szybkie przekąski - 6791 przepisów (strona:320/453)

Pieczone pieczarki 136

Często mówię, że w prostocie tkwi siła. I tu daję Wam tego najlepszy dowód. Dwa składniki, dwie przyprawy i oliwa. Radzę zakupić dużo pieczarek, bo bardzo

Cook&Love
Zboża i przekąski w zdrowym odżywianiu :) 149

foremki, bo dostajesz ją wraz z produktem! Jestem ciekawa jak to wyjdzie w praktyce. A więcej o tych produktach przeczytacie wkrótce TUTAJ.  ZBOŻA BŁYSKAWICZNE  Super produkt na szybki i zdrowy posiłek. W środku znajdują się miksy ziaren zbóż z dodatkiem przeróżnych przypraw. Po zalaniu gorącą wodą tworzą ciepły i sycący posiłek. Więcej już wkrótce TUTAJ. BATONY OWOCOWO-OWSIANE(...)tych zdrowych batoników TUTAJ.  PIECZONE MŁODE FASOLKI SOI  Napisze tak - było pysznie :) A dlaczego czas przeszły, bo po prostu po fasolkach nie ma już śladu. Bardzo smaczna przekąska, co ciekawe zrobiona z młodziutkich ziaren soi, które charakteryzują się zieloną barwą. Dodatkowo obsypane pysznymi przyprawami powodują, że ciężko oderwać się od paczuszki :) Więcej o nich przeczytacie już wkrótce TUTAJ

Zdrowie na języku :P
Clafoutis ze szparagami. 226

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz(...)stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie. Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową. Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu

Kulinarny karnet Christophera
OTWARCIE SIŁOWNI XTREME FITNESS TARNÓW BŁONIE I MÓJ COOKING SHOW 197

Nieprawdopodobne jak ten czas szybko leci! Dopiero co był 8 grudnia i otwarcie siłowni Xtreme Fitness Gyms w Tarnowie , a tu już minęły 3 tygodnie od tego dnia! #szok Xtreme Fitness Gyms to dynamicznie rozwijająca się sieć siłowni i klubów fitness, która powstala w 2012r. Posiada 30 klubów w 29 miastach, nie tylko w Małopolsce. Najnowszym „dzieckiem” jest(...)bawić się” ciekłym azotem i to właśnie ciekły azot i lody z jego dodatkiem były tym, czym zachwycić miałam odwiedzających siłownię gości. Ale nie tylko! Nie zabrakło tez przekąsek dla wielbicieli słonych i wytrawnych smaków! Tartaletki z kozim serem, wędzonym łososiem i koperkiem oraz genialna sałatka krabowa znikały ze stołu w równie błyskawicznym tempie, jak słodkie czekoladowe, waniliowe

Ostra na Słodko
Krokieciki z szynki 123

Cebulowy beszamel plus szynka usmażona w złocistej panierce. Idealna przekąska na towarzyskie spotkanie. Podana z ulubionym sosem, będzie genialnym punktem imprezowego menu. Potrzebujemy: 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki masła 2 drobno posiekane cebule 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka  1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko(...)mielimy w malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa. Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Do ugotowanego beszamelu dodajemy mieloną szynkę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy

MamaOskarka
Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea 163

Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea Jedno z sierpniowych popołudni spędziłam na przepysznych warsztatach w  Electorlux Taste Center . Spotkaliśmy się tam na zaproszenie  marki Electrolux  i  Ikea . Tematem przewodnim warsztatów była kuchnia szwedzka, a dokładniej sandwicze i słodkości na przerwę kawową. Gotowaliśmy z przesympatycznym Michałem Godyniem, który jest Szefem(...)szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną  Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z łososia, brokuła i mozzarelli 142

Witajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień

Zdrowie i pysznie na talerzu
Detoks cukrowy Wyd. REA-SJ - recenzja i zapowiedź konkursu 185

Moi drodzy, jak wszyscy wiecie wczoraj zaczęła się kalendarzowa wiosna. Choć aura za oknem nie była zbyt przychylna wierzę, że z każdym dniem będzie coraz lepiej

Słodkie okruszki
Wegańskie pomidory faszerowane ryżem 152

To taka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej

Weekendy w domu i ogrodzie
Flatbread z gruszką, serem camembert i buraczkiem 103

Flatbread to bardzo fajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food

HealthyCreations
Twarogowe placki z patelni 113

Obiad na słodko inspirowany przepisami na rosyjskie syrniki. Moją wersję przygotowałam z dodatkiem mąki kukurydzianej oraz kokosowej, co nadało im lekko kokosowego posmaku.  Poniższy przepis

HealthyCreations
Sushi po polsku, czyli sushi z kaszą jaglaną 149

Zdaję sobie sprawę, że tym przepisem narażam się na oskarżenia o profanację. Ale ponieważ lubię eksperymenty i lubię dzielić się tymi udanymi, zdecydowałam się podjąć to

HealthyCreations
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 280

kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie pomysłu na imprezową przekąskę – szczerze polecam!   Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany chleb’ – to rodzaj otwartej kanapki na żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych(...)można je było zabrać ze sobą na lunch! Kanapki bazowo budowane są na ciężkim, żytnim ziarnistym chlebie – rugbrød, posmarowanym masłem lub smalcem. Powstały zaraz po rewolucji przemysłowej jako potrzeba szybkiego, sytego, robotniczego posiłku – nieskomplikowanego i sycącego na tyle, żeby po jego zjedzeniu w pracy jakoś wytrzymać do wieczornej kolacji.   Dzisiaj Smørrebrød, podawane na kromce nie większej niż talia kart

Karo in the Kitchen
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 346

przygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki(...)cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut

Passions hobbies life
Pieczona dynia - baza nie tylko do zupy 223

konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką  wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów. Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku. Obkrojoną(...)góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania