Dzisiejsza propozycja to danie z serii jedno garnkowych. Zapytałabym kto takie lubi, ale nie wiem czy jest choć jedna osoba, która nie lubi ;) Pikantna, sycąca zupa
Życie zaczyna się w kuchniKarnawał w pełnej krasie, a przed nami jeszcze dwie imprezowe soboty. Po tej ostatniej czekają nas wtorkowe Ostatki, a to oznacza, że czas pomyśleć o śledziku
Kulinarne przygody GatityOkres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu
Kuchnia ŁukaszaBardzo często po świętach zostają nam resztki jedzenia. Szkoda wyrzucić, a są to często tak niewielkie ilości, że samodzielnie dania nie stworzą. Wiem, że najprościej jest
Codzienna kuchnia niecodziennaW dzisiejszym wpisie zabieramy Was na wycieczkę do Francji. Nie będzie to co prawda przepis na foie gras, ale przygotowaliśmy dla Was równie pyszny pasztet z
W kuchni KatieŚniadanie jadaj jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi 😊 Wszyscy wiemy jak ważne jest śniadanie. Ma nam dać energię i siłę
Kulinarne przemysleniaOgromną zaletą gotowych mieszanek sałat jest to,że mamy od razu w jednej porcji wiele gatunków sałat, bez potrzeby ich mycia. Dodajemy tylko ulubione składniki lub
Kolorowa kuchnia Elkiboczek upieczony Hańderek oliwki ser pleśniowy papryka daktyle ser długo dojrzewający sezam czarny i biały do panierowania jajko tarta bułka tłuszcz do smażenia Boczek kroimy na
Gotowanie jest łatweNie macie rano czasu, aby przygotować śniadanie? Znudziła się Wam jajecznica? Tęsknicie za tostami? Dzisiaj podsunę Wam proste rozwiązanie na śniadaniowy chlebek tostowy , do przygotowania w
PaleoLife„Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić
Wiem co jemTrudno o prostszy przepis niż francuskie tosty. Przerobienie ich na muffinkową modłę ciut komplikuje sprawę, ale ma tę zaletę, że możemy podać większą ilość w jednym
zadanie-gotowanieCzy u Was też za oknami pojawiła się ta piękna i długo wyczekiwana biel? Drzewa, drogi, górki... jakże to teraz magicznie wygląda. Ale najbardziej cieszy mnie
Słodkie okruszkiNiedawno prezentowaliśmy przepis na normandzki ser Neufchâtel , a teraz dajemy pomysł jak ten ser wykorzystać. Niby pasta serowa żadnym wielkim odkryciem nie jest, jednak ta wyszła
Marder&Marder Manufacture1 szkl mleka 0,5 szkl płatków jaglanych błyskawicznych garść suszonych malin garść malin mrożonych cukier do smaku Mleko zagotować, dodać płatki i suszone maliny, zamieszać
Gotowanie jest łatweWitam ponownie w nowym roku ;) Wcale on już nie taki nowy wprawdzie bo już 3/4 miesiąca za nami. Mimo to wow - to już trzeci raz w
Kuchnia po mojemuPyszne ciasteczka, a właściwie batoniki zostały wymyślone w ciągu chwili, żeby zaspokoić nagłe pragnienie "czegoś słodkiego". Przygotowanie jest błyskawiczne, bo ciastek nie trzeba piec. Świetnie smakują
Kulinarne InspiracjeCzasem bywa, że jedna i to bardzo uciążliwa myśl zaprząta nasz umysł. W ciszy jego zakamarków rozbrzmiewa niczym dźwięk trąby jerychońskiej – coś bym zjadł, coś
mojewypiekiinietylkoJak wiecie, bo powtarzałam już to setki milionów razy ( heheh :p ) : uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , pęczak , gryczaną i tą, którą najczęściej przyrządzam na słodko: mannę
Ostra na SłodkoMięciutkie żeberka z ziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli
Kuchnia ŁukaszaSurimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich
Kulinarne S.O.S.Surimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich
Kulinarny S.O.S.Pasta z lekkiego twarogu z dodatkiem jajek, majonezu i grubego szczypioru. Szybkie i smaczne śniadanie. Szybka w przygotowaniu pasta, którą wymyśliłam na poczekaniu gdy głodna zajrzałam do swojej lodówki. Okazało się, że (prawie zawsze 90 na 100:) jest jakieś małe co nieco, z którego można stworzyć coś bardzo smacznego. Połączenie kilku składników i dodatek do porannego(...)tego szczypior, kilka plasterków świeżych warzyw, np. papryki, pomidora czy zielonego ogórka i (znów;) jest nie tylko kolorowo, zdrowo i smacznie, ale i na bogato (!;-) Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji - na pewno Wam zasmakuje. Składniki: 250 g twarogu lekkiego 1 duża łyżka majonezu Kieleckiego 2 jajka ugotowane na twardo i drobniutko pokrojone spora garść grubszego szczypioru
