryka marynowana pokrojona 3 łyżki, pieprz czarny świeżo mielony śledzie filety dobrej jakości w
W Mojej Kuchni Lubiędomowe, dziecinnie proste w wykonaniu. Wystarczy tylko pół godziny, żeby je przygotować. Zapewniam, że są dużo lepsze od kupnych i można zrobić je tak cieniutkie jak chcemy. Polecam na przekąskę. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 10 dag serka topionego ( u mnie szczypiorkowy ) pół małej łyżeczki soli Dodatkowo: 1 małe jajko papryka(...)każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem. 3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki krakersów
IzabelawkuchniWiele osób po wakacyjnych grillach, wyjazdach, lodach, piwie itp. jesienią zaczyna diety i odchudzanie. Pewnie dlatego coraz częściej otrzymuję od Was pytania o możliwość zastępowania posiłków
Ola la LCHFCzęsto mówię, że w prostocie tkwi siła. I tu daję Wam tego najlepszy dowód. Dwa składniki, dwie przyprawy i oliwa. Radzę zakupić dużo pieczarek, bo bardzo
Cook&Loveforemki, bo dostajesz ją wraz z produktem! Jestem ciekawa jak to wyjdzie w praktyce. A więcej o tych produktach przeczytacie wkrótce TUTAJ. ZBOŻA BŁYSKAWICZNE Super produkt na szybki i zdrowy posiłek. W środku znajdują się miksy ziaren zbóż z dodatkiem przeróżnych przypraw. Po zalaniu gorącą wodą tworzą ciepły i sycący posiłek. Więcej już wkrótce TUTAJ. BATONY OWOCOWO-OWSIANE(...)tych zdrowych batoników TUTAJ. PIECZONE MŁODE FASOLKI SOI Napisze tak - było pysznie :) A dlaczego czas przeszły, bo po prostu po fasolkach nie ma już śladu. Bardzo smaczna przekąska, co ciekawe zrobiona z młodziutkich ziaren soi, które charakteryzują się zieloną barwą. Dodatkowo obsypane pysznymi przyprawami powodują, że ciężko oderwać się od paczuszki :) Więcej o nich przeczytacie już wkrótce TUTAJ
Zdrowie na języku :PClafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz(...)stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie. Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową. Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu
Kulinarny karnet Christophera