Jutro Sylwester, więc szukacie zapewne przekąsek... tylko mi nie mówcie, że kupiliście już sklepowe chipsy! Nie znoszę ich! O wiele bardziej lubię te domowe, np. z gruszek. Dla mnie im bardziej przypalone tym smaczniejsze :). Fit wersja pobija wszystkie chipsy! Polecam. Składniki: 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 twarde gruszki(...)syropie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok. 15-20 minut, aż gruszkowe chipsy zbrązowieją i stwardnieją. W razie potrzeby, gdyby za szybko się rumieniły zmniejszyć temperaturę pieczenia, a także odwrócić plasterki na druga stronę. Gdyby po tym czasie chipsy nie były jeszcze chrupiące, dopiec kolejne kilka minut. Chrupiące i złociste wyjąć
Nastoletnie Wypiekanieniepozorna i zdrowa przekąska to prawdziwe źródło cennych tłuszczy i węglowodanów, bardzo potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy, szukasz fajnej treningowej przekąski albo masz ochotę na coś słodkiego? Trafiłeś idealnie! Ja zawsze biorę parę kulek na uczelnię lub na długie górskie trasy. A jak smakują...mniam! Słodkość daktyli przełamana słonym masłem orzechowym(...)jest kokos i gorzkie kakao. Tak naprawdę składniki możecie komponować dowolnie. Coś odjąć, coś dodać, zależnie, co macie pod ręką. Te kulki są mega uniwersalne. A do tego szybko i prosto. Zatem do dzieła i niech moc będzie z Wami! Dlaczego warto? Suszone daktyle zawierają węglowodany proste, które szybko uwalniane do krwi dają nam niezłą dawkę energii. Z tego powodu
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńChodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam takie połączenia i zawsze wydawało mi się to bardzo trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego:) Ważne też, że taką tartę możemy odgrzać, jako drugie śniadanie w pracy, czy nawet zjeść na zimno. Zawsze smakuje(...)jajko szczypta soli nadzienie: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 2 małe cebule 250 g mascarpone 1/2 śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz, bazylia parmezan wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie, nie rozgotowując warzywa. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnuszka wraz
Ania i Marcin gotująjako małą przekąskę np. podczas grania w gry planszowe, których jesteśmy fanami Takim czymś są karmelizowane orzechy, które można przygotować w mgnieniu oka, a są niezłym dodatkiem do innych przekąsek w czasie towarzyskich spotkań Składniki: - 100g obranych orzechów włoskich - 90g cukru kryształ - 2 łyżki wody Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na średnim ogniu(...)drewnianą deskę bądź talerz, rozkładamy żeby były jak najmniej zbite w jeden kawałek i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu większe kawałki kroimy lub łamiemy i podajemy w miseczce Szybko, łatwo i smacznie
Kuchenne WariacjePyszne finger food na szybko :) z własnoręcznie wykonanym sosem musztardowym! Składniki: 1 opakowanie mini sucharków 120 gram, 6 parówek, zielenina. Składniki na sos musztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu(...)cytryny do smaku. Sucharki rozłożyć w naczyni żaroodpornym, posmarować przygotowanym sosem. Na sosie ułożyć pokrojone ukośnie parówki, posmarować również ozdobnie resztą sosu i zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe jako przekąskę, przybrane zieleniną
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki(...)będą: opcjonalnie świeży rozmaryn do dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto
KreatywnePinySkładniki: dowolna ilość orzeszków ziemnych prażonych (można użyć zwykle i samemu podprażyć na suchej patelni) Orzeszki wrzucamy do dobrej jakości blendera. Miksujemy minutkę, robimy 2 minutki
Vroblewska-fitlifeTe pikantne krewetki są pyszne, pełne aromatycznych ziół, a chilli nadaje im wyrazistej nuty. Dużym plusem jest również naprawdę krótki czas ich przygotowania. Lubię to danie
PaleoLifeZbliża się weekend, niektórzy szczęśliwcy mają jeszcze urlop. Może pogoda pozwoli nam w końcu odetchnąć, wyjść z domu, rozpalić ogień i cieszyć się latem... Marząc o
Zapiski Młodej ŻonyMinęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory
SzczyptaSmaQDomowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi spacer czy rowerową przejażdżkę. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła(...)wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko, na grubość około 1,5-2 mm, formując prostokąt ( nie musi mieć regularnych kształtów ). Rozwałkowany placek pokroić na paski długości
kolorowotorcikowobyło to jakoś ostatnio. Sphinx miło zaskakuje poziomem obsługi, jest swojsko – w końcu to restauracja blisko Uniwersytetu, gdzie często bawią się studenci, ale bardzo miło, szybko i profesjonalnie. Co ugotowała Samar dla Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta(...)soczewica jest sycąca a sok z cytryny dobrze jej robi. Najbardziej smakował mi chlebek manouche, bo uwielbiam zatar. Chlebek ten je się złożony na pół i wypełniony sałatką. Pyszna przekąska. Moim daniem głównym była shoarma wołowa na hummusie. Zwykle to danie zawiera morze humusu i odrobinę mięsa. W Sphinksie jest na odwrót – to całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus
Ugotowane pozamiataneSkładniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej razowej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 1 mała cukinia 125 g mozzarelli (1 kula) 1 łyżeczka
Qchnia po prostuDeser bez glutenu, bez jajek, bez cukru i tylko 2 składniki, czy to w ogóle możliwe? Możliwe! Słodkie, zmiksowane mango i strzelające pestki granatu to wszystko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piękna, słoneczna i ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki
kolorowotorcikowo