tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom, po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia ciasto jest pyszne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKlasyczna pomidorowa wzbogacona mięsem dla mięsożerców z dodatkiem makaronu spaghetti. To jest rozkosz dla podniebienia, zapewniam wszystkich, proszę tylko spróbować. Robi się ją dość szybko i
Moje Małe Czarowaniejedno z moich ulubionych dań, to były dania, które przygotowywałam samodzielnie zanim nauczyłam się gotować. Idealnie do kiełbasy pasuje też smażona cebulka, mmm, smaczne i proste. Bo przecież szaszłyki z kiełbasą i papryką obok smażonych kiełbasek z cebulką to najprostszy sposób na wykorzystanie kiełbasy i przygotowanie szybkiego posiłku. Inne nasze pomysły na szaszłyki znajdziecie tutaj. , zapewne przydadzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Na młodą kapustę czekam każdej wiosny. Jest to moja ulubiona nowalijka. Łatwo i szybko się ją przyrządza. Można podawać ją …
My Blueberry Cornertradycyjnego tortu urodzinowego dla mojej córki na rzecz bardzo szybkiego w wykonaniu sernika. Czekoladowa mozaika sprawiła, że dziecko zachwycone było tą zamianą, ja zaś dziękowałam Bogu, że obyło się bez lamentów. Przygotowanie przyjęcia urodzinowego tym razem stanowiło dla mnie mega wyczyn właśnie z powodu ograniczeń czasowych. Czasami nie da się ciągnąć kilku srok za ogon i z czegoś trzeba zrezygnować
Przysmaki KarolkiKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy
Codzienna kuchnia niecodziennaTo była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa
Kuchnia po mojemuLubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie
Szefowa kuchniI znowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad
Szefowa kuchniotwierasz czekoladę, którą ktoś przyniósł dzieciom, ale oczywiście im nie dasz, już lepiej sama zjesz. Pieczesz, smakujesz, przyjmujesz gości. Pijesz kawę, obowiązkowo z mleczkiem, ale tym takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz, bo gorzka kawa to jakoś nie do końca to... A kiedy jest ci źle, zaczynasz szukać. I szybko znajdujesz.... pocieszycieli w postaci drożdżówek, paluszków, ciasteczek. I właśnie
bistro mamaSzybkie i bardzo smaczne marcepanowe muffinki ze strony Moje Wypiekiskładniki (12 średnich muffinek)175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru (dałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym
Stare Garyprzy garach..i wtedy można sięgnąć po prawie gotowe danie..wystarczy ugotować makaron, podgrzać sos i gotowe.. Prawdę mówiąc nie jestem zwolenniczką takich kupnych gotowych sosów itd..ale czasem warto coś wypróbować...w tym przypadku użyłam gotowego sosu pieczarkowego Orzech, dodałam dodatkowo cebulkę i kiełbaskę i było szybkie i smaczne jedzonko..Sos pieczarkowy Orzech
Moje domowe kucharzenieProgram kulinarny Pyszne grillowanie Anny Starmach (źródło: tvnstyle.pl)„Pyszne grillowanie” to specjalne wydanie programu kulinarnego „Pyszne” Anny Starmach dotyczące grillowania. Jak zwykle
WojnaNaSmaki.plsię nimi podzieli, wpływa na sympatię współbohaterów (jeśli nie daliście jednego Clementine, wstydźcie się , serio :D). Jeśli chodzi o interpretację tego batona, nie mieliśmy z tym problemu – wybraliśmy przepyszny domowy baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika.ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal
Nerds KitchenStarczyło, a nawet więcej - trochę zostało. Zamrozić drugi raz nie da rady, wyrzucić nie można, bo to grzech niemalże śmiertelny, coś więc trzeba wykombinować. Tylko co...? Myślałam i myślałam, aż w końcu doszłam do wniosku, że chcę deseru szklankowego. Wyjątkowo rzadko takie robię - sama nie wiem, dlaczego. Są przecież szybkie, proste, i w dodatku bardzo efektowne. Dają też ogromne pole
