Szybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyAsia - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym
Plate of Joyjest jednak wymarzonym słodyczem. Szybko może się „przejeść” i zanudzić na śmierć. Kiedy jednak dodamy ją do deseru lub połączymy z innymi składnikami to sytuacja zmienia się o 180 stopni. Osobiście jestem purystką i uwielbiam gorzką czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%. Lubię ją również jako dodatek do deserów oraz innych dań. Kiedy mam chwilę czasu łączę
Jem więc Jestemdzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta. Składniki:3 szklanki mąki tortowejłyżeczka proszkułyżeczka sody5 łyżek brązowego cukru200 g miękkiego masłałyżka kakao2 łyżeczki przyprawy do piernika8 łyżek mleka4 łyżki mioduWykonanie:Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód i zagnieść ciasto. Formować
Moje pyszne gotowaniecałej kruszonki nie zużyłam. Dałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się
Stare Garyciagu 2-3 dni,gdyz liscie szybko zolkna.Posiada smak goryczki,ktory jednak po zblanszowaniu calkowicie zanika.Pierwszy raz udalo mi sie trafic na Pok Choi w handlu.Pierwszy raz ja tez jadlam i chcialabym jesc jak najczesciej.Szybka,prosta w przygotowaniu ,niezwykle smaczna i chrupiaca.Po przygotowaniu ma lekko piekacy musztardowy smak.Przygotowalam ja najprosciej jak sie da,na polski sposob.Gdy tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 20 dag masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody 1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy
Apetyczna babeczkaZazwyczaj weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis inspirowany Gennaro Contaldo! potrzebujemy: - paprykę grilowaną (może być z zalewy octowej) - garść kaparów - kilka łyżek jogurtu *u mnie bez laktozy - świeża pietruszka Paprykę i
Szybko Tanio Smaczniesernik robię po raz czwarty i za każdym razem wychodzi idealny i delikatny. Tego sernika nie da się popsuć chyba. Jeśli ja go nie „spaprałam”, w „te dni” to nikt go nie „spapra”. Jest to sernik przygotowany na serze z wiaderka, dobrze smakuje po półdniowym leżakowaniu w lodóweczce, ale najlepiej ..to po 2 dniach ! Serio! Jak się ostanie w lodówce(...)waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią -kostka masła- 250 g -2 łyżeczki proszku do pieczenia W wykonaniu sernika pomógł mi robot, ale metodą tradycyjną radzę zagnieść ciasto w misie, dość szybko, bo ciasto jest lepiące. Dużą blachę wyłożyć papierem i wylepić ciastem dno. Można z brzegami- wtedy spód będzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj trochę popłynęłam… Miało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od ryżu z soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej(...)twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem, dosłownie chwile z każdej strony. Uwaga, bo szybko się przypalają
Powiedz dietom nieBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa
Tradycyjna kuchnia KasiNie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo „kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety
Moja Delicjacórka, rodzinny biznes bardzo szybko zaczął się rozwijać. Rodzina Kautz zaczęła produkować swoje wina Ironstone pod koniec lat 80. Nazwa pochodzi od kamieni zawierających żelazo, które występują w dużych ilościach na terenie winnicy. Degustacja odbyła się w restauracji Thai Thai w Warszawie. Degustacja win połączona była z zabawą w dobieranie win do dań kuchni tajskiej. Spotkanie prowadziła o winach(...)winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand ambasador Ironstone Vineyards. Podczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango, oraz do makaronu ryżowego z krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy białe wina, o których importer WINE AVENUE pisze: Leaping Horse
królestwo garówPomysł na pyszną i sycącą pastę do chleba. Polecam zrobić nie tylko na śniadanie w domu, ale też zabrać w pudełku do pracy. Przygotowanie jest banalnie
Kolorowy Przepisownik