Zasmakuj Kuchnipóźniej twardnieją i należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyjąć następnego dnia i wtedy są najlepsze! Kruchutkie, rozpływające się w ustach, w sam raz do kawy lub jako przekąska do pracy, a ładnie zapakowane sprawdzają się również jako słodki prezent. Składniki na kruche ciasteczka z jabłkiem , czyli uśmiechnięte ciasteczka 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki mąki poznańskiej (wrocławskiej(...)posypania Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz, żółtko i wyrabiamy za pomocą noża (siekamy aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki), teraz szybko zagniatamy dłońmi i wkładamy do lodówki na godzinkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 4-5 plastrów (w zależności jakiej wielkości
Rozpustne gotowanieMini Calzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być(...)siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków. Mini Calzone ze Szpinakiem - Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka
Słodka StronaWczoraj pokazałem Wam błyskawiczny przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem konserwowym , dziś będzie przepis na jeszcze szybszą sałatkę. Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lody wiśniowe Lody to idealny deser na ciepłe dni. W okresie wakacyjnym to właśnie po nie sięgamy najczęściej. A co lepiej orzeźwi w gorący letni
Fit Food BrunetkiTosty z kozim serem i żurawiną Przepis na dziś to popularne we Francji zapiekane grzanki z kozim serem, podawane na świeżych liściach sałaty
Wino Francja KuchniaNasze oczy przykuł nietypowy dla nas przepis, bo wcześniej nie znaliśmy tego tureckiego połączenia. Musakkę jedliśmy w Grecji, więc zdziwiliśmy się ogromnie, że istnieje jeszcze inna
R'n'G KitchenTosty z kozim serem i żurawiną Przepis na dziś to popularne we Francji zapiekane grzanki z kozim serem, podawane na świeżych liściach sałaty
Wino Francja KuchniaDzień dobry! Ależ pięknie za oknem, właśnie wróciłam z mroźnego spaceru z moim Narzeczonym, porobiliśmy trochę zdjęć, pochodziliśmy po lesie, teraz pijemy pyszną gorącą herbatę... To
TrufelkowoW takie upały zazwyczaj nie mamy ochoty na jedzenie ciężkich potraw. Szukamy schronienia nie tylko przed słońcem ale również poszukujemy nowych letnich smaków. Późna wiosna, lato
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Słoneczne dzień dobry 😃! Dziś od rana piękne słońce, aż chce się żyć ! To w takim razie doskonały moment, aby zająć się pracą w ogródku, popielić i
Kulinarne przygody GatityJaja faszerowane to obowiązkowy przysmak na wielkanocnym stole. Można je podać na wiele sposobów. Ta smaczna przystawka sprawdzi się również na weekendowe śniadanie. Dzisiejsze jaja faszerowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyrabiają mieszankę obu wyżej wymienionych serów to zawsze z przewagą owczego; okres dojrzewania sera to co najmniej 3 miesiące; ser kruchy, który bardzo dobrze sprawdza się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się(...)fety, kolorowych oliwek, niekiedy dodaje się kapary, anchois przyprawiając suszonym oregano; od 14 października 2002 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji z udziałem pasty :) Składniki: 200 g fety mały pomidorek mała cebulka 1 suszony pomidor świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, majeranek i oregano do smaku świeży
Zasmakuj KuchniJajko w koszulce czyli jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze
Ostra na SłodkoOd wczoraj humor bardzo mi dopisuje, mam nadzieje, że utrzyma się jak najdłużej :) Dzisiaj wraz z moim mężczyzną idziemy w końcu wybawić się jak dzieci w
Be Fit Be StrongŹle przyrządzony szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim
upichcicNie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W
UgotujmyTo.pl