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniby jest lepiej, ale gardło nadal boli, więc nie wszystko dałbym radę zjeść. Wymyśliłem dziś na obiado - desero - kolacje naleśniki. Że to będzie też kolacja, dowiedziałem się po zjedzeniu :) Bo się tak objadłem, że nic już dziś nie ruszę. No może jakiś jogurcik się zmieści, ale na pewno nie szybko :) Czułem się na tyle dobrze, że pojechałem na małe
Parowar FacetaPyszny pomysł na leniwe śniadanie, kiedy nie śpieszymy się do pracy i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko kawa
Walijskie Pichceniemożemy ukryć fałdki pod ciut za dużym swetrem). Kolejne danie z cyklu pach, pach 15 minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu
Brzuszki Łakomczuszkispotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół godziny (lub mniej) na przygotowanie jej kompozycji ze smażonym kurczakiem i makaronowymi wstążkami(...)naprawdę kapitalny! Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 2015-01-07 12:07:08 Proste, ale bogate smakiem połączenie smażonego kurczaka i szałwii z tagliatelle i parmezanem. Idealne na szybki obiad, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby uświetniło także nieco bardziej doniosłe okazje dla dwojga. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g filetu z kurczaka 150g tagliatelle
Kulinarna Pokusaplanach mieliśmy z Panem Mężem przedłużoną wizytację Rodziny i tym samym wyjazd poza domowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy po powrocie… GOOGLE poszło w ruch i traf padł(...)duża marchew - u mnie 3 średnie sztuki, aby było bardziej kolorowo 1 duża cebula 3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej ¼ szkl. oleju ¾ szkl. bułki tartej ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku
Grunt to przepis!danie w coś magicznego. Historia przypraw jest pewnie tak długa jak historia odkrywania smaków. Czytaliście Stary Testament? W „Księdze Wyjścia” Józef zostaje sprzedany handlarzom przypraw, w „Pieśni nad pieśniami” Salomon porównuje swoją ukochaną do drogocennych przypraw. Na przestrzeni wieków przyprawy były zarówno mrocznym obiektem pożądania, przyczyną wojen, tragedii miłosnych jak i motorem napędzającym wyprawy odkrywców. Niejaki Vasco Da Gama(...)przelansować na wielką flotę w obskurnych portach, ale głównym powodem było opanowanie istniejących szlaków handlowych lub stworzenie nowych. Oczywiście tam, gdzie chodziło o pieniądze winni byli Wenecjanie, których pomysł szybko stał się obiektem zazdrości innych państw. Ustalali sobie jak chcieli ceny przypraw powodując tym wieczną zgryzotę. No ale od czego Vasco, Krzysztof i ich wielkie statki? Nie będę wam opisywać
ladykitchenMiało być o tofu, ale brakuje mi zdjęć jeszcze jednego dania, więc na razie coś innego. Na pizzę przepis już znacie, robimy ją cały czas tak samo, jak TUTAJ , bez sera. Zamiast sera do tej pory nie kombinowaliśmy z niczym, bo nie było takiej potrzeby, smakowało nam wystarczająco super bez niego, więc po prostu pomijaliśmy(...)jedno z drugim zblendowane z dodatkiem NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH . Płatków daliśmy około 3 dużych łyżek (czyli powiedzmy 1 łyżka płatków na 1 ziemniaka) ale nie trzeba ściśle trzymać się tej proporcji - im więcej płatków, tym lepszy, serowy smak ale można dać też mniej i nic się nie stanie, kwestia gustu. Z podanej ilości wyszło nam 400 ml gęstego sosu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEogrodu mojej mamy. Tak samo jak cukinia i pomidorki koktajlowe. Po tym obiedzie mam już "tylko" 4 donice bazylii i 2 kabaczki. Ach ta mama, zawsze pysznie nakarmi, da na wynos i jeszcze obsypie produktami z własnej grządki. Czasem się zastanawiam "Czy mój Malec będzie mnie tak samo mocno kochał jak ja moją mamę? Jak sprawić, żeby zawsze chciał się(...)choć będę się starać najlepiej jak umiem, wyjdzie z tego wszystkiego "jakiś Trynkiewicz" czy inny dziad, bo przecież oni też skądś się biorą. Tym czasem do garów. Dziś będzie szybko. Potrzebujesz: 1 cukinię kilka pomidorków koktajlowych makaron wstążki NA PESTO 1 dużą doniczkę bazylii 5-6 garści łuskanego słonecznika 1/3 trójkącika sera Parmigiano-Reggiano oliwę z oliwek
