expresowym tempie. Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę. Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi, 2 łyżkami cukru na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko mieszamy. Mleko podgrzewamy z 1 cukrem waniliowym. Masę kajmakową podgrzewamy z 3 łyżkami mleka aż się rozpuści. Biszkopty maczamy w mleku i układamy do szklanej miski, następnie rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis powstał wczoraj na szybko, ponieważ na nie mal godzinę przed dowiedziałam się, że dzieciaki będą jednak świętowały Halloween. Nieco zaskoczona i wstyd się przyznać, ale kompletnie nieprzygotowana zaczęłam gorączkowo myśleć nad tym co włożę im do toreb. Moja mała córeczka podekscytowana całym przedsięwzięciem postanowiła w tym roku przebrać się za czarownicę. Koniec, końców padło na domowe ekspresowe babeczki. Miękkie(...)dzieciaków idealne. Znikły w oka mgnieniu i trzeba było zrobić drugą partię by mieć co sfotografować. Z przepisu powstało dokładnie 12 sztuk więc spokojnie wystarczy na małą przekąskę. Babeczki są banalne w przygotowaniu a co najważniejsze wystarczy niecałe 35 minut by się nimi cieszyć. Wybaczcie również skromną formę prezentacji, ale uważam że krem na wierzchu jest tutaj zbędny. Babeczki same
vaniliowoczekoladowajeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity. Oprócz oczywiście tortilli najważniejszym pojedynczym składnikiem jest krótko smażony na oliwie kurczak. Lekko posypany solą i pieprzem, szybko usmażony na silnym ogniu zamyka w sobie wszystkie soki i jest absolutnie pyszny. Uzupełniam go o kilka plastrów żółtego sera, szynki konserwowej i pomidora, które stanowią łagodną, ale dobrze dobraną(...)wykonanego samodzielnie. Całość nadzienia owinięta jest liśćmi sałaty. Pełni ona z jednej strony rolę „nieprzemakalnej” wyściółki, która zapobiega bezpośredniemu kontaktowi placka z niektórymi zawierającymi wodę lub tłuszcz składnikami – nasza przekąska jest pomyślana również w taki sposób, aby dobrze wyglądać i być wygodna w jedzeniu. Oczywiście ze względu na dość dużą użytej sałaty, ma ona swój wpływ na smak przekąski
Kulinarna PokusaSodziaki …Sodziaki … Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek! I nie tylko moich , bo sodziaki u mnie w rodzinie są wręcz rozchwytywane! Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie! Puszyste! Na jednym na pewno się nie skończy , więc radzę robić odrazu podwójną porcję! Kto raz ich skosztuje , ten będzie(...)małe - śmietana 18% kwaśna – ok. 100 ml - soda – 1 łyżeczka - cukier – 3 łyżki - sól – szczypta DODATKOWO : - olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ). Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Kroimy na romby. Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony
Ostra na SłodkoKolejne danie, które jest dowodem na to że dieta LCHF wcale nie musi być nudna. Już dłuższy czas eksperymentowałam z przygotowaniem idealnych wrapów do tortilli, które
Ola la LCHFKariera szparagów w kuchni zaczęła się już 4,5 tysiaca lat temu. Ich zdecydowanymi entuzjastami byli Rzymianie. Szparagi uchodziły wówczas za szczególny przysmak. Sama nazwa wywodzi
mojewypiekiinietylkoKariera szparagów w kuchni zaczęła się już 4,5 tysiaca lat temu. Ich zdecydowanymi entuzjastami byli Rzymianie. Szparagi uchodziły wówczas za szczególny przysmak. Sama nazwa wywodzi
mojewypiekiinietylkoZnów będzie fit. Pokażę Wam mój ulubiony zamiennik frytek - bataty czyli słodkie ziemniaki. Są naprawdę przepyszne, a do ich przyrządzenia nie potrzebujemy hektolitrów tłuszczu. Przepis dostałam
Czekoladowa muffinkaDzień dobry! Carbonarę przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, a czasem i częściej jeśli najdzie nas większa ochota. A po przygotowaniu jej zawsze zostają białka, z którymi
Pora coś zjeśćLubię od czasu do czasu upiec sama chleb. Zazwyczaj nie jest to pracochłonne, a finalny efekt zawsze napawa mnie dumą. Zwłaszcza, że odnoszę wrażenie, iż każdy
Okolice PalnikaCzas biegnie bardzo szybko i koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze tylko kilka dni i młodzież będzie miała wakacje. W lipcu będzie trochę spokojniej w szkole. Zanim pójdę na urlop, będę musiała zaplanować kolejny rok szkolny, bo nie lubię zostawiać tego na ostatnią chwilę. Na razie w szkole nadal jest bardzo intensywny okres: trwają rady klasyfikacyjne, egzaminy zawodowe(...)wieczorami do domu i sięgam po koktajl, który uwielbiam. Przygotowuję go zazwyczaj rano i schładzam w lodówce, aby później nie tylko sycił, ale także chłodził. Świetnie może także zastąpić przekąskę o każdej porze dnia i śniadanie podczas nadchodzących upałów. Spróbujcie . Składniki: • 1 jogurt o smaku kawowym do picia typu Twist • 1 dojrzały banan • 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania
W mojej kuchnismakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym(...)chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostini Te nieduże kanapeczki z różnymi dodatkami stanowią najpopularniejszą przystawkę w lokalnych restauracjach i osteriach. Są świetnie także jako niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową
Chilli Czosnek i OliwaWiśnie to zdrowe i pełne dobroczynnych substancji owoce. Wspomagają pracę serca, pomagają w walce z bezsennością i poprawiają apetyt. Są bogate w błonnik, potas i witaminę
My Chcemy JeśćMiałam dzisiaj upiec bułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali „pomocnicy” odmówili współpracy
Smaki Armine