Matka Żywicielkaprzepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie(...)konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości 0,5 cm lub mniej jak dasz radę. Dopraw piersi z każdej strony solą i pieprzem.Wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem
karmelowyspożywczą i do lodówki. Na kilka godzin.Nawet na noc. Następnie. Wez brytfannę TOSCANA BRYTFANNA TUTAJ i wysmaruj ją masłem. Ta brytfanna ma idelaną ceramiczna powłokę do takich dań. Potrafi wydobyć esencję miejsca, przywołać wspomnienia, zachować prawdziwy i oryginalny smak... Wyłóż kurczaka i dodaj suszone pomidory OLE! Skrop olejem z suszonych pomidorów i octem. Obierz ziemniaki i polej(...)Kurczak ma być soczysty , aromatyczny, wilgotny ,a nie suchy jak deska z drzewa oliwnego! Szybciutko wyłóż na talerz, dodaj suszone pomidory OLE, ziemniaki...a dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć. Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb
Z Kuchni Do Kuchnipowodu zaniku żołądka, wystarczy tylko odrobina organizacji. Przed wyjazdem warto zrobić dwie rzeczy: Po pierwsze sprawdzić w internecie, czy w okolicy znajdują się jakieś knajpki czy restauracje serwujące dania wegańskie czy wegetariańskie; w dużych nadmorskich kurortach nie będzie z tym problemu, gorzej w mniejszych miejscowościach. Po drugie: warto dla ułatwienia zabrać kilka przydatnych produktów ze sobą, oto moja(...)grilla, - sojowa wędlina i pasta do kanapek, - konfitura, - słoik z wegańskimi pulpetami, wegański strogonow w słoiku oraz spaghetti, - witamina B12!! Tego typu produkty zdecydowanie ułatwią przygotowanie czegoś na szybko, kiedy złapie głód. Co prawda w większości są to produkty wysokoprzetworzone, dlatego dobrze jest uzupełniać je świeżymi owocami i warzywami, które zawsze powinny stanowić podstawę i które bez problemu można
Roślinna - blog wegańskichoć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :) Bardzo, ale to bardzo polecam Wam tę książkę. "Detoks cukrowy" to propozycja dla osób chcących zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, raz na zawsze "zerwać znajomość" z cukrem, oczyścić swój organizm, odżywić go i wzmocnić. To tylko trzy tygodnie, czas szybko mija, a efekty końcowe są niesamowite. Piękne zdjęcia
Zdrowie na języku :Psię w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ" VEL ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g
chili & sugarMimo, że zwykle nie kupuję typowego angielskiego dania, jakim jest ryba smażona z frytkami, bo nie mam za grosz zaufania do świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama wyciągnęła z wody (Zdjęcie zrobione telefonem…) Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy… i trzeba było wracać
UgotujmyTo.plzdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć
Bernika - moj kulinarny pamietniksię też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć. 4. Wbijamy jajka i tu też zależy od Ciebie ile... ja wbiłam 3 na jedną torebkę ryżu. Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrillu postanowiłam zrobić coś w stylu amerykańskim i powstał szybki, prosty sos barbecue, którym posmarowałam udka, a następnie dopiekłam je w piekarniku. Mój błąd że udek nie zabezpieczyłam folią albo nie przykryłam dzięki czemu się za mocno spiekły, chociaż spalone nie były, to marynata czyli miód i keczup, czekolada dała taki mocny kolor skórki. Zawsze można ja pominąć
Bernika - moj kulinarny pamietnikWaszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą
Kulinarne przygody Gatityzgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość.Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma).Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy
Moje domowe kucharzenie